Güncel

Soğancı: "Yatağan'da kaza'nın asıl nedeni taşeronlaşma ve özelleştirme politikalarıdır"

Yatağan Termik Santrali'nde kazanları besleyen kömür bant sistemi çöktü; göçük altında kalan iki işçi yaşamını yitirdi.

20 Temmuz 2018 Saat: 10:22
Soğancı: "Yatağan'da kaza'nın asıl nedeni taşeronlaşma ve özelleştirme politikalarıdır"
Soğancı: "Yatağan'da kaza'nın asıl nedeni taşeronlaşma ve özelleştirme politikalarıdır"

Muğla Valisi Esengül Civelek, Yatağan Termik Santrali’nde kazanları besleyen kömür bant sisteminin çöktüğünü, ilk belirlemelere göre 9 kişinin yaralı olarak kurtarıldığını, içeride kalan 2 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

9 işçi yaralı

Olayla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, “Yatağan Termik Santrali’ndeki kazanları besleyen kömür bant sisteminin çökmesi sonucu ilk olarak olay yerinde 9 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Ekipler içerde kalan 2 kişiyi kurtarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık ve arama kurtarma ekiplerinin bölgedeki kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Santraldeki kurtarma çalışmaları sürerken ambulanslara alınan yaralılar bölgedeki hastanelere gönderildi.

Göçük altında kalan iki işçi yaşamını yitirdi

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan termik santralde, sabah saatlerinde kömür taşıyan bant sisteminin çökmesi sonucu göçük altında kalan iki işçinin cansız bedenine ulaşıldı.

Uzun yıllar Tes-İş Sendikası'nın Yatağan Şube  başkalığını yapan Erol Soğancı yaptığı paylaşımda,  "Kaza"nın Asıl nedeni 90'larda başlayan Taşeronlaşma ve hemen sonrasında hayata geçen Özelleştirme Politikalarıdır."dedi.

Soğancı şunları yazdı:

"Acımız büyük, başımız sağ olsun. Seray Şimşek'den sonra Sezgin Kılıç'ı da yitirdik.

Yatağan Termik Santralı'nda meydana gelen büyük faciada Galerinin altında kalarak kaybettiğimiz arkadaşımız #SerayŞimşek bugün saat 11.00' de Yatağan/Cazgırlar'da toprağa verildiği sıralarda diğer enkaz altındaki arkadaşımız #SezginKılıç'ın cansız bedenine de ulaşıldı. Bitmek üzere olan yasal prosedür sonrası toprağa verilmek üzere KONYA/Tuzlukçu'ya hareket edecek. Termik Santralda çalışan tüm arkadaşlarımın, Tes-İş ve Maden-İş Yatağan Şubeleri, özellikle İşyerinden mücadele arkadaşım yakın Akrabası, sendikacı Uğur Kılıç ve ailesi olmak üzere geride kalanlara sabır ve metanet diliyorum. Işıklarda yatsın, güzel anısı bol olsun rahmetli Sezgin arkadaşımızın. Gerek kamuoyunun ve ailesinin, gerekse işyeri iş arkadaşlarımızın bu "İş Kazasını" #Fıtrat, #Kader yada #Taktiriİlahi olarak görmemesini dilerim.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kurallarına uyulup gerekli önlemler alınmadığı için Her iki arkadaşımız cinayete kurban gittiler. Bu büyük facia önlenebilir niteliktedir. Özellikle yıllarca verdiğimiz mücadele sonucunda 20 yıldan fazla süren kaos döneminde bilinçli yada bilinçsiz şekilde yapıl(a)mayan yatırımlar "Kaza"da önemli bir etmendir. Özelleştirme öncesi Taşeron Sistemi; "Facia"da önemli paya sahiptir.

Özelleştirme sonrası yeni "Sahip Firma"nın hedefi hep kar yapmak, çok para kazanmaktır.
Acımız taze iken ve sıcağı sıcağına özetle söylemek gerekirse bu "Kaza"nın asıl nedeni 90'larda başlayan Taşeronlaşma ve hemen sonrasında hayata geçen Özelleştirme politikalarıdır. Özelleştirme sonrası sermayenin kar, ille de kar politikası bu "kaza" ve ölümlerin gerçek nedenidir.
Kaybettiğimiz her iki arkadaşımızı da özellikle özelleştirme ve diğer sınıfsal çıkarlarımız mücadelesindeki rolleri ve güzel hatıralarıyla anacağımıza inancım tamdır. 
Kapitalist düzenin çarkları sınıf kardeşlerimizi yuttu. Tekrar başımız sağolsun."

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, sakal

Sezgin Kılıç

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, sakal, şapka ve yakın çekim

Seray Şimşek

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız