Siyaset

‘Yargıya darbe’ yasası meclisten geçti...Yasada neler var?

Yargı tasarısının Meclis’te kabul edilmesinin ardından CHP, onay beklemeden jet hızıyla AYM’ye iptal başvurusunda bulundu.

2 Temmuz 2016 Saat: 15:16
‘Yargıya darbe’ yasası meclisten geçti...Yasada neler var?
‘Yargıya darbe’ yasası meclisten geçti...Yasada neler var?

AKP’nin bayram öncesi çıkarmak için TBMM’yi gece yarılarına kadar çalıştırdığı ve  ‘yargıya darbe’ yasası olarak adlandırılan yasa Meclis’te kabul edildi.
CHP’nin onaylanmasını beklemeden Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunduğu yasa ‘yüksek hâkimlerin azlini’ sağlamanın yanı sıra hâkim ve savcı atamalarında ‘sözlü sınav’ uygulamasına yönelik düzenlemeler de içeriyor. 
Tasarı, Anayasa’ya açıkça aykırı olduğu halde yürürlüğe girince tüm yüksek yargı üyelerini ‘sıfırlayacak’. AKP’nin çıkarmakta ısrarcı olduğu ‘yargı paketi’, iktidarın daha önce yaptığı düzenlemelerle can çekişen yargıya son darbeyi vuracak. Yasayla başlayacak yeni süreç özetle şöyle:


Üst kademeye koruma
• Yasa yürürlüğe girdiğinde Danıştay ve Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Ancak istisnalar getirdi. Her iki yüksek yargı organında başkan, başkanvekili, başsavcı ve daire başkanı olarak görev yapanların üyelikleri devam edecek.

• Üyelikleri sona erenlerin yerine HSYK ve Cumhurbaşkanı tarafından beş gün içinde yeni üyeler seçilecek.

• Yargıtay üyeleri 12 yıl için seçilecek. Üyelikleri devam eden üyelerle yeniden seçilen üyeler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 yıl görev yapacak.

• Danıştay daire sayısı 17'den 10'a, Yargıtay'da 46 olan daire sayısı ise 24'e düşürülecek.

• Yasayla Yüksek Seçim Kurulu’nda da (YSK) değişiklik kaçınılmaz olacak. Danıştay ve Yargıtay’dan YSK’ye seçilen üyelerden, üyelikleri yenilenmeyenler görevlerine de devam edemeyecek.


• Hâkim ve savcı adaylarının mesleğe kabulünde ‘sözlü sınav’ getirildi. Yazılı sınavdan 70 ve üstünde puan alanlar çoğunluğu bakanlık görevlilerinden oluşan bir komisyon tarafında sözlü sınava alınacak. Sözlü sınav, sonucu yüzde 40 oranında etkileyecek.Hâkim ve savcı adayları sözlü sınavla elenebilecek.


• Terör ile devlet aleyhine işlenen suçlara ilişkin Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) gibi görev yapacak özel yetkili başsavcılık ve özel yetkili ağır ceza mahkemeleri yeniden kurulacak.


• Yasa, iktidarın istemediği şirketlerin faaliyetlerini sona erdirmek için hiçbir kural tanımadan başvurduğu ‘el koyma’ yöntemini kolaylaştırıyor. Kayyum atanan şirketlerin ya da yönetim organının yetkileri ile ortaklık payları veya menkul kıymetler idare yetkileri de kayyuma devredilecek. Kayyum olarak şirketlere atananlara  kararlarından ötürü dava açılamayacak. Tazminat davaları devlet aleyhine açılacak.

AYM’ye mektup yazdı

CHP, ‘darbe’ diye nitelediği kanun tasarısının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da kanun tasarısıyla ilgili AYM Başkanı Zühtü Arslan’a mektup göndererek, “Kanun, Yargıtay’ın kuruluşuna ilişkin hükümlerin her birini açıkça ihlal ediyor” dedi.
AYM’yi sorumlu davranmaya çağıran Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı; “Sözü geçen yasanın içerdiği düzenlemelerle Anayasamızın Başlangıç kısmında belirtilen ilkelerden başlamak üzere, kuvvetler ayrılığı, yasama yetkisinin kullanılması, yargının bağımsızlığı, hâkimlik temiratları, Danıştay ve Yargıtay’ın kuruluşuna ilişkin hükümlerin her birini açıkça ihlal ettiği düşüncesindeyiz. Anayasa Mahkemesi’ne bu süreçte hukuk devletinin varlığını devam ettirebilmesi adına önemli bir tarihsel sorumluluk düştüğü de bir diğer tarihi gerçektir. Ramazan Bayramı tatili de dikkate alınarak, aynı duyarlılığın Anayasa Mahkemesi tarafından da gösterileceğine inancımız tamdır. Bu vesile ile Yasanın Bayram tatili içerisinde yayımlanması ihtimaline binaen, gerekli tedbirlerin alınmasını, ülkemizin geleceği adına tarihsel bir sorumluluk olarak Yüksek Makamınıza sunmayı bir görev addediyoruz.”


YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız