Güncel

Sokaklar ezilenlerindir: Lübnan’daki halk ayaklanması ‘Devrim’ sloganlarıyla büyümeye devam ediyor

Lübnan’da kötüleşen ekonomik durum ve internet paketlerine aylık altı dolarlık vergi konmasının planlanması nedeniyle başlayan halk ayaklanması 96. gününde devam ediyor.

20 Ocak 2020 Saat: 10:43
Sokaklar ezilenlerindir: Lübnan’daki halk ayaklanması ‘Devrim’ sloganlarıyla büyümeye devam ediyor
Sokaklar ezilenlerindir: Lübnan’daki halk ayaklanması ‘Devrim’ sloganlarıyla büyümeye devam ediyor

Lübnan’da kötüleşen ekonomik durum ve internet paketlerine aylık altı dolarlık vergi konmasının planlanması nedeniyle 17 Ekim’de başlayan halk ayaklanması devam ediyor.

Beyrut’ta meclis önünde toplanan göstericiler ‘devrim’ sloganları atarak kararlılıklarını bir kez daha gösterdiler.
Beyrut’ta meclis önündeki göstericiler polislerin tazyikli su müdahalesi karşı büyük ahşap levhalar kullanarak direniyorlar. Göstericiler “Dün polisin kullandığı şiddete karşı cevap olarak bugün de toplandık” dedi.

Beyrut’taki protestolarda 400’e yakın eylemci yaralandı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta cumartesi günü düzenlenen eylemlerde yaralanan protestocuların sayısının 400’e yaklaştığı belirtildi. Lübnan Kızıl Haç’ı ve sivil koruma birimi, polis saldırısı sonucu en az 377 protestocunun olduğunu açıkladı.

Polis, parlamento binası yakınlarında toplanan eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve TOMA’larla saldırdı. Protestolar sonucunda yaklaşık 30 kişi gözaltına alınırken, ANI haber ajansı, savcılığın bu kişilerin serbest bırakılması için talimat verdiğini duyurdu.

Ne Olmuştu? 

Lübnan’da kötüleşen ekonomik durum ve internet paketlerine aylık altı dolarlık vergi konmasının planlanması nedeniyle 17 Ekim’de protestolar başlamıştı. Beyrut, Baalbek, Tire, Saida ve Trablus gibi ülkenin tüm büyük kentlerinde patlak veren eylemlerde on binlerce Lübnanlı “Halk düzenin devrilmesini istiyor” sloganlarıyla sokaklara çıkmıştı.

Halkın öfkesi dinmiyor

Yerel haber kaynaklarında, protestoların başlangıç sürecinde Beyrut’ta 1 milyon, ülke genelinde ise 2 milyona yakın kişinin sokağa çıktığı belirtilmişti. Ülkenin kuzeyinde yer alan Trablus’taki valilik binası eylemciler tarafından işgal edilmişti. Bir diğer sivil itaatsizlik eyleminde ise Trablus’tan Tire’ye kadar uzanan 170 kilometre uzunluğunda bir insan zinciri oluşturulmuştu.

Halk ayaklanması, aynı zamanda ülkenin en büyük sermaye grubunun başı olan Müstakbel Partisi lideri ve başbakan Saad Hariri’nin istifasıyla sonuçlanmış, 14 Mart Blok’undan siyasi gruplar, 8 Mart Blok’unun kontrolünü ve egemenliğini zayıflatmak için bakanlarını kabineden çekmişti.

Bunların üzerine dışa bağımlı ve zayıf bir ekonomisi olan ülkede sermaye kontrollerinin uygulamasına neden olacak ekstra bir kriz hali gelişmiş ve bunun sonlanabilmesi için Hizbullah ile Özgür Yurtsever Hareket’in ittifakı tarafından Lübnan İç Savaşı’na son veren Taif Anlaşması gereği Sünni mezhepten olması gereken başbakanlık görevi için Hasan Diyab desteklenmişti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız