Güncel

‘Gereken hallerde’ kullanılmak üzere ‘kısmi OHAL’ düzenlemesi geliyor!

Darbe girişimi sonrası ilan edilen ve 2 yıl sonra, 19 Temmuz'da sona ermesi beklenen olağanüstü hal (OHAL) ile ilgili yeni bir çalışmanın yapıldığı öğrenildi.

12 Temmuz 2018 Saat: 09:39
‘Gereken hallerde’ kullanılmak üzere ‘kısmi OHAL’ düzenlemesi geliyor!
‘Gereken hallerde’ kullanılmak üzere ‘kısmi OHAL’ düzenlemesi geliyor!

15 Temmuz başarısız askeri darbe girişiminin ardından ilan edilen ve ilan edilmesinden 2 yıl sonra kaldırılması beklenen OHAL’e ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığı öğrenildi.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın aktardığına göre bazı AKP kurmayları, “Henüz gerekli çalışmaları yapılmadı. OHAL bir süre daha devam etsin” derken, diğerleri karşı çıkarak seçim meydanlarında kaldırılacağı sözü verildiğini dile getirdi.
TBMM’ye getirilecek

OHAL yerine “Terörle Mücadele Yasası”nda değişikliği gidilmesi benimsendi. Bu düzenlemenin “KHK ya da yasayla mı” yapılacağı da tartışıldı ve TBMM’ye getirilmesine karar verildi.

Buna göre yeni Meclis’in ilk icraatı, “Terörle Mücadele Yasası”nda değişiklik olacak. Yaklaşık 100 maddelik yasal düzenleme, TBMM’nin yönetimi ve komisyonlarının seçimi yapıldıktan sonra gündeme gelecek. Gelecek hafta Meclis’e gönderilmesi beklenen teklif kapsamında sisteme ‘kısmi OHAL, kriz yönetim bölgesi veya güvenli bölge oluşturma’ adında yeni uygulamalar girecek.

OHAL, bölgesel olarak ilan edilebilecek

“Büyük terör olayları karşısında olayın bulunduğu bölgede” OHAL ilan edilecek. Hükümete, ilgili bakana veya valilere, il ve ilçelerin özel durumlarında sadece o bölgede geçerli olmak ve süre belirtmek kaydıyla ‘bölgesel kriz yönetimi” ilan etme yetkisi verilecek.

Geçici sokağa çıkma yasağı

Yayın yasağı, önleme gözaltısı, ev ve araç arama gibi konularda prosedür kalkacak veya azaltılacak. Yetki devri gündeme gelecek. Güvenli bölge oluşturma kapsamında, geçici sokağa çıkma yasağı ilanı, kentlerde gösteri yürüyüşlerini veya etkinlikleri güvenlik gerekçesiyle iptal etme, “terör faaliyeti veya aşırılık yanlısı fikirlerin propagandasının yapıldığı mekânları kapatma yetkisi” verilebilecek.

Bu bölgelerde, yargı ve güvenlik birimlerinin hızlı müdahalesi için yayın yasağı, ev ve araç arama, gözaltı, teknik takip, dinleme gibi konularda yetki aktarımı yapılacak. Belli bölgeyi kapsayan bu uygulama süreli olacak, gereksinim ortadan kalktığında kısıtlamalar sona erecek. Aynı zamanda olası doğal afetlerde de kriz bölgeleri ilan edilebilecek.

İçişleri’ne yeni yetki

Önceki gün bakanlıkların yeniden yapılanmasını içeren kanun hükmünde kararname (KHK) İçişleri Bakanlığı’nın görevleri yeniden tanımlanırken, kısmi OHAL’e olanak veren düzenleme de yapılmıştı. Bakanlığın görevleri arasına, ‘yurdun iç politikasına, il ve ilçelerin genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Cumhurbaşkanına teklifte bulunmak’ hükmü konulmuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız