Yaşam

Öykü Arinlere umut olalım çağrısı

Öykü Arin ve tüm lösemili çocuklara umut olmak, kök hücre bağışı konusunda farkındalığı arttırmak için SES ve İzmir Tabip Odası açıklama yaptı.

26 Kasım 2018 Saat: 14:33
Öykü Arinlere umut olalım çağrısı
Öykü Arinlere umut olalım çağrısı

Öykü Arin ve tüm lösemili çocuklara umut olmak, kök hücre bağışı konusunda farkındalığı arttırmak için Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi ve İzmir Tabip Odası basın toplantısı düzenledi. 

Tüm Bel- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Çağdaş Yazıcı ile Eylem Yazıcı'nın kızları Öykü Arin'e nadir görülen Juvenil Myelomonositik Lösemi (JMML) tanısı konulduktan sonra başlatılan kampanya sürüyor. Konuya ilişkin SES ve İzmir Tabip Odası da basın açıklaması düzenleyerek kök hücre bağışı konusunda farkındalığı arttırmayı amaçlıyor. 

Evrensel'in haberine göre, İzmir Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında açıklamayı İzmir Tabip Odası Şube Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz okudu. Obuz, kök hücre ile ilgili bilgilendirme yaparak, "Kök hücre tedavisi uygulanan hastalıklar: Lösemiler, lenfomalar, çeşitli organ kanserleri, kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar, kalıtsal anemiler, immün yetersizlikler, kalıtsal metabolik hastalıklardır" dedi.

Bağışçı olmak isteyen kişilerin 18-50 yaş aralığında olması ve Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişilerin olması gerektiğini belirten Obuz, "Bağışçı ve hastanın kişisel bilgilerinin saklanması yasalar gereğidir. Bağışçıya hastayla ilgili sadece, hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığı hakkında bilgi verilirken, hastaya ise sadece bağışçının yaşı ve cinsiyeti söylenir" diye konuştu.

Dünyanın her yerinde kök hücreye gereksinim duyan hasta sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Obuz, "Bizler İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri İzmir Şubesi olarak, Öykü Arin’e ve tüm lösemili çocuklara umut olmak için uygun olan herkesi kök hücre bağışçısı olmaya davet ediyoruz" dedi.

SES Izmır Şube Eş Genel Başkanı Fatih Sürenkök ise, 2 bine yakın hastanın kök hücre bağışı beklediğini hatırlatarak "Bu konuda toplum duyarlı olmalı. Ayrıca ülke genelinde 1 yıl içinde 80 bin bağışçının tetkiki yapılıyor. Bu sayının 800 binlere çıkması gerekiyor. Sağlık Bakanlığına çağrımız ekonomik olanaklarını arttırması" dedi.

Tabip Odası Merkez Konsey Üyesi Mübeccel İlhan ise, "Öykü Arin'in hayatta kalma çabası çok önemli ve Öykü gibi tüm çocuklarımız için önemli. Bu hepimizin toplumsal sorumluluğudur. Talebimiz devletin kaynaklarını öncelikle toplum sağlığı için kullanması" diye konuştu.

SES İzmir Şube Eş Başkanı Hülya Baran Ulaşoğlu da 'Nadir görünen bir hastalık ama hepimizin başına gelebilirdi. Duyarlı olalım ve unutmayalım bir tüp kanla her şey değişebilir" dedi.

Öte yandan Karşıyaka'da Eğitim Sen ve CHP çağrısı ile Karşıyaka Belediye önünde Öykü Arin için toplu kan verme işlemi yapıldı.


İnsanın yaşam serüveni ne garip aslında. Duyarlılıklarımız bile edimsel tecrübeyle tamamlanmadığında eksik kalıyor hep. Bir bakıyorsunuz en amiyane söylemle baş başa buluveriyoruz kendimizi: "Başına gelmeden anlamıyormuş insan".

Bir kızçe, güzeller güzeli, gülümsemesinde çiçekler açan bir kızçe... Anası belgeseller çeken -daha bir sürü şey de yapıyor elbette ama hani belgesel çekmek kendin aynısını yaşamasan da başka hayatları görünür kılmak savaşıdır ya bir yanıyla, pek de kıymetlidir bence bu nedenle- babası emekçiler için mücadele veren, ki mücadelesini sadece sendika başkanı olarak değil, her soluk alışıyla da yürüten iki güzel insan... Yanlarında da bir bıcırık Öykü Arin...

Babası bir gece yarısı KHK'sıyla ihraç edildiği için belediyede veda konuşmasını yaparken -ki geçici elbette o vedalar, dönecekler elbet- işte o zaman da kucağındaydı Öykü’müz ve Karaburun Bilim Kongresinde karı koca yan yana sunum yaparken de...

Şimdi o kızçemiz bir illetle baş edecek. JMML...

Ne ki bu JMML? Maalesef nadir rastlanan bir kan kanseri... Kontrolsüz olarak çoğalan tek bir hücredeki bir veya daha fazla DNA değişikliği (mutasyon) ile başlayan ve JMML hücrelerinin kemik iliği ve diğer organlarda akümüle olup normal sağlıklı hücrelerin yerini aldığı illet bir hastalık bu. Ya da buna benzer bir sürü tıbbi tanım, tıbbi terim, tıbbi hikaye... Bizim için JMML ne mi? Öykü’nün mutlaka ama mutlaka yenmek zorunda olduğu bir illet. Ve elbette yenecek...

Hepimizin dayanışmasıyla yenecek!

Günlerdir öyle çok paylaşım yapıldı ki, Öykü Arin için, öyle çok insan harekete geçti ki "Biz ne yapalım, biz de şunu yapalım" diye. Bir olay varsa o "olay yerinin kalabalık olması" gerek ya hani, olmaz başka türlü çünkü. Mücadele tek başına olmuyor biliyoruz, hep öğrendik, hep öğretti hayat bize bunu. İşte şimdi de dayanışma ile hep beraber Öykü Arin'i yaşatacağız. Onunla ve annesi Eylem'le babası Çağdaş'la omuz omuza olacağız. Ve en güzeli de bu dünyayı yaşamaya değer kılan bu dayanışma olacak yine.

Peki, tedavi için ne gerekli? Öykü Arin için şu an tek tedavi yolu ilik nakli. Peki, nasıl oluyor o?  Uygun donörün yani bir bağışçının bulunmasıyla.

Peki, nasıl donör olunuyor? Kızılay'a giderek bir bilgi formu ve kan örneği vermek yeterli. Kan grubunuzun önemi var mı? Hayır kan grubunuz ne olursa olsun donör olabilirsiniz!! Kimler bağışçı olabiliyor? Bir listesi var elbette ama özetle 18-50 yaş arasındaki her sağlıklı her birey bağışçı olabiliyor.

Gelelim çok önemli bir diğer soruya, bunun için hastayla aynı şehirde olmak gerekiyor mu? Hayır aynı şehirde olmak gerekmiyor. Hatta aynı ülkede bile olmaya gerek yok. Donör olarak kaydınız yapıldıktan sonra eğer Öykü’yle eşleşme sağlanırsa bilgileriniz iletiliyor. Hem belki Öykü’yle eşleşmese bile başka bir can bekleyen çocuğa ömür olursunuz, kim bilir?...

Öylesine yalın bir gerçekmiş ki bu; normal hayatımıza devam ederken basit bir tıbbi süreç geçirip bir insana, bir çocuğa, bir diğerine can olabiliyormuş insan. Bir ömür evet gerçekten bir ömür verebiliyormuş insan bir başkasına.

Evet, dayanışma yaşatır. İşte hayati bir dayanışmayla başbaşayız. Hadi kalkıp Kızılay'a gidelim. Benim gibi türlü hastalıklardan muzdarip olup da kan verme imkanına sahip olamayanlar da etrafına anlatsın "ilik donörü" olmanın önemini ki harekete geçmesine vesile olsun bir ömür bağışlayabileceklere.

Hadi kalkıp Kızılay'a gidelim. Sonrası mı? Sonrası iyilik güzellik. Sonrası, bir ömür sonrası... Sonrası bir can, hem gerçekten de Öykü için uygun ilik sizin damarlarınızdadır belki. Kim bilir? 

(Bianet: Özlem Durmaz 

1974 İzmir doğumlu, bir kız annesi, insan hakları aktivisti, hukukçu.)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız