Güncel

Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucuları gözaltına alındı

Suudi Arabistan’da pek çok kadın kadın hakları savunucusu gözaltına alındı. Suudi rejimine yakın gazeteler gözaltına alınan kadınları ‘vatan haini’ olmakla suçladı.

22 Mayıs 2018 Saat: 11:31
Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucuları gözaltına alındı
Suudi Arabistan’da kadın hakları savunucuları gözaltına alındı

Suudi Arabistan’da pek çok kadın kadın hakları savunucusu gözaltına alındı. Suudi rejimine yakın gazeteler gözaltına alınan kadınları ‘vatan haini’ olmakla suçladı.Kadın özgürlükleri konusunda dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’da pek çok kadın hakları savunucusu gözaltına alındı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yedi, Af Örgütü ise altı kadının gözaltına alındığını belirtti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre gözaltına alınan kadınlar arasında dünya kamuoyunun da tanıdığı kadın hakları savunucuları Luceyn Haslul ile İman El Nefcen de bulunuyor.

El Haslul, 2014 yılında bir otomobille Birleşik Arap Emirlikleri’nden Suudi Arabistan’a gitmek istediği sırada tutuklanmış ve iki ay cezaevinde kalmıştı. İnsan hakları kuruluşları tekrar gözaltına alınan El Haslul’un ailesi ve avukatları ile görüştürülmediğini belirtti.

‘Ulusal birliğe zarar veriyorlar’ suçlaması

Suudi rejimine yakın gazeteler gözaltına alınan kadın aktivistlerin fotoğraflarını yayımlayıp, onları “vatan haini” olmakla suçladı.

Suudi Arabistan Haber Ajansı (SPA) ise kadınların “yabancı düşman güçlerle” ilişki içinde oldukları için gözaltına alındığını yazdı.

SPA bu kadınların ‘güvenlik, istikrar ve toplumsal barışı tehlikeye atmak ve ulusal birliğe zarar vermekle’ suçlandığını ileri sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson kadın hakları aktivistlerinin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak, “Mesaj açık: Prensin insan hakları ajandasına dair şüphelerini dile getirenler, cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıya” dedi.

Af Örgütü ise yaşananları “kızgınlık verici bir tahrik kampanyası” diye nitelendirerek, yaşananların Muhammed Bin Selman’ın ülkesini yenileme vaatleriyle çeliştiğini belirtti.

Yasaklar kalkıyor denilmişti

Geçtiğimiz Eylül ayında dünyada kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olan Suudi Arabistan’da bu yasak kaldırılmıştı.

Ardından 1 Ekim’de de Riyad şehrinde yer alan Prenses Nura Bint Abdurrahman Üniversitesi, kadınlara yönelik otomobil kullanma yasağının kaldırılması sonrası üniversite bünyesinde kadınlar için bir sürücü okulu açılacağını açıklamıştı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız