Güncel

Oktay İnce:"Filmleri, arşivi ve yazılarımı geri istiyorum"

İzmir Valilik binasına yaklaşması polislerce engellenen Oktay İnce, açıklamasının ardından bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

17 Nisan 2019 Saat: 08:10
Oktay İnce:"Filmleri, arşivi ve yazılarımı geri istiyorum"
Oktay İnce:"Filmleri, arşivi ve yazılarımı geri istiyorum"

Sultan GÜNER

İZMİR- Seyri Sokak Video ve Belgesel Kolektifi üyesi, video aktivisti Oktay İnce yaklaşık 6 ay önce İzmir’de evine düzenlenen polis baskınıyla el konulan arşivinin iade edilmesi için başlattığı oturma eyleminin üçüncüsünü İzmir Valiliği önünde gerçekleştirdi.

İlk iki açıklamasını yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekmek için İzmir Bayraklı Adliyesi önünde yaptığını belirten Oktay İnce, “Bugün İzmir Valiliği önünde eylem yapmamım nedeni filmlerim, yazılarım ve arşivim valilik ve İzmir emniyeti emrindeki Siber Suçlar Şube Müdürlüğünde hukuksuz bir şekilde tutulmasıdır” dedi.

16 Ekim 2018 günü “sosyal medya paylaşımları ile terörü ve terör örgütünü övmek” suçlamasıyla düzenlenen polis baskınının ardından tüm belgesellerine ve hard disklerine el konulan İnce, hakkında açılan soruşturmayı yürütmekte olan savcılara hitaben üçüncü kez, kopyalama yapılacaksa ivedilikle yapılması ve dijital malzemelerin orijinallerinin geri iade edilmesi için emniyete yazı yazdığını ama bir sonuç alınamadığını belirttti. İnce, “Emniyet depolarında bu malzemelerin bozulma, içindeki kayıtların silinip kaybolma, filmlerimin, yazılarımın ve arşivimin yok olma tehlikesi var. Ben bu verilerin kaybolmasını istemediğim için buradayım” diye konuştu.

Yaptığı filmlerin, çektiği görüntülerin, yazdığı yazıların yasalar açısından suç teşkil edip etmediğini ya da ceza almayacağını mesele olarak görmediğini söyleyen İnce, “Benim için en büyük ceza 20 yıllık emeğimin, filmlerimin, ezilenlerin görsel belleğinin emniyet depolarında çürütülmesidir. Aile hatıraları olan görüntülerin böyle pervasızca başka ellerde gezmesi, aile mahremiyetimizin ihlal edilmesidir. Ve bunun her lafa ailenin kutsiyetiyle başlayan bir iktidar tarafından yapılmasıdır. Bu tek kelimeyle ikiyüzlülüktür” dedi.

Habercilerin ve belgeselcilerin işlerini yaparken “Ne zaman polisler tarafından kapımız çalınacak, acaba görüntülerimizi götürürler mi” endişesi taşımadan, kendilerini özgürce ifade ederek çalışmak istediğini belirten İnce, “Habercilerin, belgeselcilerin, sinemacıların sudan sebeplerle arşivlerine, filmlerine el koyma huyunuzu terk edin. İnsanları çektikleri görüntüler, yaptıkları ve gösterdikleri filmler için yargılamaktan, cezalar vermekten, düşüncelerini dile getirdikleri için ‘terör örgütü propagandası’ yapmakla suçlamaktan vazgeçin. Aile görüntülerimizin olduğu mobil telefonlarımıza uydurma gerekçelerle pervasızca el koymayı bırakın” dedi.

Valilik binasına yaklaşması polislerce engellenen Oktay İnce, açıklamasının ardından bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak; susma24.com/Onur Yıldırım

Foto: Hakan Tosun

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız