Güncel

Akciğerleri iflas eden hasta mahpus Nizamettin Yılmaz ölümle burun buruna

Tecrite karşı açlık grevine de katılan Yılmaz’ın durumu iyice kötüye giderken, doktorunun verdiği bilgiye göre; akciğerleri iflas etmiş ve her an ölümle karşı karşıya.

16 Haziran 2019 Saat: 08:58
Akciğerleri iflas eden hasta mahpus Nizamettin Yılmaz ölümle burun buruna
Akciğerleri iflas eden hasta mahpus Nizamettin Yılmaz ölümle burun buruna

Emre ORMAN

İSTANBUL-Hapishanelerdeki hasta mahpuslarının durumlarının paylaşıldığı F oturması eylemlerinin 377.hafta oturumunda insan hakları savunucuları hasta mahpus Nizamettin Yılmaz’ın durumunu kamuoyu ile paylaşmak üzere bir araya geldi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde polis ablukası altında bir araya gelen yurttaşlar, hasta mahpusların fotoğraflarını da taşıdı.

Basın açıklamasını İHD Hapishaneler Komisyonu adına Taylan Bekin okudu. Hapishanelerde tecrit, işkence, kötü muamele, keyfi uygulamalar, sürgün sevkler, tedavi hakkının engellenmesi gibi birçok hak ihlalinin gün geçtikçe arttığını belirten Bekin, hapishane koşullarının düzeltilmesini, hapishanelerden cenaze çıkmamasını ve hasta mahpusların serbest bırakılmasını talep etti.

“Her an nefesi kesilip ölebilir”

PKK lideri Öcalan’a yönelik tecritin sonlandırılması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerine katılan ve 87 gün bu eylemi sürdüren Yılmaz’ın revir doktorunun muayenesinde tırnaklarının şişmesi ve morarması üzerine Mardin Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini aktaran Bekin, Yılmaz’ın akciğerinin tamamen iflas ettiğini ve bunun üzerine Diyarbakır Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildiğini belirtti. Yapılan incelemeler neticesinde hastane doktorunun Nizamettin Yılmaz'a "akciğerinin tamamen bittiğini sadece küçük bir parçanın kaldığını ve onun da kistle kaplı olduğunu” söylediğini de ekleyen Bekin, şöyle devam etti:

“Ayrıca doktor yine kendisine akciğerinin tamamen iflas etmesinden dolayı her an birden nefesinin tutulup ölebileceğini, hayatının ciddi bir tehdit altında olduğunu söylemiştir. Nizamettin Yılmaz'ın akciğerinin tamamen iflas etmesinden dolayı yaşadığı nefes darlığı, hapishanenin fiziksel koşulları da göz önüne alındığında hayati riski artmaktadır. Zaten hastane doktoru da bu durumda hapishanede kalamayacağını söylemiştir.

Nizamettin Yılmaz, hastanedeki sağlık incelemelerinden sonra 29 Mayıs'ta tekrar hapishaneye gönderilmiştir. Hapishane koşullarında nefes almakta zorlanan hatta birkaç kez boğulma tehlikesi geçiren mahpus, öz bakımını karşılamakta bile zorluk çektiği için odadaki diğer mahpusların yardım ve desteğiyle hayata tutunmaktadır.” 

Yılmaz'ın 26 Haziran Çarşamba günü, Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşmasının olacağı bilgisini de paylaşan Bekin, her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan Yılmaz’ın derhal serbest bırakılmasını talep ederek açıklamayı sonlandırdı. 

Açıklamanın ardından “Tecrit işkencesine son”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarıyla eylem sona erdi. 


Nizamettin Yılmaz Kimdir?

Nizamettin Yılmaz, 1979 yılında Mardin Derik'te doğmuştur. Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtım işlerini yapmaktayken bu faaliyetlerinden dolayı birkaç kere tutuklanıp serbest bırakılmıştır. Tutuklanmadan bir süre önce ağır bir kalp krizi geçirerek hayati tehlike atlatmıştır. Yılmaz, 28 Mart 2018 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmış, o günden beri Mardin E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmaktadır.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız