Güncel

'Gazi ve Ümraniye katliamlarının gerçek sorumluları yargılanıp cezalandırılmalı'

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı Gazi ve Ümraniye katliamlarının gerçek sorumlularının yargılanıp cezalandırılmasını istedi.

12 Mart 2019 Saat: 17:55
'Gazi ve Ümraniye katliamlarının gerçek sorumluları yargılanıp cezalandırılmalı'
'Gazi ve Ümraniye katliamlarının gerçek sorumluları yargılanıp cezalandırılmalı'

İSTANBUL- İHD tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

"Aradan tam 24 yıl geçti. Toplam 23 kişinin yaşamını yitirdiği, 408 kişinin yaralandığı ve sonrasında Ergenekon davası sanıkları ile bağlantıları ortaya çıkan, davadaki bir gizli tanık tarafından, katliam talimatının Jitem kurucusu Veli Küçük tarafından verildiği,  10 kişilik bir kontrgerilla timi tarafından gerçekleştirildiği açıklanan Gazi ve Ümraniye katliamlarına ilişkin açılan davalar kapatıldı ama gerçek sorumlular yargılanmadılar, cezalandırılmadılar. Derken, 2018 yılında Ümraniye katliamı davası  Yargıtay tarafından bozuldu ve yeniden görülmeye başlandı. Ancak; 24 yıl sonra bırakın delillere ulaşmanın mümkün olamayacağını, müştekilerin, tanıkların hatta sanıkların bir kısmına ölüm ve benzeri nedenlerle ulaşılması mümkün olmadığından, dava bu kere de ayrıca maddi imkansızlıklar nedeniyle zor durumda. Tüm bu olumsuzluklara karşı; Gazi ve Ümraniye katliamı ailelerinin, bu katliamlarda tehdit edilen Alevilerin ve muhalif kesimin adalet isteminin, adalet beklentisinin, adalet mücadelesinin yanında  olmaya devam edeceğiz.

Bizler insan hakları savunucuları olarak; Gazi ve Ümraniye katliamları ile gerçek yüzleşmenin hesap sormanın ve adaleti sağlamanın; saldırının bütün kontrgerilla bağlantılarının ortaya konması ve başta dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller , “1000 operasyon”un sahibi dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Veli Küçük, Osman Gürbüz, Mahmut Yıldırım olmak üzere siyasi sorumluların da yargılanması ile sağlanabileceğine inandığımızı kerelerce söyledik, bir kez daha tekrar ediyoruz.

Gazi ve Ümraniye Katliamları bir insanlığa karşı suçtur, zamanaşımı söz konusu edilemez, devlet gücünü kullanılarak işlendiğinden bu suçu işleyenleri açığa çıkartacak etkili yöntemlerle soruşturma ve yargılama yapılmasını gerektirir. Bu nedenle bir kere daha yargı kurumlarını ve siyasi iktidarı adaleti sağlamak üzere görevlerini yapmaya,

 Ve, İnsanlık değerlerine sahip herkesi, yeniden açılan Ümraniye Katliamı Davasının 14,15,16 Mayıs tarihlerinde Anadolu Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmalarına katılmaya ve adalet talebine ses olmaya çağırıyoruz.

Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmadık unutturmayacağız!"

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız