Güncel

Tutuklu yakınları: Hasta tutsak Halim Kırtay neden tedavi edilmiyor?

Hasta tutsak Halim Kırtay için bir araya gelen insan hakları savunucuları, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartı açtı.

20 Ocak 2019 Saat: 00:17
Tutuklu yakınları: Hasta tutsak Halim Kırtay neden tedavi edilmiyor?
Tutuklu yakınları: Hasta tutsak Halim Kırtay neden tedavi edilmiyor?

Emre ORMAN
İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Galatasaray Meydanı’nda düzenleyeceği 356. F oturmasını polisin engellemesi sonucu İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Hasta tutsak Halim Kırtay için bir araya gelen insan hakları savunucuları, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” pankartı açtı.

'AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLARIN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Basın metnini okuyan Hatice Onaran hapishanelerde hak ihlallerinin ve saldırıların aralıksız sürdüğünü kaydetti, "Yazılı yasalarına göre yasa dışı bir şekilde uygulanan tecridin son bulması için açlık grevi yapan mahpuslara sürgün de dahil pek çok saldırı gerçekleşiyor" dedi.

Düzce Hapishanesi'nde açlık grevine giren tutsakların tekli hücrelere konulduğunu anımsatan Onaran, tekli hücrelere konulan tutsakların açlık grevinde kullanması gereken su, tuz, şeker B kompleksinin verilip verilmediğinin bilinmediğini belirtti. Açlık grevindeki tutsakların can güvenlikleri olmadığına dikkat çeken Onaran, bu  hafta 70 yaşındaki ağır hasta tutsak Halim Kırtay'ın durumunu aktardı.

'KÜRT OLDUĞU İÇİN TEDAVİ EDİLMEDİ'

Onaran, Kırtay hakkında şu bilgileri verdi:

"26 yılını çeşitli hapishanelerde geçiren 70 yaşındaki mahpus Kırtay son olarak İzmir’deki Aliağa Şakran Hapishanesi'ne götürüldü. Yaşından kaynaklı olarak yapıldığı ameliyat  sonrası vücudunun çeşitli bölgelerine deri grefti yapılan Kırtay, ring araçlarında oturamıyor. Kırtay’ın Balıkesir-Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kaldığı dönemde, tedavi başvurularına zamanında yanıt verilmemesi üzerine testisleri patlamıştı. Götürüldüğü Burhaniye Devlet Hastanesi'nde Tıp etiğiyle değilde, ırkçı gerici kimliğiyle yaklaşan bir doktor, Kırta'ya nereli olduğunu soruyor. Kırtay'ın Kürt olduğunu öğrendikten sonra bir iğne yapıp gönderiyor."

Kırtay’ın sağlık durumu daha da kötüleşince 2017 yılının Ocak ayında kaldırıldığı Çiğli Devlet Hastanesi’nde ameliyat edildiğini dile getiren Onaran, ameliyat sonrası sağlık durumu daha da kötüye giden Kırtay'ın, ring araçlarıyla hastaneye gidemediği için muayene olamadığını söyledi.

'RİNGLE HASTANEYE GÖTÜRÜLMESİ İŞKENCE'

Kırtay'ın, CİSST'e gönderdiği bir mektubunda durumunu anlattığını aktaran Onaran, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Bunun üzerine CİSST 14 Kasım 2018 tarihinde Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na bir yazı gönderdi. Gönderilen yazı da ise Halim Kırtay'ın hastaneye ring aracı yerine ambulans veya uygun araçla gönderilmesini ve Metri R Tipi hastanesi'ne sevk edilmesini talep etti. Kırtay hala şakran Hapishanesi'nde. Ve hala ambulansla değil ring aracıyla hastaneye götürülmeye çalışılıyor. Başka bir ifadeyle işkence yapılıyor. Halim Kırtay'a yapılan işkenceye son verilmesini ve tedavisinin yapılması için serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Açıklamanın ardından "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Halim Kırtay serbest bırakılsın" sloganlarıyla eylem sona erdi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız