Güncel

3. Havalimanı işçileriyle dayanışma gecesi yapıldı

3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nun 3. Havalimanı direnişi ve tutuklu işçilerle dayanışmak için düzenlediği etkinlik, dün akşam Kadıköy’deki Caferağa Spor Salonu’nda yapıldı.

27 Kasım 2018 Saat: 16:56
3. Havalimanı işçileriyle dayanışma gecesi yapıldı
3. Havalimanı işçileriyle dayanışma gecesi yapıldı

Salona “İnşaat işçisi köle değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tutuklu işçiler serbest bırakılsın!”,”Flormar, Cargill, Tariş zafere kadar direniş!” yazılı platform imzalı pankartların yanı sıra, İnşaat-İş ve Dev-Yapı İş’in pankartları asıldı. Sahneye ise büyük bir “İnşaat işçisi köle değildir!” pankartı asıldı.

Yine, salona 10 Ekim’de, Gezi Direnişi’nde ve iş cinayetinde yaşamlarını yitiren İnşaat-İş yönetici ve üyelerinin resimlerinin bulunduğu “Aramızdalar” pankartı ve sendikanın son direnişten önce de İGA patronlarına karşı yaptığı  bir direnişte kullandığı “Kolin-Limak-Cengiz-MAPA-Kalyon’un 3. Havalimanı’nda gasp ettiği ücretlerimizi alana kadar direneceğiz!” pankartı asıldı.

Gece, kısa bir açılış konuşması ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçiler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Saygı duruşunun ardından 3. Havalimanı direnişinden karelerin,gözaltı ve tutuklanma sürecini, platform çalışmalarını içeren sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Sinevizyondan sonra Silivri Hapishanesi’nde tutuklu bulunan işçilerin isimleri söylenerek “Özgürlük” diye haykırıldı. Hemen ardından da 10 Ekim’de, Gezi’de ve iş cinayetinde ölümsüzleşen İnşaat-İş üye ve yöneticilerinin isimleri sıralandı.

Ardından sendika temsilcileri ve işçilerin aileleri sahneye davet edildi. İlk sözü alan İnşaat-İş Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu “İnşaat işçilerinin köle olmadığını 3.Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşlarımız kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları direnişle gösterdiler. Sizler de buraya gelerek onların yalnız olmadığını gösterdiniz. Arkadaşlarımız kendilerine giydirilmek istenen kölelik gömleğini giymeyeceklerini gösterdikleri için tutuklandılar. Arkadaşlarımız başları dik bir şekilde hapishanede bu mücadelenin devam ettiğini ve çıktıklarında kaldıkları yerden mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek dayanışmada bulunan herkese selamlarını ilettiler. Arkadaşlarımız hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunuyor. Onlarla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. İnşaat işçilerinin mücadelesinin diğer işçi arkadaşlarımızla birlikte sürdüreceğiz. Birleşerek kazanacağımızı göstereceğiz” dedi. 

Konuşma, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Siyasi tutsaklar yalnız değildir!” sloganı atıldı.

Ardından Dev Yapı-İş üyesi Nihat Demir yaptığı konuşmada 3. Havalimanı dahil hiçbir şantiyede yemeğinden, koğuşuna, ücretlerinden, çalışma saatlerine kadar insanca bir çalışma ortamı olmadığını belirtti.  Demir, konuşmasında,“İşçilerin bir araya gelmeleri dahi mümkün değil, tam bir tecrit söz konusu, sendikacılarla görüşemiyorlar. Baskı ailelerine kadar ulaşıyor ve tam bir tecrit uygulanıyor” dedi. “Bizler bu kölelik koşullarından ancak işçi sınıfı mücadelesiyle kurtulabiliriz. Onun için bizler Kürdistan’ın halayını, Karadeniz’in horonunu birlikte çekeceğiz ve birleşerek bütün alanlara akacağız. Şantiyelerden fabrikalar, okullardan sokaklara, alanlara akarak bu faşizme karşı örgütlenerek, el ele vererek mücadeleyi kazanacağız” dedi.

Sendika temsilcilerinin ardından Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un eşi Ayla Gümüş Karabulut ve tutuklu İnşaat-İş temsilcisi Anıl Deniz Gider’in annesi Sevim Dede söz aldı.

Ayla Gümüş Karabulut da, “Özgür’ün hepinize selamı var. Direnişe ve mücadeleye kaldığı yerden devam edecek” diyerek 5 Aralık’taki mahkemeye çağrı yaptı.

Tutuklu İnşaat İşçileri Sendikası üyesi Anıl Deniz Gider’in annesi Sevim Dede ise, “Suçlu olan İGA patronu ama bizim çocuklarımız tutuklu” diyerek dayanışmada bulunan herkese teşekkür etti.

Müzik arasından sonra Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’un Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mesaj okundu. Dev-Yapı-İş Sendikası yönetim kurulu üyesi Hasan Oğuz’un okuduğu mesajda şunlar söylendi:

“Bedenimiz tutsak edilse de düşüncelerimiz özgürdür. Bu tutsaklık mücadeleye olan inancımızı daha da güçlendirmektedir. Özellikle sizlerin dayanışma mesajları bizleri daha da güçlü kılmaktadır. Bu dayanışmayı 5 Aralık’ta görülecek duruşmada daha da yükseltmemiz gerekmektedir. Çünkü 5 Aralık’ta egemenlerin Adalet Sarayında “köleliğe karşı direnen” inşaat işçilerinin haklı davasını savunacağız. Dava günü ne kadar güçlü orada olunursa gerçekler bir o kadar etkisini gösterecektir. Bu nedenle sözlerimi 5 Aralık’ta görülecek olan davaya çağrı yaparak sonlandırıyorum.”

Daha sonra tutuklu bulunan İnşaat-İş Sendikası yöneticilerinin göndermiş olduğu mesaj okundu. Tutuklu sendikacıların arkadaşlarından Öncü Akgül mesajı okumadan önce Silivri Cezaevi’ndeki İnşaat-İş yöneticileriyle görüştüğünü ve herkese çok selam göndererek, 5 Aralık’taki duruşmaya katılım çağrısı yaptıklarını belirtti.

Ardından 3. Havalimanı işçilerinin kaleme aldıkları mesaja yer verildi. İşçilerin dayanışmanın büyütülmesi çağrısı yaptıkları mesajı okundu.

Son olarak direnişçi işçiler sahneye çağrıldı. Güvenlik soruşturması bahanesiyle işten atılan Türkan Albayrak ve Kenan Güngördü, Köroğlu şantiyesinde direnen işçi ve 4,5 yıl sonra yeniden yargılanan Greif direnişinden bir işçi kısa konuşmalarla salonu selamladı.

Etkinlik, Domane Dersim, Grup İsyan Ateşi, Pınar Aydınlar ve MKM Sanatçısı Arhat’ın 3. Havalimanı işçileri ve tutuklu işçiler için işçiler için söyledikleri coşkulu şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Görüntünün olası içeriği: 6 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız