Güncel

‘PTT, 14 işçiyi sendikalı oldukları için işten çıkardı’

DİSK/İletişim-İş Sendikası, Topkapı'daki PTT binası önünde, günden güne artan baskı, işten çıkarmalar ve iş yükü ile ilgili basın açıklaması yaptı.

15 Ekim 2018 Saat: 20:21
‘PTT, 14 işçiyi sendikalı oldukları için işten çıkardı’
‘PTT, 14 işçiyi sendikalı oldukları için işten çıkardı’
Sadece Bayrampaşa Posta Dağıtım Merkezi’nde (PDM) bir hafta içinde 15 işçinin hukuka aykırı biçimde, yine 1 taşeron işçinin ise güvenlik soruşturması gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirten işçiler, işten çıkarmalarla ilgili hukuki süreç de başlatacaklarını duyurdu.
PTT’nin özelleştirilmesi ile birlikte iş yükünün giderek arttığından, zor koşullarda baskı altında çalıştırıldıklarından söz eden taşeron işçiler, “Daha az insanla daha az paraya, daha çok iş yaptırmayı çalışma sistemi haline getiren bir anlayış kurumda hakim olmuştur. Bu anlayışın işleyişte aksaklıklara neden olması sonucu fatura yine taşeron işçilere kesiliyor” dedi.
‘İşçilerin çıkarılmalarında sendikalı olmaları önemli rol oynuyor’
İşçilerin aktarımlarına göre, Temmuz ayında Bayrampaşa PDM’de kayıtsız bir posta, kurumun bahçesindeki servis aracında sehven unutuldu. Bunun üzerine müdürlük tarafından tutanak tutuldu ve işçilerin görevlerine devam etti. Olaydan üç ay sonra konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Konuyla ilgili ifade veren işçiler, kendi ifadelerinin dışında yapılan eklemelerin altına imza atmaları için zorlandıklarını, imza atmamaları halinde işten çıkarılmakla tehdit edildikleri belirtti. Temmuz ayında “tazminatsız işten çıkarmayı gerektirmeyen önemde” olarak görülen olay, Ekim ayına gelindiğinde soruşturma sonuçlandırılmaksızın 14 taşeron işçinin işten atılmasıyla sonuçlandı.
İşçiler yetkililere şu soruları yöneltti:
-Bu olay tazminatsız işten çıkarmaya gerekçe olacak önemde ise, kanunda belirtildiği gibi neden 6 iş günü içinde araştırılıp sonuçlandırılmadı ve ilgili taraflara bildirilmedi?
-Tazminatsız işten çıkarmayı gerektirecek mahiyette bir durum gerçekleşmiş ise nasıl oluyor da bu kurum aynı işçilere 3 ay daha belki de en mahrem en stratejik önemdeki postaları (resmi evrak, pasaport, kimlik, oturma izni vb.) üzerlerinde taşımalarına, dağıtımını yapmalarına izin verebiliyor?
-Tutulan tutanağın üzerinden 3 ay geçmiş olmasına rağmen, işçilerin ifadeye çağrılıp işten çıkarılmalarının; merkezimizde yaşanan kişiye özel posta pulu bastırmaları için taşerona dayatma yapılması ve PTT de zorlaşan çalışma koşulları ile ilgili haberlerin ulusal basın ve medya organlarına yansımasını izleyen hafta başlaması tesadüf müdür?
İşçiler, PTT A.Ş. ve Bayrampaşa PDM Müdürlüğü’nün arkadaşlarını iş kanununa aykırı davranarak haksız ve hukuksuz bir biçimde attıklarını ve işçilerin sendikalı olmasının bu kararda önemli rol oynadığını belirtti.
Yine bir işçinin, iş akitinin ‘güvenlik soruşturması’ gerekçe gösterilerek feshedilmesini ise kabul edilemez” olarak nitelendirdiler.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız