Güncel

1 Mayıs Platformu'ndan değerlendirme: 1 Mayıs'tan aldığımız güçle, taleplerimizi örgütleyeceğiz

1 Mayıs'ı değerlendiren İstanbul 1 Mayıs Platformu, "Devrimci dayanışmayı her defasında yükselterek, yaygın, kolektif, birleşik bir şekilde yürüttüğümüz çalışma ile 1 Mayıs'ın öncesini kazanmıştık."dedi.

14 Mayıs 2021 Saat: 22:20
1 Mayıs Platformundan değerlendirme: 1 Mayıstan aldığımız güçle, taleplerimizi örgütleyeceğiz
1 Mayıs Platformu'ndan değerlendirme: 1 Mayıs'tan aldığımız güçle, taleplerimizi örgütleyeceğiz

TÜRKER DEMİRCİ


İstanbul'da 9 Nisan'da,  çok sayıda sosyalist, devrimci parti, sendika, platform ve dernekten oluşan, pandemi bahanesiyle getirilen yasakları reddeden, 1 Mayıs'ta Taksim'den gazgeçmeyeceklerini açıklayan,  emekçi halkın taleplerini haykırmanın yerinin meydanlar olduğunu duyuran ve buna uygun davranan 1 Mayıs Platformu, 2021 1 Mayıs'ını değerlendiren ortak bir açıklama yayınladı.

3 haftalık bir programla metrobüslerde, vapurlarda, meydanlarda, sokaklarda, fabrika önlerinde bldiri ve sözlü anosları ile emekçileri meydanlara çağırmış, çok sayıda köpü ve üstgeçitlere 1 Mayıs pankartları asmış, 1 Mayıs günü de yasakları tanımayacağını ilan ederek dört koldan taksim meydanına çıkmak için mücadele vermişti. Platform, 1 Mayıs'ı icazetle ve temsili kutlamayı reddetmişti.

1 Mayıs Platformu çarpıcı değerlendirme, eleştiri ve önerilerin yer aldığı bir basın açıklaması yaptı. 

1 Mayıs Platformu açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

HERKESE KAPIMIZI AÇTIK!

Bizler 1 Mayıs Platformu adıyla biraraya gelen örgütler olarak, 9 Nisan'da Kadıköy'de bir deklarasyon ile 2021 1 Mayıs'ını; ekonomik kriz ve salgın ikilemiyle boğulmak istenen işçilerin, emekçilerin direnişleriyle, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesiyle öldürülmeleri salık verilen meydanları kuşatan kadınların iradesiyle, Boğaziçi Direnişi'yle başlayıp seslerini tüm memlekete yayan öğrenci gençliğin coşkusuyla, operasyonlarla, saldırılarla diz çöktürülmeye çalışan Kürt halkının ve halkların boyun eğmeyişiyle örgütlemek isteyen herkese bir kapı araladık.

YASAK VE İCAZETLİ 1 MAYIS'I KABUL ETMEDİK!

Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nün, özüne uygun, direnişleri bağrında toplayan, ses katan, güç alan bir şekilde kutlanması için, İstanbul'un işçi havzalarından sanayi bölgelerine, direniş çadırlarından metrobüs çıkışlarına bu çağrıyı örgütledik.

İşçi sınıfının siyasal bir güç olarak sahneye çıktığı bu 135 yıllık mücadele tarihi, emperyalistlerin paylaşım savaşlarındaki zorlu günlerde dahi kesintiye uğratılmadan işçi sınıfının taleplerinin meydanlardan haykırıldığı bir gün olarak örgütlenmiş, direnişin sesi olmuştur.

Bugün, sözde tam kapanmayla "işi müsaade eden evde kalsın" yasaklarıyla milyonların aklıyla dalga geçilirken, her biri bir diğerinden daha korkakça, daha acizce genelgelerle yaşamın her anına müdahale edilirken, 1 Mayıs'a da özel yasaklar kondu.

Platformumuz çarklar işçiler için durmadıkça çalışmalarımız durmayacak düsturuyla hareket ederek, bildiri dağıtma, pankart-afiş asma, sokağa çıkma yasaklarının olduğu günlerde dahi İstanbul'daki emekçilere "Emeğimiz ve Özgürlüğümüz için 1 Mayıs'ta Meydanlara" çağrısını yapmaya devam etti.

1 Mayıs'ı gününde ve kendi belirlediğimiz şekilde kutlama iradesini sahiplenmek isteyen herkese bu süreci beraber örgütleme çağrımızı çokça yineledik.

SENDİKALAR DOĞRU YAPMADI

Yüzünü sınıfa dönen bir kaçı hariç sendikacılar, işçileri kitlesel eylem yapmamaya çağırmıştır. Bu sendikacılar, virüsün en yoğun gözlendiği işyerlerinde çalışan işçileri "sorumlu olmaya", pandemi kurallarına uymaya çağırmaktadır. Gören de der ki, ülkede pandemi süreci düzgün yönetiliyor ve bir tek işçiler, direniş sergileyenler pandemi kurallarına uymuyor.

1 Mayıs programının açıklanacağı gün, Kadıköy'de eyleme saldırıldığı sıralarda, Soylu'yla 1 Mayıs iştişare ederek fotoğraf çektirip, tüm felaketlere ilişkin çözümü halka IBAN yollamak olan AFAD ile anlaşma yapmak, yüzünü direnişe dönmemenin, gücünü sokaktan alamamanın fotoğrafını göstermiştir.

TAKSİME DÖRT KOLDAN ÇIKIŞI ZORLADIK 

1 Mayıs Direnişin Günü Olmuştur!

Devrimci dayanışmayı her defasında yükselterek, yaygın, kolektif, birleşik bir şekilde yürüttüğümüz çalışma ile 1 Mayıs'ın öncesini kazanmıştık.Tüm İstanbul'da 300'den fazla devrimcinin gözaltına alındığı, her sokaktan günün her saati 1 Mayıs Alanı Taksim'in zorlandığı, bir kişinin bile tereddüt etmeden yasakların üstüne yürüdüğü bir güne dönüştü 1 Mayıs.

BİRBİRİMİZDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE YÜRÜYECEĞİZ!

Mahallelerden meydanlara "1 Mayıs Yasaklanamaz" diyerek, 1 Mayıs'ı gününde ve kendi istediği şekilde kutlama iradesi kuşattı tüm günü.

Bizler 1 Mayıs Platformu'ndaki devrimciler, sosyalistler olarak tüm bu 1 Mayıs çalışmasında sesini yükselttiğimiz taleplerin arkasındayız.

"Çaldıklarınızı geri alacağız, korkun, yine geleceğiz" diyen, "yasaklarınızı tanımıyoruz" diyen direnişçi işçilerin iradesini, coşkusunu, direncini yaşamın tamamında örgütlemek için direnişle nefes alacağız.

Şimdi, birbirimizden ve 1 Mayıs'tan aldığımız güç ile o talepleri, havza havza, mahalle mahalle, meydan meydan örgütlemeye devam edeceğiz."

PLATFORMUN TALEPLERİ:

1- Herkese güvenceli iş, insanca yaşam

2- Kod 29 işçilerin değil patronların ahlaksızlığıdır, Kod 29 kaldırılsın

3- Covid 19 meslek hastalığı sayılsın, aşıda patent kaldırılsın

4- İş cinayetlerine son

5-İstanbul Sözleşmesi fesih kararı geri çekilsin, sözleşme etkin uygulansın

6-Kanal İstanbul Projesi geri çekilsin

7-Başta Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olmak üzere tüm kayyumlar istifa etsin

8- Halklara ve inançlara, eşitlik ve özgürlük

9- Taksim 1 Mayıs Alanı emekçilerindir

10- Kapitalizm öldürür, sosyalizm yaşatır

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız