Güncel

12 kasım İşçi emekçi buluşmasına çağrı I Sermaye iktidarına karşı birleşelim

Emek örgütleri ve siyasi partiler, "İnsanca ve onurlu bir yaşam" şiarıyla İzmir'de gerçekleşecek işçi, emekçi buluşmasına ilişkin Karşıyaka'da basın açıklaması düzenledi. Eylemde, emek örgütleri ve halka çağrı yapıldı.

17 Kasım 2021 Saat: 23:25
12 kasım İşçi emekçi buluşmasına çağrı I Sermaye iktidarına karşı birleşelim
12 kasım İşçi emekçi buluşmasına çağrı I Sermaye iktidarına karşı birleşelim

İZMİR

TÜRKER DEMİRCİ


İzmir’de emek ve emekten yana partiler, sendikalar, platformlar ve dernekler,  asgari ücretin tartışıldığı ve yine sermaye ve iktidarın oyunlar oynadığı şu günlerde,  önemli bir adım atarak, mücadele sokakta kazanılır düşüncesiyle, güçlerini birleştirerek mücadele kararı aldılar. Bu kapsamda, ”Gelin, taleplerimizle alanlarda olalım, emeğimize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım."çağrısıyla 12 Aralık’ta işçi emekçi buluşması gerçekleştirecek. Platform,  basın açıklamalarından öteye geçmeyen emek ve özgürlük mücadelesini sokaklara taşımak için tüm emek ve emekten yapa parti, örgüt, sendika ve platformlara çağrılar yapacak.


EMEK ÖRGÜTLERİNE KATILIN DAVETİ

Emek örgütleri ve siyasi partiler, "İnsanca ve onurlu bir yaşam" şiarıyla  İzmir'de gerçekleşecek işçi, emekçi buluşmasına ilişkin ilk olarak Karşıyaka'da basın açıklaması düzenledi. Açıklamada hem emekten yana tüm örgütlere imzacı olmaları hem de  halk kitlelerine 12 Aralık'ta yapılacak işçi buluşmasına katılmaları için çağrı yapıldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Dev Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği, Ekmek Ve Onur, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Ege İşçi Birliği, Kaldıraç, Köz, Partizan, Sosyalist Kadın Hareketi, Toplumsal Özgürlük Partisi’nin imzacı olduğu platform,  12 Aralık'ta "İnsanca ve onurlu bir yaşam" şiarıyla Bornova Meydan'da gerçekleştireceği işçi, emekçi buluşmasına ilişkin İzmir Karşıyaka İş Bankası önünde basın açıklaması düzenledi.

"İnsanca ve onurlu bir yaşam için işçiler emekçiler buluşuyor" pankartının açıldığı açıklamada "Sermayeye değil emeğe bütçe" ve "Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın" dövizleri taşındı.

İŞSİZ SAYISI 7 MİLYON 870 BİNE ULAŞTI

Platform adına basın metnini okuyan İpek Karanfil, açlık ve yoksulluğun  zirve yaptığı, sosyal çelişkilerin derinleştiği bir süreçte olduklarını ve bedelini ise işçi ve emekçilerin ödediğine dikkat çekti. Karanfil, "Gerici-faşist iktidarın yalan makinesi TÜİK'in Eylül ayına ait iş gücü istatistiklerine göre bile 'atıl iş gücü' denilerek hesaptan düşülen gerçek işsiz sayısı 7 milyon 870 bine ulaştı. Keza enflasyon hız kesmeden tırmanıyor" dedi.

ALIM GÜCÜ YERLERDE SÜRÜNÜYOR

TÜİK'in Ekim ayı itibariyle enflasyon oranını tüketici fiyatlarında yüzde 19,89 olarak açıkladığını ancak Enflasyon Araştırma Grubu'nun gerçek oranın yüzde 49,87 olduğunu saptadığını aktaran Karanfil, Doların da rekor kırarak 10 TL'yi geçtiğini hatırlattı. Karanfil, "İşçi ve emekçiler maaşlarını maalesef dolarla alamadıkları içindir ki ücretleri, dolayısıyla alım gücü yerlerde sürünüyor. SGK verilerine göre bu ülkede kayıtlı çalışanların yarısının talim ettiği asgari ücret, 11 aylık dönemde 100 dolar eriyerek, 383 dolardan 283 dolara geriledi" diye kaydetti.

YÜKSEK ZAMLAR YAPILACAĞINA DAİR ALGI OPERASYONU

Yoksulluk sınırının on bin lirayı aştığını vurgulayan Karanfil, resmi rakamlara göre milyonlarca işçinin 2 bin 825 TL ile geçinmek zorunda bırakıldığını söyledi. Karanfil, "Bu yılki asgari ücret görüşmeleri ise Aralık ayında gerçekleşecek. Hükümet ve sermaye cephesi toplumsal hoşnutsuzluğun ve biriken öfkenin farkında olmalı ki hiç bir dönemde tanık olmadığımız bir biçimde asgari ücret üzerinden erkenden tartışmalara başlandı. Hükümet ve sermaye cephesi yüksek zamlar yapılacağına dair algı operasyonuna girişmiş durumdalar. Enflasyonun durumu ortadayken, temel tüketim maddeleri her gün zamlanıyorken, ücretlere yapılacak zammın işçilerin emekçilerin cebine girmeden pula döneceği açıktır" ifadelerinde bulundu.

SERMAYENİN ÇIKARLARI UĞRUNA DEVLET İMKANLARI KULLANILIYOR

Masadan işçiler ve emekçiler lehine bir sonuç çıkmayacağını belirten, Karanfil, şu ifadeleri kullandı: "Pandemi koşullarını fırsata çeviren AKP iktidarı patronlara bu süreçte istediği her şeyi verdi. İşçiler, emekçiler ise yoksulluğa, sefalete ve açlığa terk edildi. Milyonlarca emekçi pandemi koşullarında çalışmak zorunda bırakılırken AKP iktidarı sermayedarların çıkarı için devletin tüm imkanlarını kullandı. Siyasi iktidarını korumak adına son olarak Irak-Suriye Tezkeresiyle dışarıda savaş ve saldırganlığı artıran, emperyalist efendilerine hizmette sınır tanımayan AKP, tüm bu kanlı planlarının faturasını da emekçiye ödetiyor, bir yandan da ırkçılığı tırmandırarak halkları birbirine kırdırmayı sürdürüyor."

EMEKÇİLERİSENDİKA AĞALARININ İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ

Vergilerle, düşük ücretlerle krizin faturasını işçi, emekçilere kesenlerin, KHK saldırısıyla kamu emekçilerini işsizlikle terbiye etmeye çalışanların, mücadele eden emekçileri sürgünlerle yıldırmaya çalışanların, ve eğitim ve barınma temel bir hak iken öğrenci gençliği sorunlarıyla baş başa bırakanların 2022 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirleyeceklerini aktaran Karanfil, "İlerici-devrimci, emek örgütleri olarak bu düzen böyle gitmez dedik. Milyonlarca işçinin yaşamını ilgilendiren asgari ücreti ne iktidarın ne de işçiden kopmuş sendika ağalarının kararına bırakmamak için, emekçilerin insanca ve onurlu bir yaşam talebini mücadele ile gerçek kılmak için yan yana geldik. Bu mücadeleyi büyütmek adına yaklaşık bir aydır İzmir'de bulunan ilerici-devrimci güçlere, sendikalara, emekten yana tüm kurumlarla görüştük, toplantılar örgütledik ve çağrılar yaptık" diye konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE İLE OYUNLARI BOZALIM

Karanfil  işçi ve emekçilere seslendi ve şu çağrıyı yaptı:

▪ "Gelin, asgari ücret görüşmeleri başlarken bu oyunu bozalım.  

▪ Gelin, sermayenin ve onun gerici iktidarının saldırılarına karşı gücümüzü birleştirelim.

▪ Gelin, emeğin ayaklar altına alındığı, bir avuç asalağın şatafat içinde yaşarken bizlerin sefalete sürüklendiği bu dönemde emeğin gücünü dosta düşmana gösterelim.

▪ Gelin, taleplerimizle alanlarda olalım, emeğimize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım."

"Asgari değil insanca yaşam istiyoruz", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz, kahrolsun ücretli kölelik düzeni" sloganların atıldığı açıklama, 12 Aralık'ta Bornova Cumhuriyet Meydan'ında gerçekleşecek işçi, emekçi buluşmasına çağrı yapılarak son buldu.

Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve yol görseli olabilir

Bir 12 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 6 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 4 kişi, ayakta duran insanlar, açık hava ve şunu diyen bir yazı 'İşçi EMEKÇI BULUSHON ÇE! İŞÇİEME EMERI HERKESE VE GELİR GÜVENCESİ SAĞLANSIN MEKÇI

 

 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız