Güncel

“Yumurtacı'yı 36 önce bir senaryo ile öldürenler açığa çıkarılmalı"

Yapılan açıklamada, bir senaryo ile 36 yıldır Yumurtacı’yı vuranların korunduğu ifade edildi.

18 Eylül 2016 Saat: 00:25
“Yumurtacı'yı 36 önce bir senaryo ile öldürenler açığa çıkarılmalı"
“Yumurtacı'yı 36 önce bir senaryo ile öldürenler açığa çıkarılmalı"

10 Eylül 1980’de İstanbul Gayrettepe’de gözaltına alındıktan sonra 17 Eylül 1980’de  “Kaçırmaya gelen arkadaşları ile polisin çatışması arasında kalarak öldü” denilerek ailesine teslim edilen 78 kuşağının genç sosyalist önderlerinden Mehmet Zeki Yumurtacı, arkadaşları tarafından Beykoz Anadolu Hisarındaki mezarı başında anıldı. Yapılan açıklamada, bir senaryo ile 36 yıldır Yumurtacı’yı vuranların açığa çıkarılması istendi.

Devrimci 78’liler Federasyonu ile Devrimci Kültür ve Dostluk Derneği üyeleri, arkadaşları, ve dostlarının katıldığı anmada, bir senaryo ile  Zeki Yumurtacı’nın yaşamına son verildiğini, 12 Eylül’ün koşullarında üstünün kapatıldığını, 36 yıldır Yumurtacı’yı  vurduran ve vuranların ortaya çıkarılmayı beklediğini vurguladılar.

Devrimci 78’liler ve arkadaşları tarafından mezarı başında yapılan açıklamalarda, “Mehmet Zeki Yumurtacı 1956 doğumlu varlıklı bir ailenin çocuğuydu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde okuyordu. Dönemin sosyalist önderlerindendi. Zeki yumurtacı, 10 Eylül’de bir ihbar sonucunda kaldıkları evde eşi ve bir arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. 12 Eylül cuntasını gözaltında karşıladı. İşkencelerin daha da artması kaçınılmazdı. 16 Eylül 1980’de  bir gazetede “İki ateş arasında kalan Zeki Yumurtacı öldürüldü.” haberi yayınlatıldı ve bu haber tanıkların ifadesinde de sabit olduğu üzere kendisine gösterildi. 17 Eylül 1980’de Zeki,  Avcılar’a getirildi, kurşuna dizildi. Kayıtlara “Zeki Yumurtacı’yı kaçırmaya gelen arkadaşları ile polisin çatışması arasında kalarak öldü.” olarak geçtiler.”denildi.

(Fotoğraf: Kerim Eren)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız