Güncel

"44 yıl sonra Kırbayır'ın katillerini söylemek görevim"

CHP milletvekili İnan Akgün Alp, 12 Eylül darbesinin ardından gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ölümünden sorumlu olanları Meclis gündemine taşıdı.

23 Şubat 2024 Saat: 23:52
44 yıl sonra Kırbayırın katillerini söylemek görevim
"44 yıl sonra Kırbayır'ın katillerini söylemek görevim"

CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp, 12 Eylül 1980 askeri darbe döneminde gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır'ın bulunması için yıllarca mücadele eden, fakat oğlunu bulamadan 2013 yılında hayatını kaybeden Berfo Kırbayır'ın vefatının 11. yıl dönümü nedeniyle Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Cumartesi Anneleri'nden Berfo Kırbayır'ı rahmetle anan Alp, "Oğlu Cemil Kırbayır'ın mücadelesini hayatı boyunca yürütmüş ve bir gün oğlum geri gelir umuduyla kapısını hep açık bırakmış ve hatta öldüğü gün bile yanına boş bir mezar yaptırarak eğer bir gün gözaltında kaybedilen oğlum bulunursa yanıma defnedilsin diye hayatı boyunca beklemiş bir ana" dedi.

"Cemil Kırbayır, o dönem Kars'ın bir ilçesi olan Göle'de 12 Eylül'den bir gün sonra gözaltına alınmış ve 25 gün sonra gözaltında kaybedilmiş, bir daha da kendisinden haber alınamamış, dönemin öğretmeni" diyen İnan Akgün Alp, Kırbayır'ın öldürülmesinden sorumlu görevlileri hatırlattı:

"Cemil Kırbayır’ın ölümünün üzerinden 44 yıl geçti. Peki Cemil Kırbayır’ın katilleri kim? Kemal Kartal (başkomiser), seni hiç unutmadık, Kars'ta o dönemin ağır koşullarını yaşayanlar seni hiç unutmadık. Mehmet Haytan (komiser), Selçuk Akyıldız (polis memuru), Seyfi Kesici (komiser), Mehmet Ali Akın (polis memuru), Mehmet Aktaş (polis memuru), Kureyşin Tepedelen (polis memuru), Engin Yenilmez (emekli kurmay albay-dönemin MİT şube müdürü). İşte Cemil Kırbayır'ı öldüren katiller bunlardır. Ben yıllar sonra Kars Milletvekili olarak Kars’ı ve Karslıyı, haksızlığa uğramış her hemşehrimi savunma sorumluluğuyla TBMM çatısı altında, 44 yıl sonra bu katilleri söylemeyi kendime bir görev kabul ediyorum."

Askeri darbeye direnenler olduğunu söyleyen Alp, "Biz aslında şehirlerimizi 12 Eylül’ün karanlıklarına da teslim etmemiştik, her zaman buna direnen insanlarımız oldu. Bugün de gözaltında kayıp, işkence vakalarına, faili meçhul cinayetlerde yakınlarını kaybetmiş insanların acılarına sahip çıkmaz vicdani sorumluluğumuzdur" ifadelerini kullandı.

Darbe dönemindeki komplo yöntemlerinin bugün de kullanıldığını belirten Alp, "12 Eylül’de o faşist cuntanın yarattığı koşullarda isimsiz ihbar mektuplarıyla komplolar kuranlar, bugün de isimsiz sosyal medya hesaplarıyla ve iktidar gücünün yalakalığına soyunmuş bazı haysiyet celladı internet siteleriyle komplolar peşindedirler. Dün ağabalarına eyvallah etmedik bugün onların yeni nesil çakallarına hiçbir zaman eyvallah etmeyeceğiz, şehirlerimizi bu karanlık komploculara bir daha teslim etmeyeceğiz" dedi.(Duvar)

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız