Güncel

‘Önder Babat’ı anmaktan vazgeçmeyeceğiz, bizi yıldıramaz...Gözaltılar serbest bırakılsın'

3 Mart 2004'te, kafasından vurularak katledilen Önder Babat'ı anmak isteyen üniversite öğrencileri işkenceyle gözaltına alındı.

1 Mart 2019 Saat: 23:16
‘Önder Babat’ı anmaktan vazgeçmeyeceğiz, bizi yıldıramaz...Gözaltılar serbest bırakılsın'
‘Önder Babat’ı anmaktan vazgeçmeyeceğiz, bizi yıldıramaz...Gözaltılar serbest bırakılsın'

İSTANBUL-3 Mart 2004'te, çalışanı olduğu Devrimci Hareket dergisinden çıktığı sırada kafasından vurularak katledilen Önder Babat'ı anmak isteyen üniversite öğrencileri işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltıların ardından gençlik örgütleri bir basın toplantısı düzenleyerek gözaltına alınan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi

3 Mart 2004’te, çalışanı olduğu Devrimci Hareket dergi bürosundan çıktığı sırada başından tek kurşunla vurularak katledilen İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Önder Babat’ın 15’inci ölüm yıldönümü. Bu kapsamda, Babat’ı, okulunda yani İstanbul Üniversitesi Ana Kapı önünde anmak isteyen üniversite öğrencileri bugün sert bir polis saldırısıyla karşılaştı. Eylemin İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığını bildiren polis ekipleri, 17 üniversite öğrencisini işkenceyle gözaltına aldı.

Beyoğlu’ndaki Önder Babat Kültür Merkezi’nde; yaşanan polis saldırısı ve işkenceyle gözaltı, gençlik örgütlerinin düzenlediği bir basın toplantısıyla protesto edildi. Basın toplantısında, polisin saldırısı sonucu okunamayan basın açıklaması okunurken; gençlik örgütlerinden temsilciler gözaltındaki arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını istedi. Basın toplantısına Devrimci Gençlik Dernekleri adına Ezgi Önalan, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu adına Özge Doğan, Öğrenci Faaliyeti adına Betül Topkaya, Sosyalist Devrimci Gençlik adına Yaren Tunç, Öğrenci İnisiyatifi adına Roza Kahya, Öğrenci Komiteleri adına Koral Hasan, EHP Gençliği adına ise İzel Uysal katıldı.

Basın toplantısı, Devrimci Gençlik Dernekleri’nden Ezgi Önalan’ın; polis saldırısıyla okunması engellenen basın açıklamasını okumasıyla başladı. Basın açıklamasında, “Gençliğin devrimci mücadelesinden, bu mücadeleyi yükselten her odaktan ve hatta katlettiklerinin cenazesinden bile korkan devlet bugün yine AKP ve onun Saray rejimi ile katletmeye devam ediyor. En ufak bir hak arayışına dahi tahammüllü olmayan; işçileri, kadınları, gazetecileri, avukatları, memleketin tüm ezilenlerini hedef tahtasına koyan AKP, bu hedef tahtasının en ortasına da toplumun en dinamik kesimi olma potansiyeli taşıyan gençliği koyuyor ve gençliğin devrimci mücadelesini tüm saldırganlığı ile sindirmeye çabalıyor” denildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

Polisin engellediği basın açıklaması okundu

“İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi arkadaşımız Önder Babat’ın polis kurşunu ile öldürülmesinin üzerinden tam 15 yıl geçti. Önder, 15 yıl önce 3 Mart günü, çalışanı olduğu Devrimci Hareket dergi bürosundan çıktığı sırada İstiklal Caddesi İmam Adnan Sokak’ta başından tek kurşunla vurularak katledildi. Cinayetin işlendiği günden itibaren olayın üstünü örtmek ve suçunu gizlemek isteyen devlet; hukuki süreci baltalamak için otopsi yapılmasını bile engellemeye çalıştı ancak Önder’in bilinçli ve kasıtlı şekilde doğrudan hedef alınarak katledildiği uzun mücadeleler sonucu ortaya çıkarılsa da tek bir kişi hakkında dahi herhangi yargılama yapılmadı!

Önder; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi; okulun tiyatro kulübünün kurucularından biri, en önemlisi ise halkına karşı duyarlı ve sorumlu bir öğrenciydi. O, AKP döneminin ilk faili meçhullerinden biri olsa da diğer devrimci öğrenciler gibi devletin katlettiği gençlerin ne ilki ne de sonuncusu oldu.

Gençliğin devrimci mücadelesinden, bu mücadeleyi yükselten her odaktan ve hatta katlettiklerinin cenazesinden bile korkan devlet bugün yine AKP ve onun Saray rejimi ile katletmeye devam ediyor. En ufak bir hak arayışına dahi tahammüllü olmayan; işçileri, kadınları, gazetecileri, avukatları, memleketin tüm ezilenlerini hedef tahtasına koyan AKP, bu hedef tahtasının en ortasına da toplumun en dinamik kesimi olma potansiyeli taşıyan gençliği koyuyor ve gençliğin devrimci mücadelesini tüm saldırganlığı ile sindirmeye çabalıyor. Bugün üniversitenin kapıları tüm muhalif kesimlere kapatılırken kampüslerimiz cihatçı-faşist çeteler ile dolduruluyor, öğrenciler soruşturma, gözaltı, tutuklama silsilesi altında hareketsiz bırakılıyor, barış istedikleri için hocalarımız atılıyor ve üniversite polis- ÖGB kuşatması altında yarı açık cezaevine dönüştürülüyor.

Bu hedef tahtasına, yarı açık cezaevine dönen üniversitelere ve Önder’i anmak isteyen sıra arkadaşlarına yönelik baskı, tehdit ve saldırılara karşı her yıl aynı ısrar, kararlılık ve inat ile burada olmaya, Önder’i anmaya, kendi üniversitemizde bize saldıranların karşısında; Önder olup dikilmeye devam ediyoruz. Ve en açık ifadelerle teşhir ediyoruz: Önder’in katili Gezi direnişinde sekiz canımızı katledenlerdir; Suruç’ta, Ankara’da patlayan bombaların, katledilen canların sorumluları ve azmettiricileridir. Cumartesi Anneleri’ne saldırıp, gözaltında kaybedilen yakınları hakkında ‘Eminönü’nde gezerken mi kaybolmuşlar’ diyenlerdir. Onun katili devlettir, AKP eliyle yaratılan Saray rejimidir.

Aradan geçen 15 yıl onun özleminin yanında onu katledenlere karşı duyduğumuz öfkeyi arttırdı, hesap sorma bilincimizi keskinleştirdi. Sözümüz ve ahdımız net: Yiten canlarımızın, ödenen bedellerimizin hesabını soracağız, faili meçhullerin olmadığı bir ülkeyi kuracak, katledilen canlarımız için nihai adaleti sağlayacağız!

Çünkü bizler çok iyi biliyoruz ki Önder’i ve katledilen tüm devrimcileri yaşatmak; onların kavgasını omuzlamaktan geçer. Bizi eksiltmeye, bu mücadeleyi yok etmeye çalışanlara karşı Önder’in katledilişinin 15. yılında Önder’in üniversitesinden, hiç eksilmeyen özlem ve öfkemiz ile haykırıyoruz: Bizi hedef tahtasına koyanlara karşı yılmayacağız; adımlarımızı sıklaştıracak, sesimize ses katacak, gençliğin devrimci mücadelesini bulunduğumuz her alanda daha çok yükselteceğiz.

Önder Babat şahsında katledilen tüm devrimci, demokrat, yurtsever arkadaşlarımızı anıyor, onların düşlerini gerçekleştirme sözümüzü tekrarlıyoruz!

Anıları mücadelemizde yaşayacak, katillerden hesabı sorulacak!”

Üniversiteliler tek ses: Önder’i anmaya devam edeceğiz

Okunan basın açıklamasının ardından gençlik örgütü temsilcileri kısa açıklamalarda bulundular. Öğrenci Faaliyeti’nden Betül Topkaya, “2004’te, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Önder Babat’ı katledenler bugün Beyazıt Meydanı’nda 17 arkadaşımızı işkenceyle gözaltına alanlardır. Bu yapılan saldırı, üniversiteye ve Türkiye devrimci hareketine yapılmış bir saldırıdır. Bizler baskıya, gözaltılara rağmen mücadele tarihimize sahip çıkmaya, yoldaşlarımızı anmaya; kampüslerden isimlerini haykırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sosyalist Devrimci Gençlik adına konuşan Yaren Tunç, “15 yıl önce Beyoğlu’nda faili meçhul bir cinayete kurban giden fakat faillerini hepimizin tanıdığı İstanbul Üniversitesi öğrencisi Önder Babat’ı anmak için üniversite öğrencileri olarak bugün Beyazıt Meydanı’ndaydık. Yapmak istediğimiz basın açıklaması polis tarafından engellendi; toplanmamıza engel olmak amacıyla bizlere saldıran polis 17 arkadaşımızı işkenceyle gözaltına aldı. Faşizmin kurumsallaştırıldığı ülkemizde AKP bugün gençliği teslim almak için elinden geleni yapıyor. Bizler ne öldürülen arkadaşımızı anmaktan vazgeçeceğiz ne de üniversiteleri AKP’ye teslim edeceğiz. Gençliği teslim alma çabalarına rağmen Beyazıt, faşizme teslim olmayacak” dedi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu adına konuşan Özge Doğan ise gözaltıların izah edilemez olduğuna vurgu yaparak “Önder, bizim gibi İstanbul Üniversitesi öğrencisiydi; devrimci ve demokrat bir insandı. Önder’in katledilmesi üzerinden 15 yıl geçti; 15 yıldır yoldaşları Önder’i anıyor. 15 yıldır olduğu gibi bu yıl da ‘mücadelesini devam ettiriyoruz’ demek için oradaydık. 700’üncü haftasında Cumartesi İnsanları’na saldıranlar, bugün Önder Babat’ı anmak isteyen üniversite öğrencilerini gözaltına aldılar. Önder’i ve bu devletin katlettiği gençleri anmaktan vazgeçmeyeceğiz” diyerek gözaltına alınan üniversitelilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılsın!

EHP Gençliği adına konuşan İzel Uysal, “Bugün meydana girmemize bile izin verilmedi ve polis saldırısıyla birlikte 17 arkadaşımız gözaltına alındı. Biz bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılsın. Önder Babat ölümsüzdür ve öyle de kalacak” dedi.

Öğrenci İnisiyatifi adına konuşan Roza Kahya, “Önder Babat’ı katleden zihniyeti; 10 Ekimlerden, Suruçlardan, Roboskilerden, Cizre ve Sur’dan o kadar iyi biliyoruz ki katleden zihniyete karşı yine sokaktaydık. Önder Babat’ı anmak istediğimiz için demokratik hakkımız olan bir eylemi yapmak istediğimiz için saldırıya uğradık. Gençlik yaratılan bu rejime direnmeye devam edecek” dedi.

Öğrenci Komiteleri adına konuşan Koral Hasan ise “Gençlik, hangi baskılarla karşılaşırsa karşılaşsın mücadeleye devam edecek. Yılgınlık yok, mücadele var” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısı, işkenceyle gözaltına alınan 17 üniversite öğrencisinin derhal serbest bırakılması talebiyle sonlandırıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız