Güncel

TGC Başkanı Turgay Olcayto: Yayın yasakları basın özgürlüğünü engelliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, ülkede yaşanan olaylar karşısında uygulanan yayın yasaklarının basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü engellediğini söyledi.

12 Kasım 2018 Saat: 01:09
TGC Başkanı Turgay Olcayto: Yayın yasakları basın özgürlüğünü engelliyor
TGC Başkanı Turgay Olcayto: Yayın yasakları basın özgürlüğünü engelliyor

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, ülkede yaşanan olaylar karşısında uygulanan yayın yasaklarının basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü geliştirmeyip, aksine engellediğini ve o zaman da çok daha tehlikeli olan 'fısıltı haberciliğin' ortaya çıktığını söyledi.

İskenderun ve Antakya'da gazetecilerle buluşan TGC Başkanı Olcayto, "Yayın yasakları, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünü önündeki engellerin kalkması için yapılmıyor. Aksine bunları engelliyor. Hemen her önemli olay karşısında hemen yayın yasağı geliyor. İktidar bu açıdan çok şanslı, çünkü karşılarında muhalefet yok. Siyasi partiler buna tavır göstermeli" değerlendirmesini yaptı.

Dünyada haberlerin manipüle edildiğini ve bunun en çok yaşandığı ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğunu anlatan Olcayto, "Gercçek gazeteciliği ortadan kaldıran, haberlerin manipüle edildiği, haberlerin yazılamadğı bir ortam yaşıyoruz. Ve halk yeterince bilgi alamıyor. O zaman da gerçek değil, yalan habercilik ortaya çıkıyor. Sadece yayınlanma yasaklanmıyor, bilgi alma, o konuyu araştırma da yasaklanıyor aslında o kararlarla. O zaman da çok daha tehlikeyi olan 'fısıltı haberciliği' başlıyor. Bu durum kendi olayımızı yabancı basından öğrenebiliyoru, öğretmek zorunda kalınıyor. Bu da ayrı bir utanç vesilesi" diye konuştu. Meslek örgütlerinde en büyük sıkıntının dayanışmanını olmamasını da gösteren Olcayto, bir soru üzerine internet yayıncılığının gelişmesine karşın yazılı basının her zaman olacağını, yazılı basında yer alan bazı haberlerin internet yayıncılığında yer almadığını da ifade etti.

TGC Başkanı Olcayto ve yönetim kurulu, Hatay Valisi Erdal Ata'yı da ziyaret etti. Olcayto'nun gazetecilerle buluşması ve vali ziyaretinde TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, sayman Ahmet Özdemir ve genel sekter yardımcısı Niyazi Dalyan ile Basın İlan Kurumu Hatay Şube Müdürü Soner Kavlak da bulundu. Vali Ata, demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan medya kuruluşlarının objektif, kişilik haklarına saygılı, halkın haber alma özgürlüğünü savunan bir anlayışla görev yapmasının önemli olduğunu belirtti. Olcayto da TGC olarak basın çalışanlarının sosyo-ekonomik haklarının günün şartları doğrultusunda iyileştirilmesi için mücadele ettiklerini ifade etti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız