Güncel

Prof.Dr. Necdet Bulut anılacak

Bilgisayar Mühendisleri Odası İstanbul İl Temsilciliği tarafından, Trabzon’da ki lojmanının girişinde 26-kasım-1978 gecesi öldürülen, oğlu ve eşi de yaralanan Necdet Bulut anılacak.

18 Kasım 2018 Saat: 09:11
Prof.Dr. Necdet Bulut anılacak
Prof.Dr. Necdet Bulut anılacak

Bilgisayar Mühendisleri Odası İstanbul İl Temsilciliği tarafından, Trabzon’da ki lojmanının girişinde 26-kasım-1978 gecesi arabası çapraz ateşe alınarak öldürülen, oğlu ve dört ay önce evlendiği eşi de yaralanan Necdet Bulut  anılacak.Anma,‘’Bilişim Tarihimizin Unutulmazları’’Necdet Bulut’u anıyoruz etkinliği 24-kasım-2018 saat 12.00-18.00 saatleri arasında Grand Öztanık Hotelde gerçekleştirilecek.

Bilgisayar Mühendisleri Odası İstanbul İl Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada Necdet Bulut için şunlar söylendi:

Necdet Bulut 1960’ta İstanbul üniversitesi Fen fakültesi Jeofizik mühendisliği bölümünü bitirdi.1963-1969 tarihleri arasında IBM şirketinde sistem mühendisi olarak çalıştı.1969 mayıs’ında ODTÜ ‘’Orta Doğu Teknik Ünüversitesine’’programcı olarak girdi.Aynı yılın kasım ayında öğretim görevliliğine atandı.

1970 şubat’ındaPurdue üniversitesinde doktora çalışmalarına başladı.1972’de bilgisayar bilimleri dalında MS,1973’te doktora derecesi aldı.’’Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk bilimadamıdır’’Bir süre Purdue’da yardımcı profesör olarak çalıştı.1974’de ODTÜ’e döndü ve yardımcı profesörlüğe yükseltildi.

Necdet Bulut 1975’te ODTÜ bilgisayar merkezinin yönetmenliğine getirildi.Türkiye’nin en büyük bilgisayar merkezinin yönetmeni olarak bir yandan konuya hakimiyeti bir yandan sonsuz enerjisi Ama en başta insan ilişkilerinde ki başarısı ve demokratik tutumu ile tanındı sevildi saygı uyandırdı.1975’te Türkiye Bilişim Derneği (TBD)genel başkanlığına seçildi.Ayrıca Tüm Öğretim Üyeleri Derneğin de genel yazmanlık görevini yürütüyordu.

1977 şubat’ı başında kendi isteğiyle Bilgisayar merkezi yönetmenliğinden ayrılan Necdet Bulut 14 şubat’da Hasan Tan’ın ODTÜ rektörlüğüne getirilmesiyle başlayan yoğun mücadele dönemlerinde en ön saflarda mücadele verdi.ODTÜ ‘nün en yüksek akademik organı olan üniversite  konsey’inde yardımcı profesörlerin temsilci üyesi olarak görev yaptı.1977 genel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi listesinden İzmir ilinde milletvekili adayı oldu.

TODİE’de ‘’Bilgi işlem sistemler’’Karadeniz Teknik Üniversitesinde ‘’(KTÜ) Doğrusal programlama dersleri de veren Necdet Bulut 1978 Temmuz’un da ODTÜ’den izinli olarak KTÜ Elektronik hesap bilimleri Enstitüsü başkanlığına getirildi.KTÜ’de bilgisayar merkezinin kurulması için çok yoğun bir çalışma içine girdi.

Trabzon’da ki lojmanının girişinde 26-kasım-1978 gecesi Ülkücü tetikçilerce arabası çapraz ateşe alındı.Oğlu ve dört ay önce evlendiği eşi hafif yaralandı.Ağır yaralı olan Necdet Bulut  Ankara’ya getirildi.8 aralık-1978 günü Hacettepe hastanesinde öldü.

Necdet Bulut’a ateş eden ‘’mahkeme dosyasında Ülkü ocakları üyesi olarak geçen’’ üç tetikçi 15’er yıl onları azmettiren üç ülkü ocakları üyesi ise,müebbethapse mahkum oldular.Ancak,askeri Yargıtay Necdet Bulut’un ölümünde ‘’tıbbi hata’’ve tıp açısından ‘’Meslek ve sanatta  acemilik’’saptadığından bu kararlar bozuldu ve yargılama yeterli kanıt bulunamadığından dolayı 1985’de beraatla sonuçlandı

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız