Güncel

RSF’den 2019 Basın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2019 yılının Basın Özgürlüğü Endeksine göre, Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 157'inci oldu.

18 Nisan 2019 Saat: 13:05
RSF’den 2019 Basın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci sırada
RSF’den 2019 Basın Özgürlüğü Endeksi: Türkiye basın özgürlüğünde 157’inci sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2019 yılına ilişkin Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayımlandı. Raporda, Türkiye’nin dünyada halen en fazla gazetecinin hapsedilerek lider konumda olduğu özellikle Türkiye ve Rusya’da bağımsız medya kuruluşlarına yönelik baskıların devam ettiği belirtildi.

Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgesi kapsamında değerlendirildiği RSF’in raporunda, bu bölgede bulunan ülkelerin birçoğunun 180 ülkenin oluşturduğu listede 150’nin gerisinde kaldığına atıfta bulunuldu. Ayrıca Türkiye’nin Paradise Papers (Cennet Belgeleri) ile ilgili haber dolayısıyla bir gazeteciyi yargılayan dünyadaki tek ülke olduğu hatırlatıldı.

Basın mensuplarına duyulan nefretin şiddete dönüşerek korkunun artmasına neden olduğunun aktarıldığı raporda, dünya genelinde gazetecilerin rahat çalışabilecekleri güvenli sayılan ülke sayısının da giderek azaldığı, buna karşın otoriter rejimlerin medya üzerindeki hakimiyetlerinin arttığına vurgu yapıldı.

Norveç ilk sırada

RSF her yıl dünya genelinde 180 ülkeyi raporlaştırıyor. Buna göre Kuzey Avrupa ülkelerinden Norveç’in ilk sırada bulunduğu listede Finlandiya ikinci, İsveç 3’üncü sırada yer aldı.

Türkiye 157’inci sırada

Türkiye ise listede Venezuela, Rusya, Bangladeş ve Irak’ın ardından 157’inci sırada yer aldı. Rusya’da internete erişimin kısıtlandığına vurgu yapılırken, Venezuela’da gazetecilere yönelik keyfi arama, baskı ve gözaltıların arttığı dile getirildi. Türkmenistan’ın son sıraya yerleştiği listede Çin 177, Kuzey Kore ise 179’uncu sırada yer aldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız