Güncel

Bakan Albayrak’a göre ekonomide sorun yok

Berat Albayrak, Türkiye'nin kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya olmadığını iddia etti.

25 Eylül 2018 Saat: 14:21
Bakan Albayrak’a göre ekonomide sorun yok
Bakan Albayrak’a göre ekonomide sorun yok

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, New York'ta düzenlenen "Türkiye'nin Finansal Reformları ve Türk Ekonomisi" temalı konferansta konuştu. Konferansın konukları Amerikan iş dünyası temsilcileriydi. 
Albayrak, yaptığı konuşmasında Türkiye’nin bölgenin en istikrarlı ülkesini olduğunu ve 16 yılda ekonomi alanında başarılı olduğunu öne sürdü. Albayrak, AKP’nin ekonomiye öncelik verdiğini, ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önceliği ulusal güvenliğe vermek zorunda kaldığını kaydetti.
Türkiye'nin makroekonomik göstergeler noktasında çok rahat olduğunu iddia eden Albayrak, "Geçen yılın Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7 iken, bu oran Temmuz 2018'de yüzde 70,1'e yükseldi. Ağustos rakamları daha da iyi geldi. Ağustos 2017'de yüzde 69,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın ağustos ayında yüzde 83,3'e çıktı” dedi.
Albayrak, devamında ise şunları söyledi: “Kamu, hanehalkı, bankaların ve özel sektörün borçlarına baktığımızda, Türkiye'nin gayet parlak bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 28, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerin ortalaması yüzde 30, küresel ortalama ise yüzde 70 civarında. Bu demek oluyor ki Türkiye, kamu borcu alanında gayet iyi durumda. Hanehalkı borçlanmasının GSYH'ye oranı, Türkiye'de yüzde 16, yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 39 ve küresel ortalama yüzde 60. Türkiye bu alanda da iyi.” 
Türk halkının daha önce yaşanan krizlerden alınan dersler sayesinde Türk lirası üzerinden borçlandığını belirten Albayrak, bu nedenle söz konusu borçların döviz kurundan etkilenmediğini ileri sürdü.
"Türkiye kamu, hanehalkı ya da özel sektör borçları noktasında spesifik hiçbir sorunla karşı karşıya değildir” diyen Albayrak, bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle ihtiyaç oluşması durumunda Türk hükümetinin gereken desteği vermeye hazır olduğunu da söyledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız