Güncel

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü: “Toprak ana dertli”

Uluslararası Tarım Üreticileri Derneği’nin 15 Ekimi "Dünya Kadın Çiftçiler Günü" ilan ettiğini hatırlatan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, yazılı açıklama ile tüm kadınların Çiftçilik Günü’nü kutladı.

16 Ekim 2020 Saat: 00:25
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü: “Toprak ana dertli”
15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü: “Toprak ana dertli”

“Yasal mevzuatta eksiklik var”

Açıklama şöyle:

“Tarih boyunca kadının üretkenliği, onun toprak ile özdeşleşmesine yol açmış ve "toprak ana" kelimesi her dilde karşılığını bulmuştur. Bugün ise "toprak ana" dertli, "sadık yâr" yorgun, "en güzel kadın" kırgın.

“Kırsal alanlardaki kadın için üretim ve ev işlerinin birlikte yapılması, eğitim düzeyinin ve toplumsal statünün düşüklüğü, örgütlenmenin sağlanamaması, kısmi çalışma olanaklarının bulunmaması ve başta sosyal güvenlik olmak üzere çalışma yaşamı ile ilgili yasal mevzuattaki eksiklikler nedeniyle önemli sorunlar ortaya çıkıyor.

“Kadın emeği istatistiklere yansımıyor”

“Kırsal kesimde kadınların rollerinin çokluğu ve çeşitliliği (geleneksel ev işleri, rutin günlük yaşam faaliyetleri, tarımsal faaliyetlere katılma) çalışma koşullarını zorlaştırır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle tüm bu kadın emeği resmi istatistiklere / milli gelir hesaplarına da yansıtılmaz.

“Öte yandan, hükümetler tarım politikalarında küçük çiftçilerden çok büyük işletmelere yer verme eğilimdedirler. Oysa küçük çiftçilerin çoğunluğunun kadın emeği ile ayakta durduğu, kırsal kesimdeki tüm toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşın, kadınlar olmadan tarımın da/kırsal toplumun da varlığını sürdüremeyeceği düşünülürse, tarımda amaçlanan sürdürülebilirlik için kadınların önemi anlaşılmalıdır.

“Kadınların birçok ülkede işgücünün en az yarısını oluşturduğu gerçeğini göz ardı eden gelişme stratejileri, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açar ve böylece tarım sektörüne potansiyelini tam olarak kullanma fırsatını tanımaz. Bu durum yalnızca kadınlar için olumsuz koşulları ortaya koymakla kalmaz aynı zamanda ülke için de bir olumsuzluktur. Bu nedenle sağlıklı bir ekonomiye ve dengeli bir kalkınma politikasına dayalı, insanların eşit ve özgür yaşadıkları bir dünya isteniyorsa öncelikle toplumsal cinsiyet eşitliği temelli bir ortak irade gereklidir.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak tarımsal üretimde yer alan üreten kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü`nü kutlar, emekçi kadınlarımıza saygılar sunarız.”

Bazı veriler

TÜİK 2020 yılı Temmuz ayı verilerine göre;

Tarımda kadın istihdam oranı yüzde 41,5

Ücretli veya yevmiyeli olarak çalışan kadın oranı yüzde 12

İşveren olarak çalışan kadın oranı yüzde 0,2

Kendi hesabına çalışan kadın oranı yüzde 8,6

Ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın oranı yüzde 78,3

Tarımda sosyal güvenliği olmadan kayıt dışı çalışan kadın oranı yüzde 95 

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız