Güncel

“12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen Hayrettin Eren için adalet istiyoruz” -VİDEO

Sosyalist Hayrettin Eren, 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Eren'den bir daha haber alınamadı.

22 Kasım 2020 Saat: 02:18
“12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen Hayrettin Eren için adalet istiyoruz”-VİDEO
“12 Eylül işkencehanelerinde kaybedilen Hayrettin Eren için adalet istiyoruz” -VİDEO

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

https://youtu.be/JITf-4sQSFA


Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon  tarafından yapılan 817 hafta açıklamasında şunlara yer verildi:

Demokrasinin varlığı; güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerin varlığına bağlıdır. Anayasada öngörülen temel hak ve özgürlüklerin kullanılması; yurttaşın devlete güven duyduğu bir hukuk devleti ile mümkündür. Devlet, yurttaşların hukuka olan inançlarını ve güvenlerini korumakla yükümlüdür. Ancak Türkiye’de devlet, bu yükümlülüğünü yerine getirmediği için anayasal hak ve özgürlüklerimizden mahrumuz. Devletin sınırsız gücü ve şiddeti karşısında yargının koruma kalkanından mahrumuz. Hukuk bizim için işlemiyor, ne kayıplarımıza ne de adalete ulaşamıyoruz.

817. haftamızda “çiçeklerle donatacağı bir mezar” hayali gerçekleşmeden aramızdan ayrılan Elmas Eren’in, “Oğlumu istiyorum, adalet istiyorum!” diyen çığlığını, çocukları ve torunları ile birlikte sesimize ekliyoruz. 

Açıklama yok.

Bugün Hayrettin Eren’in gözaltında kaybedilişinin 40. yılı.

Sosyalist kimliği ile bilinen 26 yaşındaki Hayrettin Eren, İstanbul’da yaşıyordu. 12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Hayrettin, arkadaşı ve otomobili  önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine “Gözaltında böyle biri yok" denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, “Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?” diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Bundan sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi. 

Hayrettin Eren’i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak buna rağmen gözaltına alındığı inkâr edildi.

Sıkıyönetim Savcılığı’na yapılan suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. 

Aradan geçen 40 yılda hukuk işletilmedi. Hayrettin Eren’in akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasız bırakıldı. Dosyayı canlandırmak için  girişimlerde bulunmayı sürdüren Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti arıyor. 

Hayrettin Eren’in gözaltında kaybedilişinin 40. yılında devleti yönetenlere sesleniyoruz:

“Demokrasi – Adalet  Reformu” diyerek toplumu ve bizleri oylamaktan vazgeçin. Önce adalet arayışını suç sayan zihniyetinizi değiştirin. Türkiye’nin taraf olduğu uluslarası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerinizi yerine getirin. Cezasızlığa son vererek, adaleti sağlayacak bütünlüklü politikaları hayata geçirin. Toplumun ve bizim adalet talebimizi duyun ve adliyelerin kapılarını artık adalete açın. Hayrettin Eren’in akıbetini açığa çıkarma ve sorumluların cezalandırılmasını sağlama görevinizi yerine getirin. 

Hayrettin Eren ve tüm kayıplarımız için adalet istemekten, 118 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray Meydanından vazgeçmeyeceğiz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız