Güncel

İnsan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı unutulmadı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin ilk başkanı, demokrasi ve insan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı 26. yılında mearı başında anıldı.

12 Mart 2019 Saat: 18:08
İnsan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı unutulmadı
İnsan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı unutulmadı

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından mezarı başında yaplan açıklamada şöyle denildi: 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin ilk başkanı, demokrasi ve insan hakları savunucusu Emil Galip Sandalcı’yı, “Emil Ağabey” imizi aramızdan ayrılışının 26. yılında saygı ve sevgi ile anıyoruz.

Emil Galip Sandalcı’yı tanıyanlar, onun yaşamı boyunca yüreğiyle, mücadeleci kişiliğiyle, sözüyle, kalemiyle  baskılara direndiğini, hiçbir otoriteye boyun eğmediğini, güce dayanmayı da güç olmayı da reddettiğini,  birikimine rağmen mütevazi kişiliğini korumaktaki ısrarını, işini yaparken  bütün otoriteler karşısındaki mağrur duruşunu, çalışanların ekonomik hakları için mücadele yürütürken de, Deniz’lerin idam edilmemesi için çabalarken de, 12 Eylül karanlığında cezaevlerine, işkencelere mahkum edilenler için de aynı gönül ferahlığı, aynı kararlılıkla çalıştığını anlatır.

Emil Galip Sandalcı gazeteciydi, yazardı ve 1922- 1993 yılları arasındaki 71 yılık hayatı boyunca edindiği birikimiyle örnek bir insan hakları savunucusuydu.

Tercüman gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Vatan, Ulus, Yeni Sabah, Yeni Gazete, Öncü, Kim, Tef, Yarın, Güney ve Demokrat gazete ve dergilerinde yazılar yazdı, TRT’de Dış Haberler Müdürü ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

TRT’deki muhalif kimliği nedeniyle 1971 tutuklandı, ağır işkence gördü.  1981 ve 1983 yıllarında birer kez daha tutuklandı. “Aydınlar Dilekçesi”nin imzacıları arasında yer aldı ve yargılandı.

1986 da İnsan Hakları Derneği Kurucusu ve 1987 de İHD İstanbul Şubesi başkanı oldu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı, partilerde çalıştı, Türk-Yunan Dostluk Derneği , Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Toplumsal Araştırmalar Vakfı ve  Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın kurucuları arasında yer aldı.

1990 yılına kadar İstanbul Şubesi başkanlığı yaptı. 3 yıl gibi kısa bir sürede iz bırakan bir insan hakları savunucusu tipi ve insan hakları anlayışının gelişmesine büyük katkısı oldu.

10 Mart 1993 günü aramızdan ayrıldı ve iki gün sonra, 12 Mart darbesinin yıl dönümünde toprağa verildi.

Aramızdan ayrılışının 26. yılında bir kez daha yineliyoruz; Emil Abi, varlığınla yarattığın etki, bu gün mücadelemizi yürütürken yüreğimize ve aklımıza dokunmaya devam ediyor. Seni sevgiyle anarken senden devraldığımız mücadele kararlılığımızı ve umudumuzu koruyacağımıza söz veriyoruz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız