Güncel

25 kurumdan Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü için eylem çağrısı

25 kurum, 17 Ekim Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü dolayısıyla ırkçılığa ve sömürüye karşı Kadıköy Süreyya Operası önünde yapacağı eyleme çağrı yaptı.

17 Ekim 2020 Saat: 01:07
25 kurumdan Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü için eylem çağrısı
25 kurumdan Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü için eylem çağrısı

Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü dolayısıyla aralarında HDK Göç ve Mülteciler Meclisi, Polen Ekoloji, Halkların Köprüsü Derneği , Halkevleri'nin de aralarında bulunduğu 25 kurum 17 Ekim saat 14.00'da Kadıköy Süreyya Operası önünde ırkçılığa ve sömürüye karşı eylem gerçekleştirecek. Göçmenlerin Ulusötesi Mücadele Günü'nde yapılacak basın açıklamasına katılım çağrısı yapılan açıklamada, Türkiye'de mültecilere ve göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların ve baskıların giderek arttığına dikkat çekildi. Açıklamada "Birlikte yaşama talebimizi bir kez daha haykıracağız" denildi.

'MÜLTECİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILAR VE BASKILAR ARTIYOR'
Dünya'nın dört bir yanında yüzbinlerce kişinin sokaklara çıkarak mültecilerin ve göçmenlerin karşı karşıya kaldığı, sömürü, ayrımcılık, ırkçılık, şiddete karşı, "Sınırsız, sınıfsız, sürgünsüz, sömürüsüz bir dünya" talebini haykıracağının belirtildiği açıklamada, "Bu Ulusötesi Eylem Günü, Türkiye'de de mültecilere ve göçmenlere yönelik ırkçı saldırıların ve baskıların giderek arttığı bir döneme denk geliyor. Neredeyse her gün gazetelerde, göçmenlerin ve mültecilerin ölüm haberleri yer alıyor. Bu haberlerde, Türkiye'de yaşayan mültecilerin ve göçmenlerin işçi olarak çalıştıkları işyerlerinde en riskli, en tehlikeli işleri herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan yürütürken iş cinayetine kurban gittikleri veya sabah işe giderken, sınır dışı edilme korkusuyla polisten kaçarken bir polis kurşunuyla veya akşam işten döndüğünde yaşadığı mahallede bir ırkçı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiği yer alıyor" denildi.

'AYRIMCILIK, SÖMÜRÜ, ŞİDDETİN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR'
Van'da olduğu gibi, herhangi bir yasal statüye sahip olamama nedeniyle tehlikeli yollarla yolculuk yapmak zorunda kalan göçmenlerin kitlesel olarak ölüme sürüklendiğine dikkat çekilen açıklama da "Çoğu zaman ise mültecilerin ve göçmenlerin yaşadığı baskılar haberlerde bile yer almıyor. Kadın ve LGBTİ+ göçmenlerin ise, göçmen oldukları için yaşadıkları cinsiyetçilik, ayrımcılık, sömürü ve karşı karşıya kaldıkları şiddet daha da arttığı halde görünmez kılınıyor, üstü örtülüyor" ifadeleri kullanıldı.

'BİRLİKTE YAŞAMA TALEBİMİZİ BİR KEZ DAHA HAYKIRACAĞIZ'
Türkiye'de yaşayan milyonlarca göçmen ve mülteci, herhangi bir kalıcı yasal statüye sahip olmadıklarından sağlık, eğitim, barınma, çalışma gibi temel sosyal haklardan faydalanmadığının belirtildiği açıklama da şu ifadeler yer aldı: "Kendi kaderlerine terk ediliyorlar. Düzen siyasetçileri ise tüm bu sorunları görmezden gelmekle kalmıyor, Türkiyeli işçilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunların mesuliyetini göçmenlere ve mültecilere yükleyerek, göçmenlere yönelik ırkçılığı kışkırtmaktan geri durmuyorlar. 

"Ancak maalesef bu sorunlar, Türkiye'ye özgü değil, bir çok ülkede göçmenler benzer sorunlarla karşı karşıya. Bu nedenle, bizler de bu Ulusötesi Eylem Gününde, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Slovenya, Makedonya, Yunanistan, Fas ve Lübnan'da sokağa çıkacak yüzbinlerle birlikte, öldüren sınır politikalarına, göçmenlere yönelik ırkçılığa, baskılara, sömürüye karşı eşit haklarla Birlikte Yaşama talebimizi bir kez daha dile getireceğiz.Herkesi, Dünya'nın dört bir yanında sokaklarda "Sınırsız, sınıfsız, sürgünsüz, sömürüsüz bir dünya" talebini dile getiren göçmenlerin sesine sesimizi katmak için 17 Ekim 2020 – Cumartesi günü saat 14.00'da Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılacak açıklamamıza katılmaya davet ediyoruz."

25 kurumun iisimleri ise şöyle:

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız