Güncel

2020 yılında Ege Bölgesinde 17 bin 296 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 2020 yılında 17 bin 296 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı.

26 Şubat 2021 Saat: 23:08
2020 yılında Ege Bölgesinde 17 bin 296 hak ihlali yaşandı
2020 yılında Ege Bölgesinde 17 bin 296 hak ihlali yaşandı
İZMİR
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 2020 yılı Ege Bölgesi hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Balıkesir, Isparta illerinde yaşanan hak ihlalleri incelendi. 

Bölgede bir yıllık süreçte, mülteci sorunları başta olmak üzere gözaltı ve tutuklamalar, kadın ve çocuk, çalışma yaşamı, hapishane, çevre ve diğer kategorisinde 2020 yılında Ege Bölgesinde toplamda 17 bin 296 hak ihlali yaşandığı ifade edildi.

İHD İzmir Şubesi bugün dernek binasında yaptığı basın açıklaması ile raporu kamuoyuyla paylaştı. 

Basın açıklamasını okuyan ve rapora dair bilgi veren İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, “İnsan hakları ve demokratik kazanımların tamamen yok edilmeye doğru gittiği bir süreçten geçiyoruz. Bu yılda Cumhurbaşkanlığı başkanlık sisteminin ‘tek adam’ yönetimi altındaki keyfi kararları, uygulamaları ve yargı üzerindeki baskılamalarına şahit olduk” dedi. 

“DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KULLANANLAR CEZALANDIRILDI”

TTB’nin pandemi ile mücadeledeki yetersizlikleri dile getirip muhalefet ettiği için teröristlikle suçlandığını ve hedef gösterildiğini, avukatların ise çoklu baro yasasına karşı çıktığı için polis şiddetine maruz kaldığının hatırlatan İncin, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını kullanan binlerce kişinin gözaltına alındığını, yüzlercesinin evine baskın yapıldığını ve onlarca insanın ise cezalandırıldığını söyledi. 

Ekim 2020’de yaşanan İzmir depremine de değinen İncin, “Yardım kurumları arasında ayrımcılık yapılmış, sivil toplum örgütlerinin dayanışması ve çalışması engellenmiştir. Mülteci depremzedelere yönelik de ayrımcılık yapıldığı görülmüştür. Bu süreçte işkence ve kötü muamele yasağı ihlali görülmüş,10’dan fazla kişi ters kelepçe ile gözaltına alınmıştır” dedi. 

Yaşam hakkı başta olmak üzere birçok hak ihlalinin yaşadığını ifade eden İncin, sorunların çözümünün barıştan ve insancıl hukuktan geçtiğini söyledi. 
MÜLTECİLERE 12 BİN 988 HAK İHLALİ 

Raporda, düzensiz yollarla yurtdışına geçerken yaşamını yitiren, sınır dışı edilen ve sağlık hizmetinden yararlanamayan mülteciler yer alırken, mülteci alanında bölgede toplamda 12 bin 988 hak ihlali gerçekleştiği belirtildi. 

Çalışma yaşamında ise ücretsiz izne çıkarılma, işten atılma, kepenk kapatan esnaflar, iş cinayetleri ve sendikal haklar incelendiğinde toplam 1835 hak ihlali gerçekleştiği raporda ifade edildi. 

Kadın ve LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlara dikkat çekilen raporda, bu alanda toplamda 553 hak ihlali gerçekleştiği söylendi. 

Çocukların da cinsel istismara maruz kaldığı ve eğitim hakkından yararlanamadığı için toplamda 125 hak ihlali yaşandı. 

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ALANINDA 522 HAK İHLALİ

Hapishanelerde toplamda 467 hak ihlali yaşandığı belirtilen raporda, gözaltı, tutuklama, ajanlık teklifi gibi düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalarda ise toplamda 522 hak ihlali gerçekleştiği bilgisi verildi. Çevre alanında toplamda 79 hak ihlali yaşanırken, diğer başlığı altında tespit edilen hak ihlalleri ise toplamda 700 olarak belirlendi. Raporda mülteci sorunları başta olmak üzere gözaltı ve tutuklamalar, kadın ve çocuk, çalışma yaşamı, hapishane, çevre ve diğer kategorisinde 2020 yılında Ege Bölgesinde toplamda 17 bin 296 hak ihlali yaşandığı ifade edildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız