Güncel

25 Kasım Kadın Platformu, yasakları yok sayarak Taksim'de buluştu

Kadınlar yasak kararını tanımadı:: Mücadelemiz engellenemez

25 Kasım 2022 Saat: 23:22
25 Kasım Kadın Platformu, yasakları yok sayarak Taksimde buluştu
25 Kasım Kadın Platformu, yasakları yok sayarak Taksim'de buluştu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için kadınlar pek çok noktadan İstiklal Caddesi'ni zorladı. Polisin tüm saldırı ve engellemelerine karşı Beyoğlu ve Karaköy'ün tamamını eylem alanına çeviren kadınlar, erkek devletin aile kanununu da, cezasızlık politikalarını da, erkeklere köle olmayı da reddettiklerini haykırdı.

25 Kasım Kadın Platformu, yasakları yok sayarak Taksim'de buluştu.

Eylemden bir gün önce İstanbul Valiliği, İstiklal saldırısını bahane ederek 25 Kasım yürüyüşünü yasakladığını duyurmuştu. Bunun üzerine açıklama yapan 25 Kasım Platformu kadınlar olarak yasakları tanımadıklarını ve 19.00'da Taksim Tünel meydanından yürüyüşe geçecekerini duyurdu.

Yürüyüşten saatler önce İstiklal Caddesine çıkan tüm sokaklar polis barikatıyla kapatılırken, caddede bulunanlar çıkarıldı. Kadınların yürüyüşünü engellemek için Taksim ve Şişhane metro ve füniküler durakları 15.00'ten itibaren kapatıldı.

ASMALIMESCİT'TE TOPLANAN KADINLAR YÜRÜYÜŞTE ISRAR ETTİ
Taksim Tünel'in polis kuşatmasına alınması üzerine Asmalımescit'te toplanan kadınlar, "Kadınları değil, erkek şiddetini engelle" pankartıyla yürüyüşü başlattı. Kadınlar, tüm baskılara ve engellemelere rağmen isyanlarıyla ve dayanışmalarıyla alanlarda olduklarının altını çizerek, kendilerini barikatlarla abluka altına alan polise karşı "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Jin, jiyan, azadi", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarıyla direndi. Uzun süre ablukada tutulan kadınlara saldıran polis, çok sayıda kadını işkenceyle gözaltına aldı. Kadınlar, gözaltı ve işkence saldırılarına da "Yaşasın kadın dayanışması", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" diyerek itirazını yükseltti.

Gözaltı saldırısı sonrası Asmalımescit'in ara sokaklarında yeniden toplanan kadınlar, polis saldırısına ıslıklar ve zılgıtlarla tepki gösterdi. "Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa" diye haykıran kadınlar, "Katil vuruyor, devlet koruyor", "İran'dan Taksim'e; jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla ara sokakları da eylem alanına çevirdi.

"Dünyayı yerinden oynatacağız" diyerek uzun süre eylemi sürdüren kadınlar polis ablukasına alınarak işkenceyle gözaltına alındı. Kadınlar polis saldırısına da zılgıtlar ve sloganlarla direnirken, alandaki basın emekçileri polis tarafından saldırıya uğradı. Basın emekçilerinin kadınlara dönük işkenceyi ve kadınların direnişini görüntülemesi, polis tarafından darpla engellenmeye çalışıldı.

'MÜCADELEMİZ ENGELLENEMEZ'

Kadınlar, Beyoğlu Evlendirme Dairesi önünde "Hayatımız bizim aileniz sizin olsun" pankartı açarak yürüyüşü sürdürdü. "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz", "Kadınlara değil, katillere barikat" sloganlarıyla uzun süre yürüyüşe devam eden kadınlar, polis saldırısıyla gözaltına alındı.

"Mücadelemiz engellenemez" pankartıyla Karaköy motor iskelesinden Haliç metro durağına yürüyen kadınlar, "Bu yıl en az 345 kadın öldürüldü bu ülkede. Siz bizlerin önüne barikat kuruyorsunuz. Devlet kadın katillerini değil bizleri engellemeye çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Burada konuşan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, "Tek bir arkadaşımızın ölmesini istemiyoruz. Cezasızlığa, erkek yargıya itiraz ediyoruz. LGBTİ+'ların var olduğunu söylüyoruz. Onların aile kanununu, ev kölesi olmayı, hizmetçi olmayı reddediyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇOK SAYIDA KADIN GÖZALTINA ALINDI

Sloganlarla ve ıslıklarla eylemini sürdüren kadınlara polis işkenceyle saldırdı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Perihan Koca, SKM Sözcüsü Çiçek Otlu ve aralarında siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika temsilcileri de bulunan çok sayıda kadın gözaltına alındı. Kadınların gözaltına alınmasına da sloganlar ve alkışlarla tepki gösterildi. Polis, eylem boyunca basın emekçilerini de darp, tehdit ve tacizle işini yapmaktan alıkoymaya çalıştı.

Yürüyüş yapan kadınlar darp edilerek gözaltına alındı. Kadınların gözaltına alınması, alkışlarla protesto edildi. Kadınlar, "Barış isteyen kadınlar gözaltına alınıyor" diyerek alkışlarla tepki gösterdi. Polis, gözaltı saldırısı sonrası geride kalan insanları ve basın emekçilerini dağıtmak için biber gazı ve tehditle kitleye saldırdı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız