Kültür

Melih Cevdet Anday Milas'ta anıldı

Yazar Melih Cevdet Anday, bu yıl on birincisi düzenlenen Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü​ töreniyle ​anıldı.

29 Ağustos 2016 Saat: 19:18
Melih Cevdet Anday Milas'ta anıldı
Melih Cevdet Anday Milas'ta anıldı

İki gün boyunca süren ​etkinliklere halkın yoğun katılımı dikkat çekerken ödül töreni konser ve Enver Aysever'in yazıp yönettiği Aykırı Kumpanya oyunuyla büyük bir şölene dönüştü.​

Deneme, tiyatro, roman ve şiir türünde çığır açıcı eserlerin yaratıcısı Melih Cevdet Anday, ömrünün son yıllarını geçirdiği Milas'ta büyük bir ödül töreniyle anıldı. Bu yıl ​on birincisi düzenlenen Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü,​ deneme türünde verildi. 

Orhan Alkaya, Enver Aysever, Eren Aysan, Cem Erciyes, Ioanna Kuçuradi ve Ali Sirmen’in katılımıyla, 1 Ağustos 2016 tarihinde Kuçuradi’nin başkanlığında toplanan Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü seçici kurulu, bu yılki ödülü, “yapıtındaki dil inceliği, konusunu ele alışındaki tutarlılık, deneme türüne uygun biçem özgünlüğü” göz önünde bulundurularak, ‘Yalnız Şiir’ adlı kitabıyla yazar Şeref Bilsel'e verdi.

27-28 Ağustos ​tarihleri arasında Muğla'nın Milas ilçesinin Ören Mahallesi'nde Milas Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen ödül etkinlikleri, Melih Cevdet Anday üzerine yapılan panelle başladı. Belediye çay bahçesinde düzenlenen panelde Orhan Alkaya, Eren Aysan, Ömer Faruk ve Ali Sirmen konuştu; Melih Cevdet Anday'ın tiyatroculuğundan şairliğine, köşe yazarlığından aydınlanmacı kişiliğine kadar pek çok başlık mercek altına alındı. 

Yüzlerce Örenli'nin katıldığı panel bitince hep birlikte önce Ören'deki Melih Cevdet Anday heykeline çiçek konuldu ve hatıra fotoğrafı çekildi, sonra da çay bahçesinin yanındaki konser alanına geçildi. 

Kurulan sahnede önce ödül töreni yapıldı. ​T​örende ödülü, Şeref ​Bilsel adına Ayrıntı Yayınları’nın sahibi İlbay Kahraman aldı.

Seçici kurul, Ömer Faruk’un ‘Yarabıçak’ adlı yapıtını, ödül yönetmeliğine uygun tarihte yayınlanmadığı için değerlendirme dışı bırakmıştı. Ancak kitabın Melih Cevdet Anday üzerine özgün bir kimlik taşımasından dolayı Ömer Faruk’a bir "teşekkür belgesi" sunuldu.

Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Milas Belediyesi Başkanı Muhammet Tokat ve Melih Cevdet Anday'ın eşi Suna Anday da sahneye çıkarak seçici kurul üyelerine teşekkür plaketi verdi.

Tören Milaslı TRT sanatçısı Makbule Kaya'nın sahne almasıyla devam etti.

Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü kapsamında yapılan son etkinlik ise yazar Enver Aysever'in yazıp yönettiği 'Aykırı Kumpanya' isimli müzikli gösteri oldu. 28 Ağustos akşamı sahne alan Aykırı Kumpanya ekibi Milaslılara keyifli bir akşam yaşattı. Ören Meydanı'nın hınca hınç dolduğu oyunda Aysever Melih Cevdet Anday başta olmak üzere birçok aydını anarken sahneden sık sık "Boyun Eğmeyin" mesajı verdi. Aykırı Kumpanya'nın ardından sahneye çıkan Belediye Başkanı Tokat, Enver Aysever ve ekibine teşekkür etti. Tokat “Türkiye’de yaşayan en büyük Melih Cevdet Anday hayranı olan Enver Aysever’e teşekkür ediyorum. Melih Cevdet Anday adına yakışır şekilde içi dolu dolu bir programla anıldı. Her yıl çıtayı yükselterek gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik umuyorum önümüzdeki yıllarda da ulusal ve uluslararası alanlarda ses getirecek düzeye ulaşacaktır” diye konuştu. Tokat gibi Suna Anday da Aysever ve ekibini sahne üzerinde tebrik etti. 

Aykırı Kumpanya'nın ardından Enver Aysever kitaplarını imzaladı.

Melih Cevdet Anday Edebiyat Ödülü, gelecek yıl 'Tiyatro oyunu' türünde verilecek. Bunun için seçici kurula tiyatro eleştirmeni Prof. Dr. Ayşegül Yüksel de davet edildi.(Sol Portal)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız