Güncel

20 yaşındaki ağır hasta tutsak Ataş'ın tedavisi engelleniyor

Hapishane koşulları ve uğradığı hak ihlalleri nedeniyle birçok hastalığa yakalandığını belirten İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Ataş'ın tedavisinin engellendiğini, İHD'in ağır hasta tutsaklar listesinde yer aldığına dikkat çekti.

16 Temmuz 2023 Saat: 00:08
20 yaşındaki ağır hasta tutsak Ataşın tedavisi engelleniyor
20 yaşındaki ağır hasta tutsak Ataş'ın tedavisi engelleniyor

ERKAN SOYLU


Üniversite öğrencisiyken tutsak edilen ve hiçbir sağlık sorunu bulunmayan Şivekar Ataş'ın hapishane koşulları ve uğradığı hak ihlalleri nedeniyle birçok hastalığa yakalandığını belirten İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Ataş'ın tedavisinin engellendiğini, İHD'in ağır hasta tutsaklar listesinde yer aldığına dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, ağır hasta tutsak Şivekar Ataş'ın durumuna dikkat çekmek ve tedavisinin önündeki engellerin kaldırılması için Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

"Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma!" pankartının açıldığı eylemde basın metnini İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu. '96 Diyarbakır doğumlu Ataş'ın üniversite öğrencisiyken gözaltına alındığını ve 2016 yılında tutuklandığını belirten İncin, "örgüt üyeliği" iddiasıyla 15 yıl hapis cezası aldığını belirtti. Ataş'ın Sincan, Tarsus Kadın Kapalı Hapishanelerinde kaldıktan sonra halen Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulduğunu söyleyen İncin, herhangi bir hastalığı olmayan Aktaş'ın tutsaklık koşulları ve uğradığı hak ihlalleri nedeni ile birçok hastalığa yakalandığı, İHD'nin ağır hasta tutsaklar listesinde yer aldığını söyledi.

Ataş'ın durumuna ilişkin annesinin sözlerini aktaran İncin, "Özellikle Tarsus Hapishanesinde iken işkenceler gördüğünü, bunun sonucunda gözlerinin morardığını, uygulamalara itiraz ettiği için 'süngerli odaya' götürülmüş, bunun sonucunda da vücudunda yaralar çıkmıştır. Şivekar'ın da pandemi döneminde tedavisi yapılmamıştır. Bakırköy'e sürgün giden Şivekar'ın kalp kapakçığında çürüme, ameliyat olması gereken bel fıtığı vardır. 20 günde bir kalp kapakçığındaki çürüme nedeni ile iğne olması gerekirken pandemi döneminde yapılmamıştır. Annesi ile yaptığı son görüşmede anne kızını tanımakta güçlük yaşadığını ani ve aşırı kilo kaybına uğradığını görmüş ve rahminde 2 kist çıktığını ve bunun için de ameliyat olması gerektiğini öğrenmiştir."

Şivekar Ataş'ın acil ameliyat olması gerektiğinin altını çizen İncin, aksatılır ya da geciktirilirse oluşacak olumsuzluklardan hapishane yetkilileri ve revirin sorumlu olacağını vurguladı. Annesinin Şivekar Ataş'ın ameliyatının bir an önce yapılmasını ve ameliyat sonrasında refakatçisi olmak istediğini belirten İncin, "Bizler Şivekar'ın durumunu yakından takip edeceğiz. İzmir İHD Hapishane Komisyonu olarak hasta mahpusların durumlarına dikkat çekmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem, "Hasta mahpuslara özürlük" ve "Şivekar Ataş'a özgürlük" sloganlarıyla sona erdi.

Bir 10 kişi ve şunu diyen bir yazı 'NT HASTA MAHPUSLAR ÖLÜYOR SUSMA, SUÇA ORTAK OLMA- DINSAN HAKLARI DERNEĞI İZMİR DERNEĞ' görseli olabilir

Bir 8 kişi ve şunu diyen bir yazı '&RE RE piupizza SARAT HANT TLRE MAHPUSLAR ÖLÜYOR SUÇA 1986 ORTAK OLMAS NSAN İZMİR LARI DERNEGI HAKLAP DERNEGI' görseli olabilir

Bir 10 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız