Güncel

Posco'da sayı 40'a ulaştı, işçiler eyleme başladı

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yaptığı Posco Assan’da işçi kıyımı başladı.

17 Kasım 2017 Saat: 09:54
Posco'da sayı 40'a ulaştı, işçiler eyleme başladı
Posco'da sayı 40'a ulaştı, işçiler eyleme başladı

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlenme çalışması yaptığı Posco Assan’da işçi kıyımı başladı. Sendikaya üye olan 40 kişinin işten çıkarılması sonrası işçiler fabrika önünde eyleme başladı

İzmit Alikahya bölgesinde üretim yapan Posco Assan’da işçi kıyımı devam ediyor. Dün iki işçiyi atan işveren 38 işçinin işine daha son verirken sayı 40'a ulaştı. Toplam 420 işçinin çalıştığı iş yerinde işçiler, arkadaşlarının işten çıkarılması sonrası büyük tepki gösterdi. Yaşanan durum üzerine işçiler tepki olarak fabrikada üretimi durdurdu. Diğer yandan işçilerin atılması sonrası Birleşik Metal İş Sendikası da harekete geçti. Yaşanan işçi kıyımına sert tepki gösteren sendika yaptığı açıklamada, fabrikada işçilerin akidlerinin feshedildiğine dikkat çekerek, sendikal örgütlenmenin anayasal hak olduğunu vurguladı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, sendika yöneticileri ve sendika üyeleri, işten çıkarılan işçilere destek vermek amacıyla fabrikanın önünde eylem yaptı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hükümete eleştirilerde bulunarak şunları söyledi:

"Birkaç ay önce bu ülke hak etmediği bir saldırıyı, hak etmediği bir olumsuzluğu daha yaşadı. Neydi biliyor musunuz? Uluslararası çalışma örgütü Türkiye'de bölge toplantısını yapmak istedi. Türkiye, her dönem Cenevre'de ILO toplantısında kara listeye alınıyor, aplikasyon komitesine alınıyor, sorgu odasına çekiliyor. Deniliyor ki, 'Sen bize taahhüt ettiğin şu şu maddeleri niye uygulamıyorsun? Söz verdiğin bu maddeleri uluslararası hukukta kabul ettiğin şu maddeleri neden Türkiye'de uygulamıyorsun?' diye varolan hükümetlerin çalışma bakanlıklarını sorguya çekiyor. Bu dönemde Türkiye'de yapma ihtiyacı hissetti ama dünyadaki ve Avrupa'daki bütün sendikalar Türkiye'deki bu hukuksuz işlemlerin, işverenlerin yasa tanımaz, anayasa tanımaz, insan hakkı tanımaz ve vicdan tanımaz davranışlarını protesto için Türkiye'deki o toplantıya katılmadılar. Türkiye'den birkaç tane yandaş sendika katıldı. Bu yaşananları görmek istemeyen yandaş sendikalar katıldı. Orada Sayın Başbakan çıktı, 'İşçiler için örgütlenin' dedi. Sonuna kadar yanlarında olduğunu belirten beyanlarda bulundu. Örgütlenmeye teşvik etti. Biz buradan Sayın Başbakan'a çağrı yapıyoruz. 40 tane metal işçisi burada örgütlendi, yasal hakkını kullandı. İşten çıkardılar. Bir noktada bunun sorumlusu sizsiniz. İşçilere çağrı yaptınız, 'Anayasal hakkınızı kullanın' diye. Buyurun, buradaki yaşananlara müdahale edin. Bu hukuksuzluğa müdahale edin ve sözünüzü yerine getirin. Biz sizden bunları bekliyoruz. Buradaki insanlara bir ülke yöneticisi sahip çıkmak zorundadır." Slogan atan işçiler, daha sonra halay çekerek eylemi sonlandırdı.

 Kaynak: ASTAKOSHABER

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız