Çevre

Manyas Kuşcenneti çevre kirliliğinden dolayı yok oluyor

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Hayatı Koruma Derneği Bandırma Şubesi Başkanı Gültekin Mutlu, Manyas Kuşcenneti Milli Parkı’nın çevre kirliliğinden dolayı yok olduğunu söyledi.

26 Şubat 2016 Saat: 17:19
Manyas Kuşcenneti çevre kirliliğinden dolayı yok oluyor
Manyas Kuşcenneti çevre kirliliğinden dolayı yok oluyor

Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile de koruma altına alınan Manyas Kuş Gölü’nün can çekiştiğini belirten Mutlu, "Gölün bu duruma gelmesinde ihmali bulunan yetkililer hakkında 08.01.2016 tarihinde bimer’e suç duyurusunda bulunduk. Bimer de dilekçemizi 10.01.2016 tarihinde ilgili bakanlıklara göndererek gerekli işlemi başlattı. Suç duyurumuza, Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün aslı elektronik imzalı, 02.02.2012 tarihinde elimize ulaşan cevabında, ’Atık su arıtma tesisi bulunan işletmelerin atıksu arıtma tesisi çıkış sularından periyodik olarak iç izleme numuneleri alınmakta, alınan numunelerin analiz raporları sisteme yüklenmektedir’ denilmiştir. Halbuki biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne atık su arıtma tesisi bulunan işletmelerin arıtma tesisi çıkış sularından alınan numune örneklerinin analiz sonuçlarını değil, gölden alınan su numunelerinin analiz sonuçlarını sormuştuk. Ellerinde bulunmasına rağmen hala bu bilgiyi paylaşamamalarının sebebi göl suyunun hipertrofik (en kirli) oluşudur. Yetkililer hala baştan savma, vurdumduymaz, yasakçı tutum ve davranışlarını sürdürmektedirler. Göldeki yayılı azot ve fosfor kirliliği oranı yüzde yüzde 70’tir. Sudaki oksijen azlığı gölün doğal dengesini bozmuş, gölün çevresini 2-3 metre bataklık sarmıştır.

Kuşların beslenme kaynakları azalmıştır. Ağır metaller kuşların bünyelerinde birikerek yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Göl civarındaki araziler üzerinde çeltik, Mısır, şeker pancarı, ay çiçeği ekilmekte bu tarım alanları çok kirli göl suyuyla sulanmakta. Bu sular, drenaj suları göle ulaşmakta ve göl tarım ilacı kirliliğine maruz kalmaktadır.

Bandırma GÜMÇED olarak konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar istenilen ve beklenilen karşılığı bulmadığı için Ankara’ya gidiyoruz. Balıkesir milletvekilleri, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve üyeleriyle ve ilgili bakanlarla görüşüp Manyas Kuş Gölü’nün ölmesine izin vermeyeceğimizi belirtiyor, Manyas Kuş Gölünün yeniden o güzel günlere kavuşması, milyonlarca kuşun öttüğü o çok sesli güzel koroyu yaşatmak için var gücümüzle çalışacağımızın altını çiziyoruz. Bu bizim boynumuzun borcudur" dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız