Güncel

Prof. Dr. Tanbay ve Tarhanlı dahil çok sayıda isim gözaltına alındı

Aralarında Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı'nın da olduğu çok sayıda isim Anadolu Kültür'e dönük operasyonda gözaltına alındı.

16 Kasım 2018 Saat: 14:33
Prof. Dr. Tanbay ve Tarhanlı dahil çok sayıda isim gözaltına alındı
Prof. Dr. Tanbay ve Tarhanlı dahil çok sayıda isim gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın da aralarında olduğu en az 10 kişi bu sabah saat 06.00'da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Operasyonun Anadolu Kültür AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın tutuklu bulunduğu soruşturma kapsamında olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar Kavala ile hiyerarşik bir yapı içinde Gezi Parkı eylemlerini yaygınlaştırmaya çalışmakla suçlanıyor. Hakkında gözaltı kararı verilen kişi sayısının 20 olduğu belirtildi.

'SORUŞTURMA NUMARASI 2014 TARİHLİ'

Prof. Dr. Betül Tanbay’ın avukatı Bahri Belen, Evrensel’e verdiği bilgide soruşturma numarasının 2014 tarihli olduğunu aktardı. Belen, “Bize verilen bir bilgi yok henüz ama öyle sanıyorum ki Gezi ve onunla bağlantılı olaylar nedeniyle yapılmış bir operasyon. Anadolu Kültür’e yönelik olduğu bilgisi de var ama henüz netleşmiş bir durum yok” dedi.

Belen, tüm isimler için 4 günlük gözaltı süresi olduğunu, dosyada kısıtlılık kararı bulunduğunu ifade etti.

Gözaltına alınanların sırayla ifadelerinin alınmasına başlandı. İfade işlemleri halen devam ediyor.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün yayımladığı basın bilgi notunda "Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmekle" suçlanan 20 kişiden gözaltına alınan 13'ünün isimleri şöyle: “Betül Tanbay, Turgut Tarhanlı, Yigit Ekmekçi, Hakan Altınel, Meltem Aslan Çelikkan, Asena Günal, Çiğdem Mater, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır."

Emniyet'in açıkladığı 13 kişilik gözaltı listesine karşın şu anda gözaltında 10 kişinin olduğu öğrenildi.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Söz konusu bilgi notunda "Kavala’nın Gezi Parkı olaylarını Türkiye geneline yaymak ve yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirmek, bu şekilde cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeyi amaçladığı, Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AŞ isimli vakıf ve şirketi kullanarak olayları finanse ve organize ettiği tespit edilmiştir" ifadesi yer alıyor.

Gözaltına alınanların Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içerisinde hareket ettiği iddia edilirken suçlamalar şöyle:

"* Gezi Parkı olaylarını derinleştirmek ve yaygınlaştırmak için Anadolu Kültür AŞ’ye ait DEPO isimli yerde toplantılar düzenledikleri,

* Sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem başlıkları altında Gezi Parkı olaylarının devamlılığını sağlamak için yurt dışından aktivizm eğiticileri, kolaylaştırıcılar ve profesyonel eylemciler getirttikleri.(Duran adam, piyano çalan adam, kırmızılı kadın vs.)

* Yeni medya oluşturma faaliyetleri içerisine girerek Gezi Parkı sürecinin devamı ve yaşanması muhtemel Gezi benzeri olayların kendi medyaları üzerinden gündem oluşturulmasını amaçladıkları

* Osman Kavala’nın Avrupa’da birçok kurum ve şahısla görüşme yaparak Gezi Parkı olaylarında gündeme gelen biber gazının Türkiye’ye ithalinin durdurularak yasaklanması için çalışmalar yaptıkları tespit edilmiştir."

ahmet şık@sahmetsahmet

8 kişi için daha yakalama kararı bulunan operasyonda gözaltına alınanların listesi de şöyle:

View image on Twitter

ahmet şık@sahmetsahmet
Savcılık açıklamasına göre gözaltı sayısı 13: pic.twitter.com/p389EGTrvR
View image on Twitter

Eski Milletvekili Ufuk Uras, 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve henüz iddianamesi dahi hazırlanmayan Osman Kavala'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür'e dönük bir operasyon olduğunu belirtti. Bu iddia, AA'nın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına dayandırdığı haberi tarafından doğrulandı. Ancak gözaltına alınanlar arasında Anadolu Kültür'de görevli olmayan, Yurttaşlık Derneği çalışanı isimler de var.

Gözaltındaki isimlerden Yiğit Ekmekçi, derneğin yönetim kurulu başkanvekili. Ali Hakan Altınay yönetim kurulu üyesi, Asena Günal genel koordinatör. Meltem Aslan Çelikkan ve Kaş'ta gözaltına alındığı belirtilen Çiğdem Mater danışman olarak görev yapıyor.

Gözaltıları sosyal medyada ilk olarak duyuran Ufuk Uras'ın operasyona dair yaptığı sosyal medya paylaşımı şöyle:

Ufuk Uras@UfukUras
OPERASYONU YANDAŞ MEDYA HABER VERDİ

HDP'nin gazeteci kökenli milletvekili Ahmet Şık, Sabah gazetesinde 8 Kasım'da Kenan Kıran imzasıyla yayımlanan haberi hatırlatarak "Bir hafta önce lağım medyasından operasyonun işaret fişeğini vermişler" dedi.

Söz konusu haberde "Osman Kavala, Gezi olaylarını Anadolu’ya yaymak istedi" başlığı kullanılmış ve Kavala ile "Gezi eylemlerini organize eden" sıfatı kullanılan Hanzade Hikmet Germiyanoğlu'nun bir konuşmasına yer verilmişti.

GÖZALTILARA SOSYAL MEDYADA GÖSTERİLEN TEPKİLER

Gözaltılar, sabah saatlerinden itibaren sosyal medyanın gündemine oturdu. Sosyal medya kullanıcıları, 1 gün önce "Beyin göçü"nü tersine çevirmek için bilim insanlarına 24 bin TL aylıkla çalışmak üzere ülkeye dönme çağrısı yapılmasını hatırlattı. Evrensel'in de yazarlarından Doç. Dr. Ceren Sözeri, "Beyin göçünü tersine çevirmek, Türkiye'deki insan haklarının durumunu göstermek için çok doğru uygulamalar bunlar" yorumunda bulundu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız