Güncel

19 Ocak 2007: 15 yıl geçti Hrant'ın acısı sürüyor

Hrant Dink'in Ermeni düşmanlığı tarafından katledildiğini belirten İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, 19 Ocak 2022 günü 15.00'te Hrant'ı anmak için eski Agos önünde buluşacaklarını duyurdu.

18 Ocak 2022 Saat: 22:48
19 Ocak 2007: 15 yıl geçti Hrantın acısı sürüyor
19 Ocak 2007: 15 yıl geçti Hrant'ın acısı sürüyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Hrant Dink'in katledilişinin 15. yaptığı açıklamada, gerçek failler yargılanana dek mücadelenin süreceğini vurguladı. İHD, "Hrant Dink'in katli, adını koyalım, Türk ırkçılığı, Cumhuriyet tarihi boyunca yetkililer tarafından kışkırtılan, sandığımızdan da geniş Türk kitlelerinin Ermeni düşmanlığı tarafından işlenmiş bir cinayettir" dedi. 

Hrant Dink, İnsan Hakları Derneği ve Irkçılık ve Ayrımcılık Komisyonu ve İHD'nin var oluşu için çok özel bir yere sahip olduğu vurglanan açıklamada, şöyle devam etti: "Katledilmeden 7 yıl önce 2000 yılında Komisyonumuz ona başvurdu. Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nın yani Kamp Armen'in başına gelenleri ilk kez duyurmak için arkadaşlarımız ona ulaştı, ‘Tuzla Ermeni Kampı – Bir El Koyma Öyküsü' başlığı altında bir sergi açmak istediğimizi anlattı. Kamp Armen o dönemde gündemde değildi, bilinmiyordu, ama Agos'un o yoğun döneminde bize zaman ayırdı, odasını açtı. Arkadaşlarımıza kampın öyküsünü anlattı, notlar tutmamıza izin verdi. En önemlisi kişisel arşivinden dünyalar değerinde fotoğraflarını bize verdi ve kullanmamıza izin verdi. Sergimiz onun sayesinde açıldı. Ardından sergi, Türkçe, Ermenice ve İngilizce üç dilde kitap olarak yayınlandı. 6 yıl sonra, katlinin birinci yıldönümünde düzenlenen anma gecesinde kitabımızın ikinci baskısını konuklara dağıttık. Bunu yapabilmek için onun yardımını almaktan, onunla birlikte öykü ve fotoğraflar üzerinde çalışmaktan bize kalan hem en değerli anı hem de büyük bir onur oldu.

Hrant Dink insan hakları ve ırkçılık, ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı, gerçekten, haktan, adaletten yana olanların dostuydu.

Onu Türkiye'nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Türkçü Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü.

Biz o zamandan bu yana olduğu gibi, bundan sonra da Komisyon olarak her ırkçılık örneği, linç girişimi, ayrımcılık, nefret vakasında harcayacağımız tüm emekte, verdiğimiz her mücadelede, Hrant Dink'i yanımızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz."

Hrant Dink'in 19 Ocak 2022 günü 15.00'de katledildiği yerde eski Agos önünde anılacağını hatırlatan İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, son olarak "Hrant Dink ırkçılığa karşı mücadelemizde yaşayacak" vurgusu yaptı. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız