Siyaset

12 Eylül Cuntasının idam ettiği beş devrimci anıldı

12 Eylül cuntası tarafından 33 yıl önce idam edilen Ömer Yazgan, Ramazan Yukarıgöz, Erdoğan Yazgan ve Mehmet Kanbur Kağıthane'deki Hasdal Mezarlığı'nda anıldı.

31 Ocak 2016 Saat: 08:22
12 Eylül Cuntasının idam ettiği beş devrimci anıldı
12 Eylül Cuntasının idam ettiği beş devrimci anıldı

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında 29 Ocak 1983’te idam edilen Erdoğan Yazgan,Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Ali Aktaş Hasdal Mezarlığı’nda anıldı. Yukarıgöz’ün mezarı başında yapılan anmaya idam edilenlerin yakınları,  Devrimci78’ler Federasyonu, Devrimci  Kültür ve Dostluk Derneği üyeleri, Cumartesi insanları ile Odak dergisi katıldı. Gözyaşlarını tutamayan Ramazan Yukarıgöz’ün annesi Aysel Yukarıgöz, “Ona doyamadım. Çok iyilikseverdi ama sonu böyle oldu.” dedi. 

Devrimci  78’ler Federasyonu’nun yaptığı anma etkinliğinde basın metnini okuyan Leyla Alp, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmalarıyla ilgili, “Yalandan yargılanmış, cezaları bile onanmamış, sumen altı edilmiş, yaşlılıktan ölmeleri beklenmiştir. 29 Ocak idamları, devletin işlediği ne ilk katliamdı ne de son. 12 Eylül, aradan geçen 35 yıla rağmen halen uygulanan anayasası ve kurumlarıyla devam etmekte, vahşeti ve barbarlığı artan ivmesiyle sürmektedir. Devletin ilk görevlerinden biri vatandaşına yaşam hakkı sağlamaktır.” ifadelerini kullandı. 

20 Kasım 1980’de Saraçhane Haşim İşcan geçidinden alınarak gözaltındayken kaybolan Hayrettin Eren'n kız kardeşi ve aynı zamanda Devrimci 78’ler Federasyonu üyesi İkbal Eren Yarıcı, “Bu etkinliği federasyon adına düzenledik. Geç kalınmış bir eylemdi. İdam edilen  bu yiğitlerin anmasıyla başladık. Kaybettiğimiz insanların unutulmaması adına ve bize bıraktıkları mirasa sahip çıkmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Kitlesel anlamda ilk defa böyle bir anma yapıldı. Yapabilirsek her ay kaybettiğimiz insanların mezarları başından onları geleceğe taşımak istiyoruz.” diye konuştu. Cumartesi İnsanların'dan Ali Ocak'ın ifadeleri ise şöyle oldu: "Onlar özgür, sömürüsüz bir dünya için savaştılar. Bize, bütün baskılara karşı yalanlara inanmamamızı vasiyet ettiler. Yıllardır biz halkların kardeşliği için mücadele ediyoruz.”

'OĞLUM İYİLİKSEVERDİ AMA SONU BÖYLE OLDU'

Ramazan Yukarıgöz’ün annesi Aysel Yukarıgöz, duygularını şöyle dile getirdi: “Çok üzgünüm. Aynı anda mutluyum da. Çünkü anıldı. İsmi unutulmadı. Çok özledim. Çok seviyordum o da ailesini seviyordu. Çok güzel anıları vardı. İnandığı davanın uğruna gitti. İnanmıştı, bizi de inandırdı. Doymadım ona. Çok çalışkan ve iyilikseverdi. Ama işte sonu böyle oldu.” 

Yukarıgöz’ün kardeşi Yılmaz Yukarıgöz de, “Daha önce salonlarda falan anma etkinlikleri düzenlemiştik ama kitlesel olarak mezarlıkta ilk defa anma düzenledik. Bu anma sadece ağabeyim için değildi. Ocak ayında kaybedilen diğer değerler içindi aynı zamanda.” şeklinde konuştu. 

Ramazan Yukarıgöz'ün mezarı başında yapılan anmada, idam edilmeden önce Erdoğan Yazgan,Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan ve Mehmet Kanbur'un ailelerine yazdıkları ve inançları, kararlılıkları ve üzgün olmadıklarınıı dile getirdikleri mektuplarda ayrı ayrı kişiler tarafından okundu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız