Çevre

Zafer, Karadağ köylülerinin

Esan Eczacıbaşı’nın Çan’ın Karadağ Köyü’nde yürüttüğü maden arama faaliyeti ile ilgili ruhsatın iptali için açılan dava sonuçlandı.

24 Mart 2016 Saat: 23:08
Zafer, Karadağ köylülerinin
Zafer, Karadağ köylülerinin

Çan’ın Karadağ köyünde maden arama faaliyeti gösteren ve köylülerin direnişi sonucu geri çekilen Esan Eczacıbaşı’nın ‘Maden adama ruhsatı’ Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na karşı açılan davada iptal edildi.

Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından, çeşitli kanun ve Anayasaya atıfta bulunarak söz konusu işlemin iptaline karar verildi. 
Esan Eczacıbaşı’nın Çan’ın Karadağ Köyü’nde yürüttüğü maden arama faaliyeti ile ilgili ruhsatın iptali için açılan dava sonuçlandı. Çanakkale İdare Mahkemesinde görülen davada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Maden Kanunu, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, İl Özel İdaresi Kanunu, Devlet ve Su İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Çevre Kanunu gibi kanunlara atıfta bulunarak, “Olayda; her ne kadar maden arama ruhsatı almak için mevzuatta sayılan işlemler tamamlanmış ise de, IV. Grup maden arama ruhsatının verildiği bölge içerisinde davacı köy ve çevre köyler tarafından kullanılan su kaynaklarının tespit edildiği, dava konusu ruhsat alanında DSİ 25. Bölge Müdürlüğünce koruma alanı belirleme çalışmalarının devam ettiği görülmektedir. Bu itibarla; davacı şirkete ait maden ruhsatının bulunduğu alanda yer alan su kaynaklarına ilişkin kaynak koruma alanlarının mevcut olduğu, maden arama faaliyetlerine başlanılması ve devam edilmesi ile birlikte kaynak koruma alanlarının zarar göreceği, hali hazırda kaynak koruma alanlarının korunmasına yönelik herhangi bir önlemin alınmadığı, DSİ 25. Bölge Müdürlüğünce koruma alanı belirleme çalışmalarının devam ettiği ve çalışmalar tamamlandığında koruma alanı koordinatlarının Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirileceği anlaşıldığından, Çanakkale İli, Çan İlçesi, Karadağ Köyü sınırları içerisinde yer alan bölgede, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeleri San. Tic. AŞ.’ye IV. grup maden arama ruhsatı verilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline” kararı verildi (Seçkin Sağlam)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız