Güncel

51 öğrenci topluluğu: Atanmışlar ODTÜ'ye rektör olamaz

Cumhurbaşkanı tarafından üniversitelere yapılan son atamalarda ODTÜ rektörü yeniden M. Verşan Kök oldu. 51 öğrenci topluluğu, "Atanmış rektörler ODTÜ'ye rektör olamaz" dedi.

17 Ağustos 2020 Saat: 07:27
51 öğrenci topluluğu: Atanmışlar ODTÜye rektör olamaz
51 öğrenci topluluğu: Atanmışlar ODTÜ'ye rektör olamaz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından üniversitelere yapılan son atamalarda ODTÜ rektörü yeniden M. Verşan Kök oldu. İkinci seçilmesine rağmen atanması ve öğrencilere yönelik yasakçı uygulamalarıyla yıllardır tepkilerin odağında olan Kök hakkında açıklama yapan 51 öğrenci topluluğu, "Atanmış rektörler ODTÜ'ye rektör olamaz" dedi.

Açıklamada, toplulukların üzerindeki baskıların arttırılması, seçilmiş ÖTK'lerin görevden düşürülmesi, yurtlarda baskıcı uygulamaların arttırılması, öğrencilerin kendi sınıf ve amfilerinin kullanımının sınırlandırılması gibi süreçlerin Verşan Kök yönetiminde gerçekleştiğine değinen açıklamada öğrenciler kampüse pek çok kez rektörlüğün izni ile polis girdiğini hatırlattı.

'BİLEŞENLERİN TALEPLERİ HİÇE SAYILIYOR'
Kampüste öğrenciler tarafından düzenlenen Onur Yürüyüşü'nü engellemek üzere polis şiddetinin tüm kampüste gerçekleştiğinin, ırkçı grupların yönetimin yol göstermesiyle kampüse sokulduğunun, kampüse yapılmak istenen KYK yurdunun karşısında duran öğrencilerin yine polis şiddeti ile karşı karşıya kaldığının altını çizen açıklamada, "Verşan Kök yönetiminin sicili görüldüğü üzere kabarıktır. Tüm bu uygulamalar karşısında öğrencilerin ve bileşenlerin talepleri ve ihtiyaçları hiçe sayılmaktadır. Üniversitelerde tüm bileşenlerin katılımı ile gerçekleşmeyen seçimlerle gelmeyen, atanan rektörler bu baskıları devam ettirecektir. Son dönemde de gördüğümüz gibi bu baskılar her alanda farklı biçimlerde devam ettirilmektedir. Verşan Kök'ün geçtiğimiz dönemde yaptıkları, önümüzdeki süreçte yapacaklarının bir göstergesidir" denildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamanın, üniversitenin demokratik yapısına zarar vermesi ve esas bileşenlerini hiçe saymasından ötürü kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, ODTÜ toplulukları bu atamanın, yönetime gelen isimden bağımsız olarak da öğrencilerin temsiliyetine sahip olamayacağının altını çizdi. ODTÜ toplulukları açıklamalarında, üniversitelerde her bileşenin söz hakkı olmasını, rektörlük seçimlerinin öğrencilerin, akademisyenlerin ve emekçilerin ortak iradesiyle gerçekleşmesini, Verşan Kök'ün ODTÜ geleneklerini, kültürünü, bileşenlerini tanımasını ve en kısa sürede istifa etmesini talep ettiler.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız