Güncel

Osman Kavala Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Ahval Genel Yayın Yönetmeni Yavuz Baydar, 1 yılı aşkın süredir tutuklu olan Kavala’nın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini duyurdu.

21 Ocak 2019 Saat: 00:46
Osman Kavala Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi
Osman Kavala Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Ahval Sıcak Takip’te konuşan Yavuz Baydar, ‘Gezi eylemlerinin finansörü olduğu’ iddiasıyla 1 yılı aşkın bir süredir iddianamesiz tutuklu bulunan Osman Kavala’nın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini belirtti.

‘BAŞVURU SÜRESİ BİTMESEYDİ SAKHAROV ÖDÜLÜ’NE ADAY GÖSTERİLECEKTİ’

Baydar, Kavala’nın aday gösterilmesiyle ilgili şu detayları anlattı:

“Taze bir gelişme bu. Bunu bir haber olarak duyurmuş olalım görevimiz gereği. Kavala, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş durumda. Bunun teyidi de alındı ve bir süreç başlamış durumda. Bunun arka planı şu: Bu konu aslında gündemde idi. Kavala’nın bir iddianame olmadan, belirsiz sebeplerle, 450 günden fazla bir süredir, çoğunluğu tecritte bir halde cezaevinde tutulması. 

Gündeme gelmesinin esas sebeplerinden biri, hiçbir gerekçe gösterilmeden, cezaevinde özgürlüğü elinden alınmış şekilde tutuklu olması. Tutukluluk hali sürdükçe bu konu daha da sıcaklık kazandı. Benim son bir aydır bazı akademik kaynaklarla yaptığım görüşmelerle gündeme geldi. İlk düşünce, Sakharov Ödülü’ne aday gösterilmesiydi. Ancak, onun başvuru süresi eylül ayında bitmişti.”

‘KAVALA’YI DİĞER SİYASİ TUTUKLULARDAN AYIRAN NOKTA, SİYASİ BİR KİMLİĞİNİN OLMAMASI’

Kavala’nın çok önemli bir şahsiyet olduğunu ve uluslararası alanda çok yakından tanınan birisi olduğuna dikkat çeken Baydar, şöyle devam etti:

“Aslında Osman Kavala, Türkiye’de şu anda en son İnsan Hakları Gözlemevi’nin (HRW) raporuna göre, cezaevinde siyasi mahkum statüsünde olan yaklaşık 35 bin kişiden sadece birisi. Mağduriyette pek çok tutuklu ile ortak elbette. Ancak ortaklığı dışında, onu diğer siyasi tutuklulardan ayıran nokta, siyasi bir kimliğinin olmaması.

O siyaset ötesi çalışmalarla bağımsız bir pozisyonda. Sivil toplumun güçlenmesi ve bölgesel barış çabaları ile tanınan yardımsever bir iş adamı. Kurduğu sayısız kuruluşla, bu yönde faaliyetlerini yıllardır derinleştiren bir kişi. Dolayısıyla, Nobel Barış Ödülü’ne biri aday gösterilecekse, Türkiye söz konusu olduğunda Osman Kavala ilk akla gelen isimlerden. Onun yaptığı çalışmalarda, Türkiye – Ermenistan arasında yakınlaşma, iki halk arasındaki barışma, uzlaşma, tarihle yüzleşme projeleri var. Yanı sıra, Türkiye içinde Kürt barışının sağlanması için yaptığı çalışmalar da var.

Kıbrıs’ta aynı zamanda toplumlar arası barışın hızlandırılması faaliyetleri var. Anadolu Kültür kurduğu en önemli yapılardan biri. Kültürel bağların sıkılaştırılması, komşu ülke halkları ile Türkiye toplumu arasında bağların sıkılaştırılması Anadolu Kültür’ün ağırlıklı olduğu ve iz bıraktığı çalışma alanları arasında.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız