Güncel

‘1 Mayıs 1977 kayıpları' çağrısı... Katledilenlerin tanıkları bize ulaşsın! Yargılamaya kapı arayalım!

İSTANBUL - bianet, 1 Mayıs 1977'de öldürülen 41 insanın hikayelerini tarihe kayıt düşmek için başlattığı çalışma kapsamında hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşlarına ve tanıklara çağrıda bulundu.

13 Mayıs 2020 Saat: 03:05
bianetten ‘1 Mayıs 1977 kayıpları çağrısı
‘1 Mayıs 1977 kayıpları' çağrısı... Katledilenlerin tanıkları bize ulaşsın! Yargılamaya kapı arayalım!
TÜRKER DEMİRCİ

Bağımsız İletişim Ağı (bianet), 1977 yılında Taksim Meydanı’nda yapılan 1 Mayıs kutlamasına yönelik saldırıda hayatını kaybeden 41 insanın hikayelerini tarihe kayıt düşmek ve adalet arayışında bir kapı aralamak amacıyla bir çalışma başlattı. Hayatını kaybedenlerin hikayelerini dinlemek için aileleri, arkadaşları ve dönemin tanıklara yönelik çağrıda bulunan Bianet, kendilerine ulaşılmasını istedi. 
Yapılan çağrı şöyle:
 
“Çağrı herkese; sendikalara, meslek odalarına, derneklere, 77’nin ve bugünün siyasi hareketlerine, 77’in ve bugünün işçi liderleri, işyeri temsilcilerine, tek tek insanlara ve tabii ki yakınlarını kaybedenlere, ailelere, arkadaşlara. 
Sekiz öğretmen, 12 işçi, bir seyyar satıcı, bir tezgahtar, beş üniversiteli, bir liseli, bir polis, bir hastabakıcı, iki gece bekçisi, iki hemşire, sadece ismi bilinen yedi, ismi bilinmeyen bir kişi, toplamda 41 hayat 1 Mayıs 1977’de aramızdan alındı. 
41 emekçinin 1 Mayıs 1977’de, İstanbul Taksim Meydanı’nda İşçi Bayramı kutlamalarında hayatının kaybetmesinin üzerinden 43 yıl geçti.  Katliamın sorumluları ve failleri bulunmadı, yargılanmadı, ceza almadı. 
bianet, 41 kayıp sayı olarak kalmasın, bilinmeyen, duyulmayan hikâyelerini herkes öğrensin, tanısın, hatırlasın, cezasızlık son bulsun diye bir kez daha yola çıktı.
‘Bir kez daha’ diyoruz, çünkü 43 yıldır katliamda ölenlerin sayısıyla ilgili bile netlik sağlanamadı. bianet dahil Türkiye medyası yakınlarını kaybedenlerin ailelerinden çok azına ulaşabildi, konuşabildi. 1 Mayıs1977 ile ilgili çok değerli kitaplar, araştırmalar yayımlandı ancak ne yazık ki hikayenin bu kısmı bir türlü tamamlanamıyor. 
Şimdi, daha fazla aileye, arkadaşa, tanıdığa ulaşarak 41 emekçiyle tanışmak, hikayelerini dinlemek, tarihe kayıt düşmek istiyoruz, bu tanıklığın neden 1 Mayıs 1977 ile ilgili yargılama yapılmadığının tartışılmasına da kapı aralamasını diliyoruz. 
Bunu ancak hep birlikte yapabiliriz.  
bianet’e ulaşmanızı bekliyoruz: 1mayis77kayiplari@bianet.org" 
1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler şunlar: Ahmet Gözükara (34, öğretmen), Aleksandros Konteas (57, İşçi), Ali Sidal (18, işçi), Ali Yeşilgül (?), Bayram Çıtak (37, öğretmen), Bayram Eyi (50, İnşaat ustası), Bayram Sürücü (işçi), Diran Nigiz (35, gece bekçisi), Ercüment Gürkut (26, Üniversiteli), Garabet Akyan (işçi), Hacer İpek Saman (24, üniversiteli), Hamdi Toka (35, seyyar satıcı), Hasan Yıldırım (31, Uzel işçisi), Hatice Altun (21?), Hikmet Özkürkçü (39, öğretmen), Hüseyin Kırkın (26, işçi), Jale Yeşilnil (17, liseli), Kadir Balcı (35, tezgahtar), Kadriye Duman (Kıymet Kocamış) (25, hemşire), Kahraman Alsancak (29, Uzel işçisi), Kenan Çatak (31, öğretmen) Leyla Altıparmak (19, hemşire), Mahmut Atilla Özbelen (26, işçi), Mehmet Ali (Mustafa) Elmas (33, öğretmen), Mehmet Ali Genç (60, gece bekçisi), Mehmet Ali Kol (?), Meral Cebren (Özkol) (42, hastabakıcı), Mürtezim Ortulu (?), Mustafa Ertan (Öğrenci), Nazan Ünaldı (19, üniversiteli), Nazmi Arı (26, Polis), Niyazi Darı (24, üniversiteli/işçi), Ömer Narman (31, öğretmen), Özcan Gürkan (?),Ramazan Sarı (?), Rasim Elmas (41, işçi), Sibel Açıkalın (18, üniversiteli), Tevfik Beysoy (?),Yücel Elbistanlı (?), Ziya Baki (29, Uzel işçisi), kimliği belirlenemeyen bir erkek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız