Güncel

Srebrenitsa soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Kartal’da anıldı

11 Temmuz 1995'de Yugoslavya'da Sırp ordusunun Srebrenica'yı işgal ederek genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden 8 binin üzerinde canı katledişinin 23. yılı için anma programı düzenlendi.

12 Temmuz 2018 Saat: 00:30
Srebrenitsa soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Kartal’da anıldı
Srebrenitsa soykırımı’nda hayatını kaybedenler, Kartal’da anıldı

Kartal Belediyesi, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ile Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından  11 Temmuz 1995'de Yugoslavya iç savaşı sırasında Sırp ordusunun Srebrenica'yı işgal ederek genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden 8 binin üzerinde canı katledişinin 23. yılı için anma programı düzenledi. Programa; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Gülcemal Fidan, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak,  Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammet Sancaktar, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdoğan Erden, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Kartal Belediyesi personeli, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Kartal Belediyesi, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ile Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin birlikte hazırladığı program, Kartal Meydanı'nda yer alan Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı’na çelenk konulması ile başladı. Anma programı, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması, Srebrenica’da katledilenler ve tüm şehitler için dua edilmesi ve basın bildirisinin okunmasıyla devam etti. , Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak yaptığı konuşmada: “Sayın İstanbullular,  Srebrenica Soykırım Anıtı’na ev sahipliği yapan değerli Kartal halkı, sevgili Srebrenica ve Bosnalı dostlar, sayın basın mensupları… Bugün burada Srebrenica Boşnak Soykırım Anıtı’nın önünde; Sırp ordusu ve Çetnik çeteleri tarafından hunharca şehit edilen en az 8372 masum Srebrenicalı anaların, babaların, kardeşlerin, kızların ve oğullarının hatırası önünde saygı ile eğilmek ve içten dualarımızla onların ruhlarını sessizce okşamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Bugün, Birleşmiş Milletler Üyesi ve bağımsız bir ülke olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin komşuları;  Sırbistan ve Karadağ tarafından yok edilmek üzere saldırıya uğradığı savaş sırasında, Birleşmiş Milletler’in koruması altındaki bir bölgede 2. Dünya Savaşından bu yana Avrupa’da işlenen en büyük insanlık suçunun yani Srebrenica’daki Boşnak Soykırımının 23. yıl dönümüdür. Srebrenica’daki Boşnak Soykırımı, 1992-1995 yılları arasında, Bosna-Hersek Cumhuriyeti’nin dış saldırı ve işgalle uğradığı savaş sırasında, tüm Bosna sathında, Boşnaklar üzerinde işlenen savaş suçları ve soykırımlarının dehşetini adeta sembolleştiren Birleşmiş Milletler ve bu minvalde yaşanan katliam Avrupa insanlık tarihinin en karanlık olaylarından biridir. Srebrenica katliamını, 23. yılında büyük bir hüzünle anıyoruz. Soykırım bir insanlık suçudur, insanlık bir daha bunları yaşamamalıdır. Soykırım Anıtı’nın Kartal Meydanı’nda açılışını gerçekleştirerek şehitlerimizin unutulmamasını sağlayan, onların anılarını yaşatan ve bu programın düzenlenmesinde emeği geçen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e ve anma etkinliğine katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programa; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Türkmen, Kartal Belediyesi Başkan Danışmanı Gülcemal Fidan, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Elmas Orak,  Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Muhammet Sancaktar, İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdoğan Erden, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri, Kartal Belediyesi personeli, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Srebrenitsa Soykırımı 23. yılında anıldı

Öte yandan, dernek lokalinde,   ‘Unutma Unutturma! Srebrenıca Bosnak Soykırımı Anma’ programı gerçekleştirildi. Söyleşiye  konuşmacı olarak Prof.Dr. İsmaıl Cekıç katıldı.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve iç mekan

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar, takım elbise ve düğün

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, iç mekan

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız