Güncel

Tüm Emekliler Sendikası: 2020 yılı bütçesi, adaletsizliğin bütçesidir

2020 Bütçesi ile ilgili görüş ve önerilerini paylaşmak için Tüm Emekliler Sendikası Genel Merkezi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

13 Aralık 2019 Saat: 14:40
Tüm Emekliler Sendikası: 2020 yılı bütçesi, adaletsizliğin bütçesidir
Tüm Emekliler Sendikası: 2020 yılı bütçesi, adaletsizliğin bütçesidir

ANKARA

2020 Bütçesi ile ilgili görüş ve önerilerini paylaşmak için Tüm Emekliler Sendikası Genel Merkezi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, “Barışcıl, kardeşçe ve insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır” ifadeleri kullanıldı. 

Tüm Emekliler Sendikası, 2020 yılı bütçesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Mülkiyeliler Birliği’nde açıklamalarda bulunan sendika yönetimi ve üyeleri, sonrasında Kızılay Sakarya Caddesinde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan Tüm Emekliler Sendikası Ankara Etimesgut Temsilcisi Ömer Tunca, “2020 yılı bütçesi TBMM’de görüşülmektedir. Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta geldiği yasa metinleri değildir. Önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve oluşan toplam milli gelirin nasıl pay edileceği, kimlere hangi sınıf ve katmanlara nasıl ve ne kadar dağıtılacağının bilgisini içeren metinlerdir. Biliyoruz ki, hiçbir zaman gerçek anlamda emekçileri, emeklileri gözeten, çalışanları, yoksulları kayıran bir bütçe olmamıştır. Kimi yıllarda emekçilerin, çalışanların, köylülerin milli gelirden aldıkları pay artmış gibi gözükse de bu esasen örgütlü mücadele ile alınmış bir hak olarak görülmelidir” dedi.

“BU BÜTÇE; SAVAŞIN, ADALETSİZLİĞİN, EŞİTSİZLİĞİN BÜTÇESİDİR”

“Özellikle son 15-16 yıldır, krizin, dış borçlanmanın, yolsuzlukların, israfın, savaşın ve güvenlik konseptli yönelimin faturası bizlere ödetilmeye çalışılmaktadır. Bunda bizlerin örgütsüz olmamızın, dağınık olmamızın, yeterli demokratik muhalefeti oluşturamamamızın payı büyüktür” diye konuşan Tunca, şunları kaydetti:

“Bu nedenle diyoruz ki: Bu bütçe de barış kardeşlik yoktur, bu bütçe de insanca yaşam yoktur, bu bütçe de emeklinin sağlık hakkı yoktur, bu bütçe de demokratik bir ülke yoktur. Bu bütçede 13 milyona yakın emekli yok… Bu bütçe de baskı vardır, yoksulluk vardır, işsizlik vardır, yolsuzluk ve israf vardır. Ve en önemlisi Emeklilerin, çalışanların, yoksulların, köylülerin yaşamlarını kolaylaştıran hiçbir tasarruf yoktur. İşte bu nedenlerden ötürü 13 Aralık 2019 Cuma günü yani bugün emekliler olarak Tüm Emekli-Sen olarak alanlarda olacağız. Ülkemizin her yerinde taleplerimizi haykıracağız, siyasi iktidara sesimizi duyurmaya çalışacağız. Bu Bütçe Yoksulluğun Savaşın Adaletsizliğin Eşitsizliğin Bütçesidir! Yaşam koşulları için özellikle emekliler için her geçen gün daha zorlaşmakta, dayanılmaz hal almaktadır.”

“İNSANCA BİR YAŞAM; HEPİMİZİN HAKKIDIR”

Açıklama şöyle devam etti:

“Bu bütçenin bir başka özelliği ise savaşa ve güvenliğe ayrılan paydır. 2020 bütçesinde iç ve dış güvenlik için ayrılan pay ise 145 milyardır. TSKGV (Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı) ve SSDF (Savunma Sanayi Destekleme Fonu) yi de hesaba kattığımızda bu pay 250 milyar tl ye çıkmaktadır. Ne işe yarayacağını bilmediğimiz silahlar, neyi savunacağını bilmediğimiz savunma sistemleri devletler arası siyasi dengenin bir faaliyeti olarak bizim cebimizden çıkan paralarla, bizim ürettiklerimizle ödeniyor.

Barışcıl, kardeşçe ve insanca bir yaşam hepimizin hakkıdır. Hele ömrünün büyük kısmını bu ülkenin birikimine harcamış olan emekliler için bu en temel haktır.

Bu hak siyasi iktidarların üzerinde tasarruf edebileceği bir hak değildir. Bu hak emekliler için vazgeçilmez haktır.

Bu hakkın kendisine ve kullanılmasına yönelik her türlü girişim bizi Tüm Emekli- Sen’i karşısında bulacaktır.”

KAYNAK: PİRHA/ANKARA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız