Güncel

38 Demokratik kitle örgütü: 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız

Demokratik kitle örgütleri, 28 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci tur oylamasına ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi: "29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız."

20 Mayıs 2023 Saat: 07:53
38 Demokratik kitle örgütü: 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız
38 Demokratik kitle örgütü: 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız

ANKARA


Demokratik Kitle Örgütleri,  Mimarlar Odası’nda düzenlenen basın toplantısında 28 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve bugüne kadar yaşanan süreci değerlendirdi.

38 demokratik kitle örgütü kamuoyuna çağrıda bulunarak, “Cumhuriyet’in geleceği, insanlığın geleceği, kadınların ve gençlerin geleceği için kalpten bağlanmış toplumları,  domuz bağları da parmak sallamalar da korkutamaz. Biz buradayız, varız ve 29 Mayıs’ta özgür bir ülkeye uyanmaya kararlıyız.  Bu sorumlulukla 29 Mayıs’ta Gezinin 10.yılında, halkların özgürlük için isyana durmuş güzel günlerine uyanacağız” dedi.

Toplantıda ortak basın metnini Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu.

Candan,  “ İlk defa karşılaştığımız ve ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birçok duyguyu aynı anda deneyimledik. Umutla umutsuzluk, korku ile cesaret aynı anda sardı bizi. Yılmadık. Aklın kötümserliğine karşı iradenin iyimserliği ile yeniden ayaktayız.  Özgürlüğe, adalete, barışa, eşitliğe, kardeşliğe, demokrasiye su gibi ihtiyacımız olduğu günler Türkiye’sinde, ‘geri geri gitmez hayat, dünle oyalanmaz’  diyoruz ve işte hep birlikte buradayız” diye konuştu.

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin yarınına ihtiyacımız var. Kadınların özgür, eşit bir yurttaş olarak yaşama hakkına ihtiyacımız var. Gençlerin düşlerinin sınırsızlığının gerçeğe dönüşmesine, kendi ülkelerinde özgürce hayat sürmesine ihtiyacımız var.  Eğitimin, sağlığın, barınmanın sosyal devlet ilkesiyle karşılanmasına ihtiyacımız var. Bu vatanı kurtarırken el ele veren, can veren, bize bir ülke emanet edenlerin torunlarıyla birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Çocuklarımızın geleceğinden kaygı duymadığımız yarınlara ihtiyacımız var. Adalete ihtiyacımız var.  Laik Türkiye’nin, çağdaş, barış içerisinde geleceğine ihtiyacımız var. Bizlerin, Türkiye’nin yarınlarına ihtiyacımız var.”

 “Cumhuriyet’in geleceği, insanlığın geleceği, kadınların ve gençlerin geleceği için kalpten bağlanmış toplumları domuz bağları da parmak sallamalar da korkutamaz.  Tam da bu nedenle, Geleceğimize sahip çıkma kararlığı ile yürek atışlarımızı hızlandırıyoruz.  Korkmuyoruz! Buradayız!” diyen şunları kaydetti:

“ Umutsuzluk bizden uzakta, bugün 19 Mayıs. 19 Mayıs, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının 104 yıl önce, esaret altında işgal edilmiş bir ülkeden özgür bir ülke yaratma kararlılığının adıdır. İstanbul’dan Samsun’a çıkan irademiz, azim ve kararlılığımız, o günden bugüne kolektif inancımızdır. Yürek atışlarımızdır. Bu inanç ve kararlılıkla, 28 Mayıs’ta yeniden sandık başında olacağız. Demokrasi ile saltanatı, özgürlükle esareti, barışla savaşı, adalet ile zulmü, sevgi ile nefreti, tebaa ile yurttaşlığı, gençliğin geleceğini, kadınların özgür birey olma kararlılığını oylayacağız. 28 Mayıs’ta oylarımızı kullanmak, sandıklara, ülkemize, geleceğimize, Cumhuriyetimize sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu. Bu sorumlulukla 29 Mayıs’ta Gezinin 10.yılına, halkların özgürlük için isyana durmuş güzel günlerine uyanacağız. 28 Mayıs’ta Cumhuriyet’in kalp atışlarını hızlandırmaya var mısınız?”

Toplantının ardından katılımcılar söz aldı.

Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir,  sağlık tanımlamasında bir de siyasal iyilik hali olmalıdır. Aksi halde sağlıktan bahsetmemiz mümkün değildir. Siyasal iyilik hali ise, demokratik bir ülkede halkın barış içinde özgür ve yan yana olmasıdır. Cumhuriyetin 100. yılında böyle bir yaşamı hep beraber inşa edeceğiz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise  Kadınları domuz bağıyla bağlamış, çocuklara tarikatlarda tecavüz etmiş kişilerin sahiplenildiğini ve bizleri daha ne tür tehlikeleri bilmediğimiz bu süreçte nice kötülükleri barındıran zihniyetin, şu an iktidara yürümeyi hedeflediğini  ifade ederek, “ Tıpkı 19 Mayıs gibi geçmişimizden 104 yıl önce aldığımız güçle buradayız. Demokratik çağdaş ve laik Türkiye için hepimizin varlığı ve güç birliğiyle Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının temelini oluşturacağımıza inanıyorum ve o inançla 29 Mayıs’ı iple çekiyoruz, o gün de orada olacağız ve kazanacağız.”dedi.

Sosyal Demokrasi Derneği’nden Sami Doğan: 28 Mayıs’ta sandıktan çıkan tek adam değil, demokrasi olacağına inandıklarını, önemli olanın sandığa giren oyların aynı sayıda sandıktan çıkmasını sağlayacak bir seçim güvenliğinin sağlanması olduğunu, kendilerinin de aktif yurttaşlar olarak görevlerimizi yapacaklarını vurguladı.

Devrimci 78’liler Federasyonu’ndan Emel Sungur Uzman ise açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“12 eylül rejiminin kalıntılarının yarattığı siyasi iktidarın 12 Eylül’ün devamı olduğunu bir kez daha görmüş bulunmaktayız. Biz mücadelenin bittiğine inanmıyoruz biz bitti demeden bu kavga bitmeyecek. Özellikle kadınlar üzerinden yürütülen hem yasal değişikliklere, hem de kadın cinayetlerine karşı güçlü bir şekilde ses vermek için sandıkların başında olacağı ve 29 Mayıs’ta bahar gelecek diye düşünüyorum asla itaat etmeyeceğiz “

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu’ndan Yusuf Şahin, 2021 Tüm Emekliler Sendikası’ndan Ali Sürücü,2 Temmuz Pir Sultan Abdal Kültür ve Eğitim Vakfı’ndan Mahmut Aslan, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu’ndan Atilla Ilıman, Hukukçu dayanışması adına katılan Avukat  Doğan Erkan ve 29 Ekim Kadınları Derneği’nden Aynur Yılmaz birer konuşma yaptılar.

Metne imza atan kurumlar ise şunlar:

“Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Tabip Odası Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği-AnTiYap, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Aydos Dernekler Federasyonu, Bilim Sanat Edebiyat Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Çiğdemim Derneği, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, Dil Derneği, Hünkâr Hacıbektaş Veli Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, Erzurumlular Dayanışma Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim ve Kültür Derneği, Hukukçu Dayanışması, Hüseyin Gazi Derneği Kars ve Çevre illeri Demokrat Dernekler Federasyonu, KESK Ankara Şubeler Platformu, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Kültür Sanat Eğitimciler Derneği, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Malatya Dernekler Birliği, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Vakfı, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), TOBAV, Tüketici Hakları Derneği, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu, 2021 Tüm Emekli Sendikası,29 Ekim Kadınları Derneği”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız