Güncel

12 Eylül açıklamasına engelleme: 40 yıl önce de böyleydi

78’ler Girişimi’nin 12 Eylül darbesinin yıl dönümünde yapmak istediği açıklama engellendi. HDP’li Tülay Hatimoğulları, “Karşılaştığımız uygulama, tam 40 sene önce askeri cunta rejiminin oluşması, askeri darbenin gerçekleşmesiyle tıpa tıp aynıdır” ded

12 Eylül 2020 Saat: 17:49
12 Eylül açıklamasına engelleme: 40 yıl önce de böyleydi
12 Eylül açıklamasına engelleme: 40 yıl önce de böyleydi
78’ler Girişimi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Karşı Sanat Çalışmaları’nın, 12 Eylül 1980 askeri darbenin yıldönümüne ilişkin Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda yapma istedikleri açıklama, salgın gerekçesiyle engellendi. Engellemeye rağmen 78’ler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, açıklama yaptı.  Açıklamaya, HDP milletvekilleri, İstanbul İl Eşbaşkanları, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.   
'HAK VE ÖZGÜRLÜK ENGELLENİYOR' 
Celalettin Can, iktidarın gerekçesiyle temel hak ve özgürlükleri engellediğini belirterek, her yıl aynı yerde yaptıkları açıklamanın engellenmesine tepki gösterdi. Can, “Salgın gerekçe gösterilerek bireyin temel hakkı olan toplantı, etkinlik ve gösteri yapma hakkının engellenmesi kabul edilemez. Bu, toplum önünde konuşturmama gibi bir sonuç ortaya çıkarıyor. Bu polisten de öte, genel iktidarın bir problemidir. Yapmak istediklerini devletin olanaklarını kullanarak faaliyete geçirip, bizi de engelliyorlar” dedi.  
’40 YIL ÖNCE DE BÖYLEYDİ’  
12 Eylül darbesini protesto etmek amacıyla alanlarda olduklarını söyleyerek, engellemelere tepki gösterdi. Hatimoğulları, “Bugün burada karşılaştığımız uygulama, tam 40 sene önce askeri cunta rejiminin oluşması, askeri darbenin gerçekleşmesiyle tıpa tıp aynıdır. İnsan sağlığını hiçe sayan iktidar, salgını bahane ederek en demokratik olan hakkımızın önüne geçmek istiyorlar” diye konuştu. 
'SİVİL DARBEYİ YAŞIYORUZ' 
Yaşanan askeri darbeyi ülkede yükselen sol, sosyalist hareketlerin yanı sıra kadın, emekçi ve Kürtlerin sesini kısmak için "oynanan bir oyun" olarak değerlendiren Hatimoğulları, “Bu güçleri baskı altına almak için oynadıkları trajik bir tiyatroydu. O günden bu güne Türkiye’de devrimci mücadelenin  ve Kürt halkının kazanımları, mücadelesinin üzerinden silindir gibi geçmek için, hep bir darbe mekaniği işledi. Aynı zamanda AKP iktidarı da tek adam rejimidir, faşizmdir. 40 sene sonra sivil darbeyle devletin bütün kurumalarını ele geçiren bir siyasi parti icrasıyla, bugün zamana yayılan bir sivil darbeyi yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız