Güncel

Türkiye’nin ilk ve tek alerjik çocuklara özel kreşi kartal’da açıldı

“Alerjik çocukları olan annelerin içi rahat edecek”

20 Mayıs 2018 Saat: 23:38
Türkiye’nin ilk ve tek alerjik çocuklara özel kreşi kartal’da açıldı
Türkiye’nin ilk ve tek alerjik çocuklara özel kreşi kartal’da açıldı

Türkiye’de en fazla kreş sayısına sahip olan Kartal Belediyesi, her konuda olduğu gibi çocukların eğitiminde de öncü olmaya devam ediyor. Doktor olması dolayısıyla insan sağlığı konusunda öncü çalışmalara imza atan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Türkiye’de ilk kez alerjik çocuklar için özel olarak tasarlanan kreşi Kartal Yakacık’ta ‘Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi’ adıyla hizmete açtı. Başkan Altınok Öz’ün hizmete açtığı alerjik kreşle birlikte Kartal’da 2009’da 1 olan kreş sayısı da 14’e yükselmiş oldu.

Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi’nin açılış törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz’ün yanı sıra Mevhibe İnönü’nün kızı Özden Toker, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ve personeli, Kartallı muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Kartal halkı katıldı.   

“Alerjik çocukları olan annelerin içi rahat edecek” 

Açılışta konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Cumhuriyetimizin kurucularından, Atatürk’ün en yakın arkadaşı Sayın İsmet İnönü’nün kızı, değerli hanımefendi Özden hanım, hoş geldiniz. Sizleri yine Kartal’da görmekten büyük onur duyuyoruz. Değerli İl Yöneticilerimiz, İl Disiplin Kurulu Başkanımız, İlçe Başkanımız Muammer Çelebi ve yönetimi, Kartallı muhtarlarımız, çalışma arkadaşlarım, Adalar ve Şişli Belediye Başkanları, 2009’dan bugüne Kartal Belediyesi’nin yaptığı bütün sosyal projeleri takip eden Parti Meclisimiz, değerli Profesör Burhan Şenatalar, hepiniz hoş geldiniz. Arkadaşlarım, gece yarılarına kadar bu proje için büyük bir özveriyle çalıştılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Bir gün bir müdürüm, kreşlerden birinde alerjik bir çocuk olduğunu ve sıkıntı yaşanabileceğini söyleyince ‘Alerjisi olan çocuğun annesinin, sosyal hayatın içinde yer alma hakkı yok mu? Niye biz alerjik çocuklar için bir kreş yapmıyoruz’ dedim. Bu projeye işte bu düşünceyle başladık. Sonrasında konunun uzmanına danıştık. Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem hanımı bulduk ve onların bilgi birikiminden yararlanarak bu kreşi inşa ettik. Nedir bu kreşin özelliği? Alerjik hiçbir madde taşımayan, alerjik boya taşımayan bir uygulamayla burayı tamamladık. Bu kreşe alerjen maddeler girmeyecek. Bahçesiyle, organik tarımıyla, oyun parkıyla, ani alerjen havalandırma sistemiyle çok güzel ve benim içime sinen bir kreş oldu. Kreşlerimizde 91 öğretmenimizle 710 çocuğa eğitim veriyoruz. Bugün açtığımız bu kreşle, ilçemizdeki kreş sayımızı 14’e yükselttik. Önümüzdeki Eylül ve Ekim aylarında da bu sayıyı 17’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece 20 mahallede 20 kreşi hizmete açarak, 2009’da göreve geldiğimizde halkımıza verdiğimiz sözü de yerine getirmiş olacağız. Birazdan, gençlere adadığımız Bayram Demirkol Parkı’mızda da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı gençlerle birlikte kutlayacağız. Kreşimize Mevhibe İnönü’ye ve onun ismini vermemize izin veren Özden hanıma teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum” dedi.   

Kartallıların büyük ilgi gösterdiği açılışta, Kartal Belediyesi’nin kreşinde okul öncesi eğitimini tamamlayarak mezun olan Nisanur Uysal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e hitaben yazdığı mektubu okudu. 

“Mevhibe İnönü Kreşi diğer ilçelere örnek olacak” 

Açılışta konuşan Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan, ‘Okul çağındaki çocuklar arasında alerjik hastalıkların görülme oranı maalesef yüzde 40’ları buluyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarda özellikle son 20 yılda besin alerjisinde çok ciddi bir artış söz konusu. Bu da endişe verici bir durum. Bu konuda tedbir almak ve bu çocuklar için uygun ortamı yaratmak, sadece ebeveynlerin değil hepimizin sorumluluğunda. Bu sorumluluk bilinciyle hizmet veren Kartal Belediyesi, bizim çocuklarımıza uygun bir kreş açarak, bunun aslında yapılabilir, hayata geçirilebilir bir proje olduğunu göstermiş oldu. İnanıyorum ki bu kreş hepimize, çok basit önlemler alarak bu çocukların eğitiminin güvenli ve sağlıklı bir ortamda yapılabileceğini gösterecektir. Ve inanıyorum ki diğer belediyeler de buradaki bu pilot okulumuzu örnek alacaklardır. Öte yandan merhum Mevhibe İnönü’nün eğitim konusuna ne kadar önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle, bu okula onun adını veren İnönü ailesine ve bu okulu projelendirerek hayata geçiren, hizmete açan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e çok teşekkür ediyorum” dedi.   

“Alerjik çocukları sevgiyle anlamak ve sahip çıkmak hepimizin görevi” 

Açılış töreninde daha sonra, kreşe adını veren Mevhibe İnönü’nün kızı Özden Toker söz aldı. Toker, “Kartal’da ailece çok güzel günlerimiz oldu, yazlarımızı burada geçirirdik. Bu nedenle bizim için çok özel bir yeriniz var. Ayrıca bir aile vakfımız var. O vakfımızda zaman zaman bir araya geldiğimiz Kartallı öğrencilerle annemin anılarını ve ailemizin Atatürk’le anılarını paylaşmak bize büyük mutluluk veriyor. Burada da sizlere annemden bahsetmek çok mutluluk verici. Annemle babam birbirlerine daima çok şey öğrettiler. Annem ‘Dünyada çirkin insan yok’ derdi. Her insanın içindeki güzelliği bulmak, hepimize düşüyor. Hele çocukların hepsi güzel. Şimdi bizlerin, alerjik hassasiyeti olan çocuklarımızın farklılıklarını, annemin dediği gibi sevgiyle anlayarak, sahip çıkmamız gerekiyor. Bu çocuklar için özel tasarlanmış bu kreşi hizmete açan Başkanımız Altınok Öz ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Mevhibe İnönü’nün, Yüksek Heykeltıraş Hüseyin Yüce tarafından yapılan büstü ve Mevhibe İnönü Çocuk gelişim Merkezi; Başkan Altınok Öz, eşi Feray Öz, Mevhibe İnönü’nün kızı Özden Toker, CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi, Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan ve projeye destek veren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ve beraberindekiler tarafından kesilen kurdeleyle hizmete açıldı.

Açılışta Başkan Altınok Öz’ün eşi Feray Öz, Özden Toker’e, Mevlana’nın sözlerinin yer aldığı bir hediye takdim etti.

Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi 

Kartal Yakacık’ta açılan Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi, sadece alerjik çocuklara eğitim hizmeti verecek. Havalandırmanın filtrelerinden sınıfların iç döşemesine, mutfakta pişirilecek özel diyet yemeklerden bahçeye ekilen en az polene sahip bitkilere kadar her şeyin alerjik çocukların sağlığına uygun şekilde seçildiği Mevhibe İnönü Çocuk Gelişim Merkezi, eğitim kurumlarında alerjik çocukların sağlıklarının güvence altına alınabilmesi için çok büyük bütçelere gerek olmadığını kanıtlamasıyla da örnek teşkil edecek. Kreşte; ölümcül olabilecek ani ve şiddetli anafilaktik şok için acil eylem planı, adrenalin oto enjektör dolabı ve eğitimli sağlık personeli hazır bulundurulacak.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız