Çevre

'75. Madde doğanın tabribi demektir, kaldırılmalıdır"

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi yaptıkları ortak açıklamada, 75 maddeyi kabul edilemez ilan ettiler.

26 Ağustos 2016 Saat: 15:09
'75. Madde doğanın tabribi demektir, kaldırılmalıdır"
'75. Madde doğanın tabribi demektir, kaldırılmalıdır"

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi yaptıkları ortak açıklamada geçtiğimiz günlerde yayınlanan KHK'daki 75. Maddenin devletin doğaya el sermaye yararına koyması olduğunu dile getirdiler. 

İki kurum tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada 15 Temmuz darbe girişiminin daha dumanları tüterken, bu maddenin gelecek çevre yıkımının habercisi olduğu dile getirildi. 

Yatırımların önünün açılacağı müjdesi ile sermayeye göz kırpan iktidarın Çevre Bakanının çevrenin “put haline" getirildiği yönündeki değerlendirilmesine vurgu yapılan açıklamada, bu sözlerin doğa talanının psikolojik zeminin hazırlandığı dile getirildi. İktidarın son çıkardığı kanun ile doğal kültürel tüm varlıkların ve hazine arazilerinin doyumsuzca talana açıldığının belirtildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi; "Geçtiğimiz günlerde çıkarılan KHK'deki 75. Madde devletin doğaya el koymasıdır! Bu madde ile yatırımlar için gerekli olan izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı tüm hükümler için istisna getirilerek Bakanlar Kuruluna yetki verilmiş, idari ve yargısal denetimin etkisiz kılmanın önünü açmıştır. KHK'de 75. Maddenin kabulü bundan sonraki günlerde yaşam alanlarımızın nasıl talan edileceğini gösteriyor. Bu doğanın katliam yasasıdır. Devletin sermaye yararına doğaya el koyarak yaşam alanlarımıza yaptığı darbedir. Hiçbir şekilde kabul edilemez!"

Kurumlar ortak açıklamanın sonunda emeğin ve doğanın sömürüsüne karşı eşitliği, özgürlüğü ve yaşamı savunmak için dayanışmayı büyütme ve ortak mücadele çağrısı yaptılar. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız