Güncel

1 Eylül'de gözaltına alınan kadınlar yargılandı

1 Eylül eylemine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 100 kadının duruşması ertelendi. Duruşma öncesi açıklama yapan kadınlar, her alanda mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

21 Haziran 2023 Saat: 23:04
1 Eylülde gözaltına alınan kadınlar yargılandı
1 Eylül'de gözaltına alınan kadınlar yargılandı

1 Eylül 2022 Dünya Barış Günü dolayısıyla Kadıköy'de katılmak istedikleri eylemde darp edilerek gözaltına alınan 100 kişi hakkında, "İhtara rağmen kendiliğinden dağılmama" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul Anadolu 17. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma öncesi yargılanan kadınlar adliye önünde açıklama yaptı.

İlk sözü alan avukat Eda Önal, barış talebi ile bir araya gelen kadınların iktidarın talimatıyla hedef haline getirildiğini ve anayasal haklarının kullanmalarının engellediğini söyledi. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemenin temel bir hak olduğunu vurgulayan Önal, polisin kadınlara saldırısının ve soruşturma açılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, kadınların keyfi bir şekilde gözaltına alındıklarını söyleyerek, duruşmada yargılananın temel bir hak olduğunu belirtti. Kadınlar olarak temel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar savunacaklarını vurgulayan Birol, "Bu tekçi rejim, bu toplumu itaate sürükleyen, itaatten ve kendisine rıza göstermekten başka hiçbir davranışı kabul etmeyen zihniyeti reddediyoruz. Kadınlara yönelik özel olarak uygulanan bu ablukaya alma, onları yok sayma, onların haklarının kullanılmasına izin vermeme zihniyetini reddediyoruz. Barışı kim ne derse desin sonuna dek haykırmaya özgürlük için eşitlik için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kadınlar duruşmaya katılmak üzere adliyenin içine girdi. Duruşmada çok sayıda yargılanan kişi ve avukatı hazır bulundu. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada yargılanan kişilerden 75'inin savunması alındı.

Savunmaların ardından söz alan mahkeme heyeti, savunması alınmayan kişilerin savunmasını almak üzere duruşmayı 11 Ekim'e erteledi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız