Güncel

601. F Oturması Celalettin Can için gerçekleşti

Hasta tutsak Celalettin Can'ın "iyi halli" olmadığı iddiasıyla denetimli serbestlik hakkının engellendiği kaydedilen 601. F Oturmasında, Can'ın sağlığının hapishane koşullarında daha da kötüye gittiği belirtildi.

30 Eylül 2023 Saat: 20:55
601. F Oturması Celalettin Can için gerçekleşti
601. F Oturması Celalettin Can için gerçekleşti

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin kaldırılması ve derhal tahliyeleri için F Oturması eylemleri sürüyor. 601. hafta açıklaması, Silivri/Marmara Kapalı Hapishanesinde tutsak Celalettin Can için gerçekleşti.

Bir 10 kişi, kalabalık, Brandenburg Kapısı ve yazı görseli olabilir

'TEDAVİ VE BAKIM ALTINDA YAŞAMINI SÜRDÜREBİLİYOR'

"Tedavi haktır engellenemez" ve "601. F Oturması hasta mahpus Celalettin Can serbest bırakılsın" pankartları açıldı, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. 66 yaşındaki Celalettin Can'ın uyku apnesi, mide, göz-retina ve kalp hastası olduğu hatırlatılan açıklamada, bu hastalıklarnı prostat kanseri nedeniyle geçirdiği operasyon ve 2011 yılında geçirdiği trafik kazası sırasında kırılan ayağına takılan platin nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşadığı, düzenli tedavi ve bakım altında yaşamını sürdürebildiği kaydedildi.

Açıklama yok.

Açıklamada, "2011 yılında açık kalp ameliyatı olan ve 2013 yılında mide kanaması geçiren Celalettin Can'a 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konuldu ve yapılan operasyonla tümör çıkartıldı. Sol gözündeki retina rahatsızlığı tedavi edilmez ise görme yetisini tamamen kaybetme riski taşıyan Celalettin Can, tedavileri devam ederken hakkında verilmiş olan 1 yıl 3 aylık hapis cezasının  31 Ağustos'ta kesinleşmesi üzerine  başvurduğu savcılık tarafından tutuklanarak hapishaneye konuldu" denildi.

Bir 9 kişi ve yazı görseli olabilir

Denetimli serbestlik hakkı doğduğu için gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından en fazla bir hafta içinde tutsakların serbest bırakılması gerekirken, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından düzenlenen "iyi halli" olmadığı yönündeki dayanaktan yoksun rapora dayanılarak denetimli serbestlik talebi reddedilen -Can'ın sağlığının hapishane koşullarında iyice kötüye gittiği kaydedildi.

Bir 9 kişi ve yazı görseli olabilir

'DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Açıklama şöyle devam etti: "Celalettin Can'ın hapiste tutulmasının sağlığını riske soktuğu Adli Tıp Kurumu raporuyla da belirlenmesine ve hapishane koşullarına bağlı olarak sağlığı her gün biraz daha risk altında olmasına rağmen serbest bırakılmadı.  Elde edilen bilgiler 12 Eylül darbesi döneminde tutuklu bulunan ve 20 yıl hapis yattıktan sonra tahliye olan, demokratik alanda  sürdürdüğü mücadele yanında hükümetin 2013/2015 yıllarında başlattığı çözüm sürecinde tarafların önerisi ve devletin seçimiyle İç Anadolu Bölgesinden seçilen 63 kişilik Akil İnsanlar Çalışma Grubunda yer alan ve Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan nöbetçi eş genel yayın yönetmenliği kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Celalettin Can'ın, denetimli serbestlik hakkından ararlandırılmamasının siyasi kimliğinden beslenen önyargılarla ilişkili olduğunu gösteriyor ve bu durum infazda eşitlik kuralı yanında kişi özgürlüğü hakkını ve devamında, düzenli tedavi ve bakım altında tutulması gereken Can'ın sağlık ve yaşam hakkını tehdit ediyor. Hapishane koşulları nedeniyle sağlık sorunları artan Celalettin Can'ın gerekli tedavi ve bakım imkanına kavuşabilmesi için denetimli serbestlik hakkına yönelik keyfi kısıtlamadan derhal vazgeçilmesi ve serbest bırakılması gerekiyor."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız