Güncel

1 Mayıs Platformu kuruldu I Tüm emek kurumlarına birlikte alanlara çağrısı

"Sendikaları, odaları, DKÖ’leri, devrimci, sol parti ve örgütleri, toplumun ilerici dinamiklerini mücadeleyi ileriye taşıyacak, kitlesel, militan bir 1 Mayıs örgütlemek üzere sorumluluk almaya çağırıyoruz."

9 Nisan 2021 Saat: 21:43
1 Mayıs Platformu kuruldu I Tüm emek kurumlarına birlikte alanlara çağrısı
1 Mayıs Platformu kuruldu I Tüm emek kurumlarına birlikte alanlara çağrısı

TÜRKER DEMİRCİ


1 Mayıs Platformu, Kadıköy'de Beşiktaş iskelesi önünde yaptığı kitlesel açıklama ile hem kuruluşunu ilan etti, hem 2021 1 mayıs’ın taleplerini sıralandı  hem de tüm sendikaları, demokratik kitle örgülerini ve emekçileri  birlikte meydanlarda taleplerini haykırmaya davet etti.

Açıklama yok.

Fotoğraflar: Nurgül Paçaro

Limter-İş sendikası Genel başkanı  ve platform üyesi Kamber Saygılı'nın açılış konuşması ile başlayan açıklamada, platform adına basın açıklaması yapıldı. Sık sık sloganların atıldığı açıklamada, "Emeğimiz ve özgürlüğümüz için 1 Mayıs’ta meydanlara!” dedi. Basın açıklamasında “1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. 2021 1 Mayısı’na, ekonomik krizin üstüne gelen pandemi ile egemenlerin işçi-emekçilere, halka ödettiği ağır bir fatura ile giriyoruz” denilerek sınıfa dönük saldırılar anlatıldı.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Tüm bu saldırılara rağmen, direniş de devam etti, adım adım gelişmeye devam ediyor” denilerek şunlar vurgulandı: “Pandeminin ilk dönemlerindeki belirsizliğin yarattığı şaşkınlık nedeni ile sokaklara çıkılamasa da açlık ya da hastalık tercihi ile çalışmaya zorlanan emekçiler, pandemi ile katmerlenen ekonomik krizin yarattığı tahribata karşı sokaklara çıkmaya, örgütlenmeye, direnişe geçmeye başladılar. Sinbo, Baldur, SML, PTT, Migros, Cargill, DÖHLER ve daha fazlası hala direniştedir. Marketlerde, inşaatlarda, madenlerde ve işçi sınıfının hayat verdiği her yerde işçiler dirençle örgütleniyor. 2021 yılının başında, Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektör nedeniyle başlayan direniş, birçok şehre yayılarak devam etti, ediyor. Kadınların mücadelesi ise kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 8 Mart’ların sokakta yaygın ve kitlesel eylemlerle karşılanması, kadınların direnişine dair önemli bir gösterge oldu. Memleketin dört tarafında, Kaz Dağları’ndan Ege’ye, Kanal İstanbul’dan Karadeniz’e, doğanın yağmalanmasına karşı, irili-ufaklı mücadeleler yaygın bir şekilde devam etti, ediyor. HDP’ye dönük gözaltı ve tutuklamalar, vekilliklerin düşürülmesi, kayyum politikalarına rağmen direniş sürüyor.”

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Kadınların mücadelesi ise kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 8 Mart’ların sokakta yaygın ve kitlesel eylemlerle karşılanması, kadınların direnişine dair önemli bir gösterge oldu.Memleketin dört tarafında, Kaz Dağları’ndan Ege’ye, Kanal İstanbul’dan Karadeniz’e, doğanın yağmalanmasına karşı, irili-ufaklı mücadeleler yaygın bir şekilde devam etti, ediyor." denilen açıklamada, "Bu, topyekûn saldırıda yeni bir boyuttur fakat topyekûn direniş de yeni bir boyut kazanacaktır” denilerek direnişlere Newroz’un, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz diyen kadınlar örnek verildi. "Direnişlerin taleplerinin ve direnişçilerin seslerinin birleşeceği yer 2021 1 Mayıs'ı olmalıdır" diye vurgu yapıldı. 

Açıklamanın devamında “Direnişlerin taleplerinin ve direnişçilerin seslerinin birleşeceği yer 2021 1 Mayısı olmalıdır” denilerek şunlar dile getirildi:

“Şimdi, topyekûn saldırıya karşı, direniş odaklarının, 1 Mayıs’ı, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü, emek cephesinin güçlü ortak bir yanıtı olarak örgütlemesi çok önemlidir. Saray kendi koyduğu yasaklara uymazken, ne 1 Mayıs meydanı olan Taksim’in keyfi bir şekilde yasaklanması ne de hafta sonuna denk gelen 1 Mayıs’ın keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilemez.Bu azgınca sömürüye, zorbalığa, aşağılanmaya, yok sayılmaya karşı, sendikaları, odaları, DKÖ’leri, devrimci, sol parti ve örgütleri, toplumun ilerici dinamiklerini mücadeleyi ileriye taşıyacak, kitlesel, militan bir 1 Mayıs örgütlemek üzere sorumluluk almaya çağırıyoruz.Yaşasın 1 Mayıs!  Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin 1 Mayıs’ta Meydanlara!”

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklamada talepler ise şu şekilde sıralandı:

“Herkese güvenceli iş, güvenceli yaşam!

Kod 29 işçilerin değil patronların ahlaksızlığıdır, Kod 29 yasaklansın!

Ücretsiz İzin Derhal Yasaklansın.

Kısa Çalışma Ödeneği Değil Tam Maaş

Esnek Çalışmaya Hayır

Taşeron Sistemi Yasaklansın

Covid-19 işçi sınıfı hastalığıdır!

Covid-19 meslek hastalığı sayılsın!

İş cinayetlerine son!

Sermaye düzenine son!

İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!

Taksim 1 Mayıs Meydanı emekçilerindir!

İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, sözleşme etkin uygulansın!

Kadın Cinayetleri Politiktir

Kanal İstanbul projesi iptal edilsin!

Boğaziçi direnişi, hepimizin direnişidir, Hepimiz Boğaziçiliyiz!

Halklara ve inançlara eşitlik ve özgürlük!”

Açıklama yok.

PLATFORMUN ÜYELERİ

1 Mayıs Platformu’nun ilk etaptaki imzacıları ise şunlar:

Alınteri - Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu - Birleşik Devrimci Parti - Birleşik İşçi Kurultayı –Demokratik Bölgeler Partisi -DDSB –Dev Yapı İş - DEVTEKSTİL – Dostluk ve Kültür Derneği –Ekmek ve Onur - Emekçi Hareket Partisi - Ezilenlerin Sosyalist Partisi - Halkların Demokratik Partisi - İnşaat İşçileri Sendikası – İstanbul Halkevleri–İşçi Hareketi Koordinasyonu - Kaldıraç – KÖZ - Limter İş -  Maltepe Forum - Partizan - Partizan - Proleter Devrimci Duruş - SODAP – Sosyalist Meclisler Federasyonu - SYKP – TEHİS - TOMİS – Toplumsal Özgürlük Partisi

Eylem boyunca “Yaşasın 1 Mayıs”,  "Biji Yek Gulan", “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep ya hiç birimiz”, “Kod 29 yasaklansın”, “İşçiler birleşin sömürüye son” sloganları atıldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız