Güncel

"Milyonlarla oynayanlar çalışanların üç kuruşluk hakkını ödemiyor"

Ücretlerini ve Tazminatlarını istiyor Özsüt Kadıköy Şubesi işçileri maaşlarının ve yemek ücretlerinin ödenmesi talebiyle mağaza önünde eylem yaptı.

13 Temmuz 2019 Saat: 22:52
"Milyonlarla oynayanlar çalışanların üç kuruşluk hakkını ödemiyor"
"Milyonlarla oynayanlar çalışanların üç kuruşluk hakkını ödemiyor"

SERPİL ÜNAL

İSTANBUL - Özsüt Kadıköy Şubesi işçileri mağaza önünde basın açıklaması yaparak aylardır ödenmeyen maaşları, yemek ücretleri ve işten atılan işçilerin kalan maaş, yemek ücretleri ve tazminatlarının ödenmesini istedi. Özsüt Kadıköy Şubesi önünde "Özsüt'te Hak Gaspına Son" yazılı pankart açan Özsüt işçileri "Özsüt Sözünü Tut Haklarımızı Öde", "Özsüt'te Hak Gaspına Son", "Zafer Direnen Emekçinin Olacak", "Haklar Gasp Edilirse Direniş Haktır", Haksızlık Varsa Direniş de Var" sloganları atıldı.

"Ben Eylem Yaptığımda  Verilen Ödeme Sözler Tutulmadı"

Geçtiğimiz hafta Emaar Alışveriş Merkezi Şubesinde çalışan ücret ve yemek haklarının ödenmesi talebiyle eylem yapan ve sonrasında haklarının ödendiğini duyuran Halil Umut Marangoz, işçilerin sürekli oyalandıklarını, kendisi eylem yaptığında tüm çalışan işçilerin ve tazminatsız işten atılan işçilerin alacaklarının ödeneceği sözü verildiğini fakat verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Kendisi gibi aylardır maaşları ve yemek kartları ödenmeyen Özsüt Kadıköy Şubesi işçisi arkadaşlarının da zor durumda olduğunu belirterek sözü Özsüt Kadıköy Şubesi işçilerine bıraktı.

"Özsüt'te Hizmet Verenleriz, İki Aydır Ücretlerimizi Alamıyoruz"

Basın açıklamasını işçilerden Rabia Sonbilen okudu. "Bizler, Özsüt kurumsal markasıyla faaliyet gösteren STP Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ firmasında çalışan işçileriz. Kimimiz aylarla, kimimiz yıllarla sayılan sürelerdir çalışıyoruz. Çayı demleyip masanıza getirenleriz... Yemeğinizi hazırlayıp önünüze koyanlarız... Size günaydın diyen, hoşgeldiniz diyen, iyi günler dileyenleriz... Kısacası Özsüt’ün mutfak ve saha çalışanlarıyız, hizmet üretenleriz" diyen Sonbilen, tam iki aydır maaşlarını, fazla mesai ücretlerini ve yemek kartlarını alamadıklarını söyledi. 

"Çağrılarımız Sonuçsuz Kaldı İşten Çıkmak Zorunda Kaldık"

Alacaklarının yatırılması için yaptıkları tüm çağrılarının sonuçsuz kaldığını, birçok işçinin parasını alamadığı ve daha fazla bu duruma dayanamadığı için zor bela bulduğu işinden ayrılmak zorunda kaldıklarını belirten Sonbilen,  çalışmaya devam edenlerin ise kaygılı olduklarını söyledi. 

"Kiramızı Faturalarınızı Ödeymedik, Yemek Yiyemez Hale Geldik"

Sonbilen "İki ay alacaklarını alamamak demek kiralarımıızı, faturalarımızı yatıramamak anlamına geliyor. Hatta iki ay boyunca bazen yemek bile yememek anlamına geliyor. Çalışanlar arasında çoçuğu olanların durumu daha da kötü dedi.

"Özsüt Bildiğiniz Gibi Değil, Sözünde Durmuyor"

Uzun süredir işçilere ödemeler konusunda sözler verilerek yerine getirilmediğini aktaran Sonbilen "Özsüt markası bildiğiniz gibi değil; burada çalışanların emeğine el konuluyor, haklarımız gaspediliyor" diyen Özsüt işçisi, 10 gün önce yine buradan Özsüt patronlarına seslendiklerini, haklarını istediklerini hatırlatarak, eylemin ardından 5 arkadaşlarının alacaklarının yatırıldığını ve geri kalanların da 11 Temmuzda ödeneceği sözü verildiğinini aktardı. 

"Hakları Yatırılan Arkadaşlarımız Paralarına Dokunmadı"

Bu süre zarfında hakkını alabilen 5 işçinin, herkes hakkını almadan olmaz diyerek hesaplarındaki paraya dokunmadıklarını ve dayanışmada bulunduklarını belirten Sonbilen, "İşte emekçiler bu kadar onurludur, verdiği sözü tutar ve arkadaşlarını yarı yolda bırakmaz. Oysa Özsüt patronu verdiği sözü tutmayarak başka hiçbir arkadaşımızın alacağını yaptırmadı" dedi. 

"Bekleyecek Gücümüz Kalmadı"

Milyonlarla oynayanların  çalışanlarının üç kuruşluk hakkına göz dikmiş olduğunu ve haklarını vermemekte inat ettiklerini belirten Özbilen, verilen sözler nedeniyle uzun süredir beklediklediklerini, fakat artık geçinemediklerini, borçlandıklarını ve beklemelerinin mümkün olmadığını buna güçlerinin kalmadığını söyledi. 

"Her Mecrada Hakkımızı Arayacağız "

"Biz geçinemiyoruz, rahat değiliz; o zaman bizi bu hale düşürenler de rahat etmeyecek. Herkes duysun ki hakkımızı yedirmeyeceğiz. Artık beklemeyeceğiz" diyen Sonbilen ücretleri ödeninceye kadar Özsüt önünde buluşup sağır kulaklara duyurup kör gözlere göstereceklerini, her mecrada hakkımızı arayacaklarını belirterek  tüm emek dostlarını haklı taleplerini duymaya,  destek olmaya çağırdı. Sonbilen açıklamayı ise "Özsüt sözünü tut, hakkımız olanı ver!" diyerek sonlandırdı.

Özsüt Mağazanın Elektriklerini Kapattı

Bu arada Özsüt Kadıköy Şubesi'nde ışıkların Kapalı olduğu fark edildi. Çevreden eylemi izleyenler nedenini sorduğunda önce "Elektrik kesik o yüzden hizmet de veremiyoruz" denildi. Fakat yan taraftaki işletmelerin ışığı yanıyordu. Bir süre sonra işçiler sorduğunda ise "Elektrik panosu yandı" denildi. Fakat işçiler ve dayanışmaya gelenler arada üst katlarda ışık yandığını söyledi. Ayrıca kapı girişindeki dordurma dolabının da ışığı yanmaktaydı.

Özsüt mağazasının elektrikleri işçilerin protestosu nedeniyle özellikle kesilerek müşterilere elektrik kesintisi olduğu izlenimi yaratmaya çalıştığı düşüncesi öne çıktı. 

"Haklarımızı Alıncaya Kadar Özsüt Önünde Olacağız"

Özsüt işçileri İzmir Agora ve Kemalpaşa şubesi çalışanlarının da maaşları konusunda sıkıntı yaşadıklarına ilişkin duyumlar aldıklarını söyledi. Özsüt İşçileri bir saatlik eylemi kendileri ve işren atılan arkadaşlarının tüm hakları ödeninceye kadar Özsüt önünde eylemlerinin süreceğini belirterek sonlandırdı.

Özsüt işçileri, emek dostlarının sosyal medyada  #ÖzsütSözünüTut hashtagi ile  paylaşım yaparak destek vermesini ve haklarının ödendiği duyuruluncaya kadar Özsüt'ten alışveriş yapmamasını istiyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız