Güncel

Osmaniye Hapishanesi’nde açlık grevine giren tutukluların talepleri Meclis’e taşındı

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki tutuklular, kötü muamele ve hak ihlallerine karşın 12 Kasım’dan bu yana açlık grevine başlamıştı, konu Meclis'e taşındı.

22 Kasım 2019 Saat: 01:04
Osmaniye Hapishanesi’nde açlık grevine giren tutukluların talepleri Meclis’e taşındı
Osmaniye Hapishanesi’nde açlık grevine giren tutukluların talepleri Meclis’e taşındı

OSMANİYE

Osmaniye Hapishanesi’nde hak ihlallerine ve kötü muameleye karşı açlık grevine giren mahpusların durumu ve talepleri Meclis gündemine taşındı.

bianet’in haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan mahpuslarla ilgili önerge verdi.

Önergede, mahpusların, kötü muamele ve hak ihlallerine karşı 12 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olduğunun altı çizilerek, “Tutuklular, yasal haklarının ellerinden alındığını, ayakta sayım dayatmasına maruz kaldıklarını bu ve benzeri uygulamaları reddettikleri için haklarında soruşturmalar açıldığını ve gardiyanlar tarafından darp edildiklerini ifade ettiler. Hasta mahpuslar hastaneye götürülürken kelepçeli muayeneye maruz kalıyor, bunu reddedenler ise tedavi edilmeden geri gönderiliyor” ifadeleri kullanıldı.

“Gardiyanlar aile fotoğraflarına bakarak hakaret ediyor”

Önergede altı çizilen bir başka şey ise, “Gardiyanların aile fotoğraflarına bakarak kendilerine hakaret ettiklerini ve gazetelerin hiçbir şekilde kendilerine verilmediğini ifade eden mahpuslar, açlık grevini, kendilerine dayatılan bu hak ihlallerinin devam etmesi durumunda sürdüreceklerini aileleri aracığıyla kamuoyuna duyurdu” oldu. 

Önergede, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den şu soruları yanıtlaması istendi:

-Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde yaşanan bu hak ihlalleri ve mahpusların başlatmış olduğu açlık grevi eyleminden Bakanlık olarak haberdar mısınız?

-Bu keyfi uygulamalar hangi gerekçelere dayandırılıyor?

-Mahpuslara gazete verilmemesinin ve gardiyanlar tarafından mahpusların aile fotoğraflarına bakılıp hakaret edilmesinin izahatı nedir?

-Keyfi uygulamalarla mahpusların günlük yaşamlarını zorlaştıran cezaevi yönetim ve personeli hakkında cezai sonuç doğurabilecek herhangi bir işlem ve inceleme başlatıldı mı?

-Açlık grevlerinin son bulması için, taleplerinin karşılanması noktasında herhangi bir girişiminiz olacak mı?  

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki tutuklular, kötü muamele ve hak ihlallerine karşın 12 Kasım’dan bu yana açlık grevine başladı. Tutuklular hak ihlalleri son bulana dek açlık grevine devam edeceklerini aileleri aracılığıyla duyurmuştu.

Yasal haklarının ellerinden alındığını, ayakta sayım dayatmasına maruz kaldıklarını ve bunu kabul etmeyenlerin darp edilip haklarında disiplin soruşturmalarının açıldığını açıkladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız