Çevre

Yatağan köylüleri ÇED toplantısını yaptırmadı

Yatağan Turgut’ta açılmak istenen yeni kapalı kömür ocağı için ÇED sürecinde bakanlık tarafından yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkının ve katılımcıların protestosu ile yaptırılmadı.

31 Mayıs 2019 Saat: 07:42
Yatağan köylüleri ÇED toplantısını yaptırmadı
Yatağan köylüleri ÇED toplantısını yaptırmadı

MUĞLA-Yatağan Termik Elektirik Üretim A.Ş’nin , Yatağan Turgut’ta açmak istediği yeni kapalı kömür ocağı için Çevre Etki Değerlendirme sürecinde bakanlık tarafından yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkının ve katılımcıların protestosu ile yaptırılmadı.

YATAĞAN KÖYLÜLERİ ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Yatağan Termik Elektirik Üretim A.Ş’nin , Yatağan Turgut’ta  açmak istediği yeni kapalı kömür ocağı için Çevre Etki Değerlendirme sürecinde bakanlık tarafından yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkının ve katılımcıların protestosu ile yaptırılmadı.

“BURADA HALK KONUŞACAK”

Turgut Mahallesi Ali Rıza Aydın Düğün Salonu’nda yapılmak istenen Halkın Katılımı Toplantısı’nı açmak isteyen,  Çevre İl Müdürlüğü ve şirket yetkilileri halkın yoğun tepkisi ile karşılaştı.  Turgut Çevre Derneği Başkanı Kazım Erol, “Burada öncelikle halk konuşacak. Halkın sözünü dinlemeden hiçbir şey yapamazsınız, kömür ocaklarını bölgede hiçbir şekilde istemedik. Geçtiğiniz yerlere bir bakın; Tınaz, Bağyaka, Eskihisar, Yeşilbağcılar nerede? Bu köyleri yok ettiniz! 3 bin yıllık Turgut’u ne yapacaksınız? Diğerlerine sıra ne zaman gelecek? Sarı öküzü aldınız ama uyandık beyler! Ne doğaya, ne tarihe, ne kültüre, ne hatıralara saygınız var. ‘Turgut’un mezarlarına dokunmayacağız’ dediniz, mezarlıktaki parselleri niye alıyorsunuz o zaman? Çocuklarımızı karın tokluğuna köle mi yapacaksınız? Bu devir geçecek ve sizler de hesap vereceksiniz. Toprağa, suya, havaya, dağlara özgürlük!” diye konuştu.

“Şirket dışarı” sloganları ve düdüklerle, gelen heyetin sunum yapmasını istemediklerini belirten halkın tepkisi üzerine, toplantının yapılamadığına dair tutulan tutanakla toplantı sonlandırıldı.

Muğla Tabip Odası yönetiminden Vehip Keskin de TTB olarak halkın zararına olan her şeyin karşısında olduklarını belirterek “Rehabiliteye rağmen ABD ve Avrupa’da yapılan çalışmalar gösterdi ki insanların kalp hastalıklarından ölmesinin en önemli nedeni kömür. Kömürlü termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin maliyeti, getirisinden çok çok daha fazla. Buraları zeytincilikle ünlü. Tüm dünyada zeytin ve zeytin yağı altından çok daha değerli şu anda” diye konuştu.

“TERMİK YÜZÜNDEN 45 BİN KİŞİ ERKEN ÖLDÜ!”

MUÇEP Fosil Yakıt Çalışma Grubu Üyesi Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel de Avrupa İklim Ağı adına MUÇEP, Muğla Tabip Odası ve Çevre Mühendisleri Odasının desteği ile gerçekleştirilen “Kömürün Gerçek Bedeli” adlı çalışmadan bahsederek, “1983 yılından bu yana bu termik santrallerin bize ödettiği gerçek bedelleri hesapladık. Bu bölgedeki üç santral, 1985 yılından beri tam 45 bin insanımızın erken ölümüne neden oldu. Bunların hepsi ÇŞB verilerinden alındı. Bu santrallerin yol açtığı hastalıklar yüzünden 12 milyon iş günü kaybı oldu. Hasta olduğumuz için istesek de çalışamadık” dedi.

Halkın projeyi istemediği net ve kararlı biçimde ifade edilerek, tutanağa bağlatıldı. Santralin ve besleyen kömür ocaklarının bölgede yarattığı sağlık, ekolojik ve ekonomik yıkımın yaşanarak bilindiği, ÇED sürecinin olumlu raporlarla sonuçlandığının, bunun da gerçekçi olmadığının açık olduğu ifade edildi.

Yöredeki köylülerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya MUÇEP, AYÇEP, Turgut Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Muğla Barosu, Muğla Tabip Odası gibi sivil toplum örgütleri ile MUSKİ, Menteşe Belediyesi gibi kurumların temsilcileri katıldı.Toplantının yapılmadığının tutanağa bağlanması sonrasında, köylüler ve katılımcı örgütlerin temsilcileri, projenin yaratacağı çeşitli sorunlar konusunda açıklamalar yaparak, bu sonuçların ortaya çıkmasına yol açacak süreci işletecek olan ÇED sürecini ve Toplantı’yı bu nedenle istemediklerini dile getirdiler.
Yöre insanları açıklamalara yoğun destek verdi.

 

Kaynak: MUÇEP Basın Yayın komisyon

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız